У Києві на Оболоні можуть побудувати автостоянку за 120 млн грн з бюджету міста

У Києві на Оболоні можуть побудувати автостоянку за 120 млн грн з бюджету міста

Віталій Кличко вніс пропозиції зі змінами до бюджету міста на 2023 рік. Один з цікавих пунктів – будівництво автостоянки на ж/м Оболонь. Втім, за це ще мають проголосувати депутати Київської міської ради. Оскільки це пропозиція від мера міста, то і вірогідність реалізації такої ідеї дуже висока.

Проєкт рішення про зміни до бюджету під авторством міського голови Києва було опубліковано на сайті Київради 14 березня 2023 року.  Зараз документ розглядає постійна депутатська комісія з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. У ньому досить багато цікавих пропозицій.

У документі пропонується збудувати підземно-наземний паркінг на вулиці Прирічній в Оболонському районі. Скоріше за все, процедуру організації будівництва довірять Оболонській районній державній адміністрації. Згідно з документом, будівництво обійдеться у суму до 120 млн грн та буде тривати з квітня по грудень 2023 року. Необхідність такого об'єкта у рік війни обґрунтована тим, що під землею буде знаходитися укриття для громадян. Також зрадіють такому оновленню і водії автомобілів, які отримають ще одне місце для паркування. Подробиць та коментарів чиновників щодо цього проєкту поки що немає.

У Києві на Оболоні можуть побудувати автостоянку за 120 млн грн з бюджету міста 1

29 липня 2022 року Верховна Рада України ухвалила проєкт закону №7398. Згідно із ним, нове житло, яке будуватиметься в Україні, повинно мати власне бомбосховище або доступ до укриття. Водночас закон зобов’яже девелоперів приділяти більше уваги створенню приміщень подвійного призначення, таких як підземний паркінг з функціоналом бомбосховища. Тож постає питання, хто в першу чергу зможе користуватися тим паркінгом, яке побудують за замовленням влади Києва. У місті вже є ряд нових житлових комплексів з підземними паркінгами, проте навряд кожен прохожий зможе там тимчасово сховатися у разі небезпеки. Як пояснюють у Корпорації Нерухомості РІЕЛ, для того, щоб паркінг отримав додатковий функціонал у ньому обов'язкова наявність:

  • санвузлів;
  • другого евакуаційного виходу;
  • місць для зберігання продуктів.

Водночас підземні паркінги повинні бути розрахованими на прогнозовану кількість мешканців новобудови. Для комфортного перебування у такому сховищі на кожну особу має припадати щонайменше 3 – 5 квадратних метрів. Плюсом подібних паркінгів є те, що вони добре охороняються. Відповідно, ризик проявів злочинності там буде мінімальним.

В той самий час у Києва немає грошей ставити укриття на зупинках громадського транспорту. Хоча гроші на таке є, наприклад, у Херсона та Дніпра. Водночас не все так погано. Бо у 2023 році на ремонт укриттів (згідно з затвердженим бюджетом) у Києві мають витратити 350 млн грн.

Тому зможуть сховатися від загрози ракетної атаки з боку росіян не лише мешканці Оболоні і ті, хто будуть знаходитися під час повітряної тривоги на цьому житловому масиві. А ми будемо слідкувати за закупівлями Київради, КМДА та Оболонської районної адміністрації та повідомимо, хто займатиметься будівництвом дуже корисного паркінгу з укриттями. Та обов'язково про це розповімо.

Нагадуємо, Київрада віддала в оренду ділянку з кесоном у парку "Наталка" в Оболонському районі за 565 доларів на місяць. Де на Оболоні може з'явитися нова висотка — читайте тут. Хто і як хотів захопити частину Оболонського острова — розповідали тут. А для відпочинку киян у цьому році за 21 млн грн проведуть благоустрій парку "Прибережний" у Дарницькому районі.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.