У Києві продали завод води «Росинка»: скільки коштував та хто придбав

У Києві продали завод води «Росинка»: скільки коштував та хто придбав

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) продав право вимоги за кредитним договором, який був забезпечений майном підприємства. Раніше вже один з найбільших виробників бутельованої води був визнаний банкрутом. Кредит був наданий російським банком, а придбала права вимоги фірма, пов’язана з колишнім народним депутатом Олександром Супруненком та його братом Вячеславом – екс-депутатом Київради. Детальніше – у нашому матеріалі.

Права вимоги до Київського заводу безалкогольних напоїв «Росинка» (ПрАТ «Краплинка») було продано на аукціоні за 129 млн 742 тис. 84 грн. При цьому стартова ціна лота (весь завод з обладнанням) становила 682 млн 853 тис. 73 грн. Але це найбільша плата, яку були готові сплатити учасники в ході аукціону. На аукціоні перемогла фірма ТОВ «Фінансова компанія Рікард».

Завод розташовано на вул. Антона Цедіка (колишня Ежена Потьє) у Шевченківському районі Києва. Це неподалік від станції метро «Шулявська». Площа заводу складає 22 тис. 536,4 кв. м. Крім самих будівель, в якості забезпечення за цим кредитом продані технологічне та допоміжне обладнання з виготовлення безалкогольних напоїв, інтелектуальні права на продукти підприємства, юридичну особу підприємства.

Борг підприємства за кредитним договором, укладеним ще у 2013 році, складав 546,3 млн грн. А гроші брали у філіалу російського державного «Сбербанку росії», який пізніше було перейменовано на «МР Банк». На початку 2022 року російський банк націоналізували та почали виводити з ринку. Перед початком аукціону Фонд гарантування вкладів попередив, що йдеться про продаж права вимоги за кредитами, а не самого майна. Тому переможцю ще доведеться поборотися в судах за отриманий лот. Кошти, отримані від продажу активів неплатоспроможних банків, Фонд спрямовує на розрахунки з їхніми кредиторами.

Завод відомий тим, що входив до першої п’ятірки виробників безалкогольних напоїв і мінеральних вод. Випускав мінеральну воду «Софія Київська», соковий напій «Capri-Sonne», квас «Давньокиївський», напої слабоалкогольні «Горілка Лимон», «Росинка-Лимон», «Бренді-кофе», «Водка-клюква» тощо. У 2016 році завод припинив роботу. А у 2018 році підприємство визнали банкрутом.

ПрАТ «Краплинка» (від якої завод вів свою діяльність) наразі має таких акціонерів: Наталя Соколовська (24,92%), Валентина Лебеденко (24,92%), Василь Соколовський (24,92%), Руслан Лебеденко (24,92%). Керівником з 2016 року вказано Андрія Филонюка, у 2011-2016 роках керівником був Сергій Шкут та кілька місяців 2016 року Андрій Нархов. Підприємство знаходиться в стані припинення.

Що відомо про нових власників

ТОВ «Фінансова компанія Рікард», яка придбала майнові права за кредитним договором, була заснована у 2018 році. Згідно з даними сайту YouControl, кінцевим власником вказана Людмила Яковлєва з Києва. Вона керує своєю часткою через інвестиційний фонд ТОВ «КУА «Аріво Ессет Менеджмент». Очолює фірму-покупця заводу Дмитро Овдій. Він здебільшого працює керівником у страхових компаніях, у 2020 році невдало балотувався до Київради за списком партії «Єдність Олександра Омельченка», а також є чи був помічником народної депутатки Елли Рєпіної від «Слуги народу».

Людмилу Яковлєву пов’язують з братами Супруненками. У 2015 році вона значилась як акціонерка «Асвіо Банку», який контролюють Олександр і В’ячеслав Супруненки. Також вона з Олександром Супруненком пов’язана через фірми «Пропріо-Рітейл», «Глоріос», «Астерім». А ще її компанія «Аріво» зберігає активи в «Асвіо Банку» братів Супруненків. Також Яковлєвій належить страхова компанія «Енергорезерв», де заступником директора працював Дмитро Овдій.

Олександр Супруненко – відомий у Києві бізнесмен та досвідчений політик. У 2006 році був обраний депутатом Київської міської ради за списком Блоку Леоніда Черновецького як безпартійний. У 2007 році був обраний депутатом Верховної Ради України від Партії регіонів, був членом цієї партії. У 2011 році вийшов із партії, проте залишився у фракції, повноваження закінчилися у 2012 році. У 2014 році він знову ненадовго став депутатом Київради. У 2014 році знову став нардепом-мажоритарником від Києва, увійшовши до фракції «Воля народу», був депутатом до літа 2019 року.

Його молодший брат — Вячеслав Супруненко — з 2002 до 2011 року був депутатом Київради. Він був одружений із дочкою екс-мера Києва Леоніда Черновецького Христиною. З-поміж фінансових активів братів: «Асвіо банк», ПАО «Київхліб» і фірми, пов'язані з будівництвом і нерухомістю.

Чим відомий завод

Підприємство під назвою «Київський завод безалкогольних напоїв» було засноване у серпні 1960 року. Це був завод з виробництва мінеральних вод, а також солодких прохолодних напоїв. Завод випускав квас, тархун, напій «Буратіно» і не тільки. Це був перший в радянській Україні завод із розливу газованих напоїв.

Після розвалу Союзу, завод продовжив працювати, випускаючи безалкогольні та слабоалкогольні напої. У 1995 році навіть було відкрито нову свердловину, питна вода з якої отримує назву «Софія Київська». Займався завод та експортом. Зокрема, продукція поставлялася до США та Німеччини.

До 2015 року завод зазнає великих збитків, внаслідок яких ініціюється процедура банкрутства. Ідуть суди, і в жовтні 2016 року провадження визнається банкрутом, рішенням Господарського суду Вінницької області. Можна списати це на невдале ведення бізнесу, але зв'язок із російськими компаніями змушують задуматися про рейдерське захоплення.

Завод мав кредитні зобов’язання перед Сбербанком на 1 млрд грн. Але ще до їхнього завершення російський банк включив «Росинку» в каталоги своєї нерухомості, оцінивши в 330 млн грн і виставивши на аукціон у 2017 році. І це попри те, що рішення ще не було й завод банку не відійшов. Однак російський Сбербанк вирішив, що може провести відчуження заводу самостійно.

На ситуацію звернула увагу столична влада. Київська міська рада 15 травня 2019 року ухвалила рішення, згідно з яким будь-які компанії з росії не можуть отримувати в користування чи власність земельні ділянки, що належать Києву. До цього виведення коштів з України за допомогою російських банків намагалися припинити указом президента у 2017 році, але росіян це не зупинило. Зупинила їх націоналізація, коли 12 травня 2022 року рішенням РНБО все майно АТ «МРБ» разом із борговими зобов'язаннями перейшло в розпорядження Фонду держмайна.

Як Леонід Черновецький програв позови на 2 млн грн журналістам – читайте тут. Нагадуємо, що бетонний завод «Аерок» в Обухові на Київщині вже пів року не може розпочати роботу. Він належить російському бізнесмену Андрєю Молчанову. А у яких фінансових установах зараз працює екс-президент Віктор Ющенко – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.