Нацбанк України позбавив ліцензії страхову компанію з Дніпра з орбіти групи «Приват»

Нацбанк України позбавив ліцензії страхову компанію з Дніпра з орбіти групи «Приват»

23 березня Національний банк України залишив без ліцензії на надання фінансових послуг страхову компанію «ІНГОССТРАХ», зареєстровану у Дніпрі. Вона раніше співпрацювала з ПриватБанком. Також  у цій компанії на керівній посаді працює колишній менеджер банку, проти фірм якого ПриватБанк тепер бореться у судах. Чому «ІНГОССТРАХ» позбавили ліцензії та що це означає – читайте в Інформаторі.

Як зазначають у прес-службі НБУ, ПРАТ «СК «ІНГОССТРАХ» анульовано ліцензії  у зв'язку з тим, що структура власності страховика не відповідає вимогам законодавства України. Таке рішення Правління Національного банку ухвалило 23 березня 2023 року, набрало чинності з 24 березня 2023 року. Невідповідність структури власності небанківської фінансової установи вимогам законодавства України та невиконання рішення Національного банку про усунення виявлених порушень ліцензійних умов є підставами для анулювання ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг відповідно до статті 38-1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Згідно з останньою поданою ПРАТ «СК «ІНГОССТРАХ» звітністю за 2022 рік станом на 31 грудня 2022 року обсяг страхових премій компанії становив 136 млн 530 тис. грн, вартість активів – 1 млрд 67 млн 677 тис. грн, страхові резерви – 4 млн 659 тис. грн. Частка ринку компанії за страховими преміями становила 0,4%. За даними YouControl, компанія існує з 2004 року. Зареєстрована у Дніпрі.

Довідково. Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не звільняє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг. Тобто компанія працюватиме далі та продовжуватиме обслуговувати клієнтів.

Згідно з даними реєстру, найбільшими акціонерами компанії наразі є Фаїна Єренбург (9,9%), Володимир Горожанкін (9,9%), Сергій Білий (9,9%), Ніла Живченко (9,32%), Станіслав Шейхетов (8,97%), Леніна Новікова (8,66%), Артем Шевченко (8,13%), Олександр Іртюго (7,85%), Денис Бондар (7,85%), Євгеній Рувінський (6,73%), Ольга Кривенко (5,71%), Петро Клименко (5,13%). Більшість акціонерів з Дніпра. Головою правління є Петро Клименко. Його перша заступниця Олена Бичихіна до націоналізації ПриватБанку працювала там директоркою департаменту фінансового менеджменту.

Нагадаємо, у 2016 році напередодні націоналізації ПриватБанку колишній менеджмент банку вивів капітали на 136 млн грн на користь компанії «ІНГОССТРАХ». Цей епізод розслідували НАБУ та САП. А ще страхова компанія була серед кредиторів дніпровської фірми «Монтана-Естейт» (колишня «Приватофис»), яка заборгувала страховикам 518,5 млн грн, а ПриватБанку – близько 2,9 млрд грн.

Петро Клименко є власником та керівником фірм, проти яких судиться ПриватБанк за торговельний центр «Приозерний» у середмісті Дніпра. Також Петро Клименко наразі є кінцевим власником дніпровської фірми «Монтана-Естейт», яка завинила державному банку 2,9 млрд грн та збирається збанкрутувати. Нещодавно її продали (98,85%) на аукціоні за 1,1 млн грн.

Також Нацбанк позбавив ліцензії ще одну страхову компанію. ПрАТ «СК «ПРОВІДНА» – не виконало рішення Національного банку України про усунення порушень ліцензійних умов. Згідно з останньою поданою ПрАТ «СК «ПРОВІДНА» звітністю за 2022 рік станом на 31 грудня 2022 року обсяг страхових премій компанії становив 891 млн 226 тис. грн, вартість активів – 971 млн 690 тис. грн, страхові резерви – 462 млн 136 тис. грн. Частка ринку компанії за страховими преміями становила 2,7% [зі страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів (за внутрішніми договорами) – 1,4% ринку]. Ця компанія зареєстрована у Києві та працює в Україні з 1995 року. Власником вказано громадянина Нідерландів, який проживає у столиці Словенії, Віллема Якоба Вестерлакена. До цього Вестерлакен працював у російській "Росгосстрах", яка володіла "Провідною" до 2015 року. Відповідно і на старому логотипі "Провідної" було вказано російського двоголового орла.

Як підприємець з Донецька та російський мільярдер намагалися оскаржити націоналізацію ПриватБанку у київському суді – читайте тут. Як фірма Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова судиться проти ПриватБанку та екс-депутата міської ради Дніпра за готель у Буковелі – описано тут. Скільки збитків завдано Україні повномасштабною війною - читайте у дослідженні Київської школи економіки.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.