Скільки з бюджету Києва витратили на ремонт скляного мосту Кличка через Володимирський узвіз під час війни

Скільки з бюджету Києва витратили на ремонт скляного мосту Кличка через Володимирський узвіз під час війни

Мер Києва Віталій Кличко прозвітував, що ремонт Пішохідно-велосипедного скляного мосту майже завершено. Міст постраждав 10 жовтня внаслідок потрапляння російської ракети поруч з ним, частина скляних конструкцій була пошкоджена. 10 листопада міст майже повністю відновили. Скільки грошей це могло коштувати – читайте у нашому матеріалі.

10 листопада Віталій Кличко заявив, що на мості вже фахівці встановлюють нові скляні елементи замість пошкоджених вибухом російської ракети. З 16 елементів підлогового скла вже замінили 14. Нове скло вже виготовлено у необхідній кількості. Також ремонтується освітлення поручнів на мості. «І вже невдовзі кияни та гості столиці зможуть знову гуляти ним та милуватися чудовими краєвидами нашого незламного міста», - написав Віталій Кличко.

Заміна скляного елементу на Пішохідно-велосипедному мості. Фото від Віталія Кличка
Заміна скляного елементу на Пішохідно-велосипедному мості. Фото від Віталія Кличка

Ремонтом займається комунальне підприємство «Київавтошляхміст». А для заміни скла воно його придбало на тендері. Припустимо, що всі роботи проведуть самі комунальники, техніка їхня, а для освітлення поручнів в них вже є все необхідне у запасі.

Та от за 16 елементів скла площею 400 квадратних метрів сплатили з бюджету 3 мільйони 509 тисяч 710 гривень. І це завдяки тендеру, у якому змагалося 3 різні фірми. Якби закупку проводили без тендеру (як це роблять деякі міста в умовах війни), то заплатити могли й більше. Як російська ракета влучила неподалік від мосту 10 жовтня можна побачити на відео з камер відеоспостереження:

Замовлення отримала компанія ТОВ «Контракт 61». 2 фірми конкурентів пропонували вищу ціну. 4 листопада була підписана угода з постачальником. Скляні елементи мали поставити до 22 листопада, але зробили це швидше.

Для порівняння: за 3,5 млн грн можна придбати 5 електрогенераторів на 100 кВт. Такий генератор міг би забезпечити споживання енергії для лікарні і, наприклад, для 50 обігрівачів. Невже вже всі комунальні установи – лікарні, соцзахист, дитячі садки, школи оснащені електрогенераторами? У Києві світло вимикають іноді на 4 години, а іноді через аварії доводиться терпіти довше. Особливо це неприємно для лікарень. Наприклад, місто Буча неподалік від Києва нещодавно придбало 22 електрогенератори на 12,9 млн грн, це допоможе легше перенести зиму бюджетним установам.

Депутати Київради від «Слуги народу» та «Батьківщини» зареєстрували проєкт рішення про часткову компенсацію з бюджету (до 80% вартості) електрогенераторів для ОСББ столиці. Але невідомо, чи проголосують за нього більшість та чи підтримає таке міський голова Віталій Кличко. До слова, у Львові мер Андрій Садовий заявив, що для багатоповерхових будинків з міського бюджету будуть компенсувати до 500 тис. грн (до 50%) від вартості електрогенераторів. У столиці поки що немає такої практики.

Звісно, місто має бути охайним та привабливим. Проте витрати на «красу» слід робити після того, як вже забезпечені основні потреби мешканців міста та всіх соціальних служб. Між іншим, КМДА не припиняє і проводити благоустрій територій. Наприклад, 5,9 млн грн готові витратити на висадження дерев і облаштування скверів.

Чим відома фірма-постачальник?

ТОВ «Контракт 61» існує з 2003 року. Наразі її засновниками, згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, є Олег Каліберда з Білої Церкви та Олександр Козленко зі Шкарівки. Довгі роки їхнім партнером у цій компанії був Дмитро Рудковський. А вже у 2021 році фірма постачала скляні елементи для КП «Київавтошляхміст».

Дмитро Рудковський має звання генерал-полковника. У 1992-2002 роках був начальником Головного управління розквартирування військ і капітального будівництва Міністерства оборони України – тобто відповідав за будівництва житла для військових. У 2002-2006 роках був народним депутатом України. У 2004-2005 роках декілька місяців був першим заступником міністра і керівником апарату Міноборони. У 2006-2008 роках був керуючим справами Апарату Верховної Ради України – відповідав за житло для депутатів. У 2009-2011 роках та у 2014-2016 роках був директором Управління промислових підприємств «Укрзалізниці». У 2010-2020 роках був депутатом міської ради Ржищева на Київщині.

Нагадаємо, що Комунальне підприємство Київради «Київзеленбуд» замовляє благоустрій парку «Прибережний» за 42,7 млн грн.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.