Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка»

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка»

Зробити шалені статки та піти у політику – не рідка для України практика. Такий самий шлях пройшла чинна голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва. Ми розкажемо, як заробляла очільниця ради та як її справу продовжують колишні колеги. 

Як працює швидкозайм «Ваша готівочка»

Швидкозайм «Ваша готівочка» створили у Миколаєві у 2012 році. Зараз ця мережа управляється від імені зареєстровано у 2018 році ТОВ «Лайм Кепітел», головний офіс якого знаходиться у Миколаєві. У мережі було щонайменше 350 пунктів по всій Україні. 

Як працює ця мережа? Ви берете кредит на короткий строк, а потім його віддаєте з відсотками. Ставка за кредитом для тих, хто його бере не вперше, може становити до 2% на день. 

Наприклад, ви взяли кредит на 10 тис. грн на 15 днів. Відповідно, ви маєте повернути 13 тис. грн через цей проміжок часу. Якщо не можете – за кожний день нараховується по 2,5% пені від вашого боргу, тобто щодня ваш борг зростатиме на 325 гривень. Якщо протягом року не повернете кредит, то будете винні вже 126 тис. 625 грн! Тобто майже у 13 разів більше, ніж позичили. 

Якщо вчасно не повернете борг з відсотками, ваші борги віддадуть колекторам, які будуть вас та ваших близьких тероризувати, допоки не отримають свої гроші. А кожен день не сплати збільшуватиме борг. 

Через війну компанія ніби-то згорнула роботу та припинила з початку березня 2022 року видавати нові кредити. Але до війни через діяльність подібних фірм було зруйновано чимало доль, а бідні люди могли стати безхатченками або принаймні розхитати нервову систему. 

«Ваша готівочка» заробляла сотні мільйонів гривень на довірливих українцях. Наприклад, у 2019 році виручка ТОВ «Лайм Кепітел» склала понад 100 млн грн, у 2020 році – майже 710 млн грн

Ще одна фішка «Вашої готівочки» і подібних організацій – трапляється, спеціалісти не перевіряють документи тих, хто бере у них кредит. Зловмисники можуть взяти кредит на документи інших осіб або вказати неправильні адреси і номери телефонів. Як наслідок – екстравідсотки має платити людина, яка взагалі нічого не знає про кредит. Про це навіть робили сюжет журналісти «Бігус Інфо»:

Про методи повернення кредитів

В інтернеті відгуки про «Вашу готівочку» здебільшого негативні. Спочатку представники компанії будуть телефонувати і нагадувати про повернення кредиту. Потім почнуть тиснути колектори і переконувати позичити кошти у родичів або взяти кредит (!) в іншій установі для повернення поточного. Колектори телефонуватимуть друзям та родичам особи, яка взяла кредит, зрештою можуть вимагати у них повернути кредит. Пишуть листи за місцем роботи отримувача кредиту про його заборгованість. 

Якщо це не спрацює, то колектори можуть приїздити з вимогами на місце проживання боржника або його родичів, залякувати, псувати майно. Боржники «Вашої готівочки» у себе у під’їздах зустрічали розвішаними власну фотографію, паспортні дані та слова «РОЗШУК!». 

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 1

Колектори можуть видавати себе за працівників правоохоронних органів та погрожувати кримінальними справами за неповернення боргу по кредиту.

У 2019 році поліція у Миколаєві затримала колекторів, які вимагали повернення боргів для «Вашої готівочки». У одного з них виявилася нелегальна зброя: пістолет, димова та тротілова шашка. Колектори обливали рідиною з фекаліями та сечею двері боржників і навіть двері дитячої поліклініки (де працював боржник). У справі згадувалися ТОВ «Лайм Кеш», ТОВ «Лайм Мані» та ТОВ «Грін Фактор». На той момент власницею компаній з мережі «Ваша готівочка» була Тетяна Домбровська. Одного з колекторів покарали умовним строком, а кредитну установу за подібне не карають. 

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 2

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 3

Відгуки про «Вашу готівочку» клієнтів в інтернеті кажуть самі про себе: 

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 4

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 5

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 6

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 7

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 8

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 9

Кому належить «Ваша готівочка»

ТОВ «Лайм Кепітел» з 2020 року очолює Олеся Петрівна Міщенко. 

У 2018-2020 роках Олеся Міщенко була співзасновницею ТОВ «Кан 19» з Юрієм Замазєєвим та іншими. У 2016 році побувала директоркою ТОВ «Іноме Груп» Ганни Замазєєвої, у 2016-2018 рр. Олеся Міщенко була директором ТОВ «Лайм-Фінанс» (співвласницею була Ганна Замазєєва), у 2017 році – директоркою ТОВ «Лайм Мані» Ганни Замазєєвої, у 2017-2018 рр. – директоркою ТОВ «Лайм Кеш», у 2019-2020 рр. – директоркою ТОВ «Д.В.Е» Тетяни Домбровської та Ганни Замазєєвої.

Ганна Замазєєва з кінця 2020 року є депутаткою і головою Миколаївської обласної ради. Тетяна Домбровська – депутатка міської ради Миколаєва з 2020 року. 

ТОВ «Лайм Кепітел» належить через фірму ТОВ «Кепітел Консалтинг» з 2020 року мешканцям Миколаєва Артему Романовичу Білоусу (95%) та Олегу Володимировичу Ярмаку (5%).  

Артем Білоус – член правління громадської організації «Майбутнє Миколаєва» (голова – Тетяна Домбровська).  Також він є директором ТОВ «Іноме Груп» Ганни Замазєєвої, ТОВ «Бальмонт Менеджмент» Ганни Замазєєвої та її чоловіка, директор та співзасновник спільно з Ганною Замазєєвою та Оксаною Галенко ТОВ «АФ «Старк Аудит», а ще e 2017-2019 був директором колекторської фірми ТОВ «Грін Фактор». Артем Білоус – адвокат. У 2019 році був членом окружної виборчої комісії №128 від Юлії Тимошенко. З 2018 року зареєстрований як фізична особа-підприємець з профілем на правову діяльність та операції з нерухомістю. 

Олег Ярмак є директором ТОВ «Родовід-Плюс» Ганни Замазєєвої та Тетяни Домбровської.

Рекламу «Вашої готівочки» раніше замовляло ТОВ «Лайм Мані», до «Лайм Кепітел» мережа працювала під імені цієї фірми. ТОВ «Лайм Мані» у 2017 році деякий час очолювала Ганна Замазєєва. Вона була серед засновників компанії через ТОВ «В.Е.Д.» до 2018 року. З 2020 рік власниця і директорка ТОВ «Лайм Мані» Юлія Топчій. У 2018 році фірма виручила 97 млн грн, у 2019 році – вже 180 млн грн

Крім того, мережа «Ваша готівочка» використовувала для своєї роботи і ТОВ «Лайм Кеш»: у 2018 році виручка цієї фірми склала понад 280 млн грн, у 2019 році – понад 480 млн грн. У цей час кінцевим власником фірми через ТОВ «Д.В.Е.» була Тетяна Домбровська. До цього компанія вела справи від імені ТОВ «Лайм-Фінанс»

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 10

Торгові знаки «Ваша готівочка» та «Швидка готівочка» належать Тетяні Домбровській. А от торгові знаки «Лайм мані» належать Ганні Замазєєвій. 

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 11

Логотипи «Lime Money» та «Ваша готівочка» ідентичні. Щоправда, перша тепер перетворилася у платіжну систему. 

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 12

Хто такі Ганна Замазєєва та Тетяна Домбровська

Ганна Замазєєва з грудня очолює Миколаївську обласну раду, до якої була обрана від партії «Слуга народу». Також вона є головою Миколаївської обласної парторганізації «Слуги народу». 

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 13

У 2000-2016 роках вона працювала у комерційних банках. З 2016 року Ганна Замазєєва працювала спочатку заступником директора, а потім і керівником ТОВ «Іноме  Груп», яке належало їй та її чоловіку. 

У 2012-2014 рр. Ганна Замазєєва була директором ТОВ «Лайм-Фінанс» (основним власником тоді був покійний вже чоловік Тетяни Домбровскої, а у 2016-2018 серед власників була і Замазєєва), у 2017 році кілька місяців очолювала ТОВ «Лайм Мані», у 2017-2020 рр. керувала ТОВ «Лайм Кеш». Це фірми з мережі «Ваша готівочка». 

Тетяна Домбровська з кінця 2020 року є депутаткою міської ради Миколаєва від партії «Слуга народу», очолює фракцію партії. У 2020 році партія її висунула на посаду міського голови Миколаєва, однак вона мером не стала.

Як голова Миколаївської облради пов’язана зі швидкозаймом «Ваша готівочка» 14

У 2017-2018 була основною власницею ТОВ «Лайм-Фінанс», у 2017-2020 ТОВ «Лайм Кеш» з мережі «Ваша готівочка». У 2017-2020 роках Ганна Замазєєва та Тетяна Домбровська мали відношення до Всеукраїнської асоціації кредитних установ, тепер у цій організації їхнє місце посів Артем Білоус - новий власник «Вашої готівочки».

Тетяна Домбровська - дуже успішна бізнес-вумен і підприємиця. Серед іншого, її фірми займалися клінінговими послугами та рекламою. За 2020 рік її доходили становили близько 16 млн грн. А загалом у неї було понад 22 млн грн, 14 тис. доларів і 10 тис. євро  заощаджень. Вона має колекцію дорогоцінностей.

Ганна Замазєєва та Тетяна Домбровська також мають відношення і до іншого бізнесу. І хоча вони вже юридично відійшли від шкідливої для політичної репутації роботи з «Вашою готівочкою», нові власники і керівниця все одно з ними пов’язані.

Іван Серпухов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.