Ремонт Шулявського мосту у Києві подорожчає ще на 30 млн грн: що зроблять за ці гроші

Ремонт Шулявського мосту у Києві подорожчає ще на 30 млн грн: що зроблять за ці гроші

Комунальне підприємство «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» оголосило тендер на реконструкцію транспортної розв’язки. Мова про підземний пішохідний перехід на перетині проспекту Перемоги з вулицею Гетьмана. Які роботи проведуть на місці та у які строки – дізнайтеся в Інформатор Гроші.

Тендер було оголошено 24 квітня. Міст знаходиться на перетині Шевченківського та Солом’янського районів Києва. Поки що всі зацікавлені підрядники можуть подати документи для участі у відборі підприємства, якому дістанеться це замовлення від столичних чиновників. Максимальна вартість робіт – до 34 млн 403 тис. 983 грн. Їх мають провести до кінця поточного року.

Згідно з тендерною документацією, перехід планують обладнати чотирма ліфтами. Також у переході проведуть демонтажні роботи, очистять дощоприймачі, розберуть облицювання стін із керамічних глазурованих плиток і накривні елементи парапету, пофарбують стелю і покладуть нову тактильну й керамічну плитку. А ще зроблять освітлення.

Об’єднання «Пасажири Києва» прокоментувало ці роботи так: «За ці гроші можна було побудувати 10 світлофорних об'єктів на найбільш небезпечних нерегульованих перехрестях міста. Або продублювати наземними переходами 10 перехресть з підземними». Однак попри воєнний стан сотні мільйонів з бюджету і далі витрачають на мости і дороги по місту.

Ці роботи мала проводити фірма ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс», яка з березня 2019 року займається ремонтом Шулявського мосту. Однак у березні 2023 року ці роботи оцінювалися у договорі між Дирекцією будівництва шляхово-транспортних споруд Києва та «Північно-Українським Будівельним Альянсом» у 5 млн 845 тис. 319 грн.Тобто тепер роботи подорожчають майже на 30 млн грн, хоча ціна динамічна та може зменшуватися.

Скільки коштує ремонт Шулявського мосту

Нагадуємо, що у 2017 році міст частково впав. У 2018 році чиновники КМДА запевняли, що ремонт пройдк швидко й недорого – до літа 2019 року. Він мав обійтися у 598 млн грн. Але потрібно було знести корпус заводу «Більшовик», щоб збудувати там петлю.

Власником підрядника ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» є Андрій Якусевич – колишній помічник народного депутата Максима Микитася. Також поштова адреса «Північно-Українського Будівельного Альянсу» раніше співпадала з поштовою адресою «УкрБуд Девелопменту» Максима Микитася. Про це робити цікавий сюжет журналісти програми "Схеми":

[embed][/embed]

Восени 2019 року ремонт мосту подорожчав ще на 227,67 млн грн. Це пояснили здорожчанням ресурсів, підвищенням зарплат та зростанням рівня життя. У жовтні 2019 року Віталій Кличко зазначав, що вартість ремонту моста зросте до 1,05 млрд грн через необхідність проведення ремонту і на сусідніх вулицях. У лютому 2020 року заступник Кличка Микола Поворозник пообіцяв завершити ремонт мосту до кінця літа 2020 року. Нову вартість проведення робіт заступник мера Києва тоді оцінював у 1 млрд 726 млн грн. 15 грудня 2020 року обвалились три стовпи Шулявського мосту. Але підрядник замінив опори за свій рахунок.

Реконструкція Шулявського мосту
Реконструкція Шулявського мосту

Влітку 2021 року стало відомо, що вартість ремонту моста зросла до 1 млрд 998 млн грн. У КМДА тоді повідомили, що реконструкцію сусідніх вулиць було додано до загальної вартості об‘єкта, адже вони на сьогодні не відповідають чинним в Україні стандартам.  Ці дороги слід розширити, встановити дощоприймачі та мережі дощової води. Також планується встановлення додаткових ліфтів  в підземних переходах. А ще частину коштів витратити мають на благоустрій прилеглих територій – за зверненням мешканців ЖК «Місце мрій» на вул. В. Гетьмана, 1. Наразі фірма колишнього помічника Максима Микитася, згідно з тендерною документацією, має отримати 1 млрд 462 млн 548 тис. 976 грн ( у т.ч. 20% ПДВ). Через війну з росією та її негативні наслідки, які завдаються вітчизняній економіці, ремонтні роботи і надалі будуть дорожчати.

Нагадуємо, у Києві благоустрій парку «Прибережний» за 21,4 млн грн проведе фірма колишнього податківця. Хто придбав завод води «Росинка» у Києві – читайте тут. Влада Києва разом з тим планує збудувати автостоянку на Оболоні з укриттям за 120 млн грн коштом міського бюджету.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.