Нацбанк України позбавив ліцензій швидкозайм з Києва Mister Cash та 11 інших компаній

Нацбанк України позбавив ліцензій швидкозайм з Києва Mister Cash та 11 інших компаній

НБУ виключив з Державного реєстру фінансових установ відомий сервіс мікрокредитів ТОВ «Містер Кеш» та ще ряд інших організацій. Відповідно вони не зможуть працювати з новими клієнтами. Яких організацій це торкнулося – читайте у матеріалі.

За повідомленням прес-служби НБУ, регулятор анулював ліцензії семи небанківським фінансовим установам та 11 – виключив з Державного реєстру фінансових установ. Всі наявні ліцензії за власним бажанням представників цих організацій анулювали для ТОВ «ФК «Інвесткапітал» (власник – Олександр Сорокін), ТОВ «Кредитні ініціативи» (бенефіціар – Дмітрій Плужніков), ТОВ «Ізокванта Плюс» (бенефіціар – громадянка Латвії Ніна Заславська, раніше компанія була пов’язана з росіянами), ТОВ «ФК «Сіті Фінанс Груп» (власник – Микола Гладишенко), ТОВ «Прості Кредитні Рішення» (власники – Олексій Мерецький та Алла Негинська), ТОВ «ФК «Корнер Пейнмент»  (власниця – Марія Лященко) , ТОВ «ФК «Бісфактор» (власники – Алла та Віталій Любінцеви). Всі вони зареєстровані у Києві.

Також Національний банк виключив з реєстру страхову компанію «Інгосстрах» з Дніпра (пов’язану з колишнім менеджментом ПриватБанку, страхову компанію «Провідна» (яка раніше була філіалом російської компанії), ТОВ «ФК «Фінтех Інвестування» з Одеси (власник – Олександр Чорноморець), ТОВ «Сучасна Фінансова Компанія» з Києва (кінцеві бенефіціари – Ілона Парубець та Валентина Лузан). А ще ТОВ «Містер Кеш» (це і є відомий сервіс швидкозайму). Однією з підстав для виключення надавача фінансових послуг з Державного реєстру фінансових установ є прийняття Нацбанком України рішення про анулювання (відкликання) усіх ліцензій/останньої з наявних у надавача фінансових послуг ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг. Зазначимо, що це не означає ліквідацію підприємств, але суттєво обмежує види їх діяльності.

ТОВ «Містер Кеш» зареєстровано у 2019 році у Києві. До 2021 року мала назву ТОВ «Еквіфін Україна», потім змінила назву на нинішню. На 78% ця організація належить кіпрському офшору «СС Контіненталь Сіті Кепітал ЛТД». На 13% належить громадянину Грузії Петре Ціскарішвілі, на 9% громадянину Ізраїля Давиду Кезерашвілі – вони проживають у Києві. Кінцевий власник (через кіпрську компанію) громадянин Грузії, який проживає на Кіпрі, Раті Тчелідзе. Йому також належить український швидкозайм CCLoan.

Очолює компанію Наталія Клєвакіна. Поки що у компанії не відреагували на новину. У компанії була ліцензія на видачу коштів у позику. Але старим клієнтам не варто радіти: свої борги потрібно буде виплатити. За 2020 рік компанія отримала виручку у 143,5 млн грн, у 2021 році – на 508,4 млн грн (чистий прибуток – 28 млн грн). За 2022 рік даних поки немає.

Раніше ми писали, що Нацбанк України позбавив ліцензії платіжну систему співвласниці «Айбокс Банку», де працював екс-президент України Віктор Ющенко. Чим відомі інші швидкозайми та хто їхні власники, можна дізнатися у нас на сайті: «КошельОК», CashBerry, AlexCredit, «Ваша готівочка», Credit Kasa. Раніше Національний Банк України визнав неплатоспроможним Forward Bank росіянина Рустама Таріко та почав його ліквідацію.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.