Нацбанк України визнав Forward Bank росіянина Таріко неплатоспроможним: що буде з депозитами

Нацбанк України визнав Forward Bank росіянина Таріко неплатоспроможним: що буде з депозитами

Правління НБУ вирішило віднести «Банк Форвард» до категорії неплатоспроможних. Раніше банк вже визнали проблемним: у нього було недостатньо капіталу. Поступово банк виведуть з ринку. Він належить російському мільярдеру Рустаму Таріко. Втім, в НБУ переконують: хвилюватися не варто, банк не належить до системно важливих, а всі депозити населенню повернуть.

Як зазначили у прес-службі НБУ, частка фінустанови становила 0,1% від активів платоспроможних банків, отже віднесення АТ «Банк Форвард» до категорії неплатоспроможних жодним чином не вплине на стабільність банківського сектору України. Відповідне рішення ухвалене у зв’язку з неприведенням банком своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства, у тому числі нормативно-правових актів НБУ після віднесення його до категорії проблемних. А також, ураховуючи подальше суттєве й незворотне погіршення фінансового стану цього банку за відсутності дієвих заходів для його поліпшення та неможливість і недостатність запланованої АТ «Банк Форвард» капіталізації.

Ще у 2021 році Нацбанк вказав Forward Bank’у на необхідність проведення докапіталізації.  За 11 місяців 2022 року банк отримав збиток у 114,2 млн грн. 24 листопада 2022 року Правління НБУ ухвалило рішення віднести АТ «Банк Форвард» до категорії проблемних. Підставою для такого рішення стало  встановлення факту здійснення АТ «Банк Форвард» ризикової діяльності за ознакою недостатності доходів банку, що створює в майбутньому ризик зменшення його регулятивного капіталу та порушення встановлених Нацбанком економічних нормативів капіталу.

З моменту віднесення банку до категорії проблемних його фінансовий стан суттєво погіршився, падіння капіталу продовжилося без перспектив його поліпшення. Це, зі свого боку, становить загрозу інтересам вкладників і кредиторів банку.

Що буде з депозитами?

Кожен вкладник АТ «Банк Форвард» отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) відшкодування в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку. Не отримають вклади лише особи, які є пов’язаними з банком. Отримають гроші через банк-партнер, який буде визначений Нацбанком. Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 21 січня 2023 року становить 1 млрд 535,6 млн грн. За даними НБУ, на 01 грудня 2022 рокуактиви банку «Форвард» становили 2,05 млрд грн, обсяг вкладів фізосіб – 1,64 млрд грн.

Довідково. АТ «Банк Форвард» працює в Україні з 2006 року. До 2014 року він називався «Русский Стандарт». Головний офіс банку знаходиться у Києві. До повномасштабної війни банк мав по всій країні 7 відділень у 8 містах України, 12 регіональних офісів, 5 кредитних центрів, 24 міні-офіси та 31 банкомат. Власником банку на 100% є російський бізнесмен Рустам Таріко. Президент України наклав на нього персональні санкції у жовтні 2022 року. Статки російського бізнесмена колись складали 1,1 млрд дол. Станом на сьогодні відділення банку працювали у Києві, Дніпрі, Запоріжжі, Кривому Розі, Львові, Одесі, Харкові, Черкасах.

При цьому 15 червня 2022 року Шевченківським районним судом Києва було накладено арешт на 100% акцій банку та його центральний офіс у Києві. На думку СБУ, частина коштів з банку могла виводитися у росію і відповідно використовуватися для оплати війни. 13 липня 2022 року слідчий суддя Шевченківського райсуду Києва за клопотанням СБУ виніс ухвалу про передачу 100% акцій «Форвард Банку» та його центрального офісу в м. Києві (площею 3061,6 кв. м) за адресою вул. Саксаганського, 105 в управління для Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Нагадаємо, екс-власниця «Златобанку» з Дніпра судиться з Нацбанком України, щоб отримати компенсацію за виведення з ринку та націоналізацію її банку. Як російський олігарх Михайло Гуцерієв врятував свій бізнес на Київщині – читайте тут. Як російський олігарх Аркадій Ротенберг та його сім’я отримували прибутки від Ocean Plaza у Києві – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.