Як пов’язана фінансова організація Credit Kasa з оточенням Віктора Януковича

Як пов’язана фінансова організація Credit Kasa з оточенням Віктора Януковича

Роками на українцях наживаються мікрокредитні організації. Вони дають у борг невелику суму грошей під божевільні відсотки. А зубожілі люди, яким вже немає до кого звертатися, змушені брати такі кредити. Сьогодні ми розповімо про ще одних відомих гравців на ринку швидкозаймів – компанію CreditKasa. Чим відомі власники та як вони пов’язані з колишньою владою – дізнайтеся у матеріалі.

Скільки заробляє кредитна організація і як це працює

ТОВ «Укр Кредит Фінанс» за 2017 рік заробила понад 29 мільйонів грн, за 2018 рік – вже майже 300 мільйонів, за 2019 рік – майже 800 мільйонів гривень, за 2020 рік – 1 мільярд 389 мільйонів 476 тисяч гривень (чистий прибуток – 135 мільйонів 994 тисячі гривень). А у 2021 році доходи компанії зросли втричі – до 3 мільярдів 74 мільйонів 360 тисяч гривень (чистий прибуток – 122 млн 124 тисячі гривень)! Як бачимо, хоча представники компанії і жаліються, що близько 40% кредитів їм не повертають, але прибутки все одно зростають.

Як зазначають у компанії, кредит дають 93% українців, які до них звертаються. А звертаються сотні тисяч людей, які потім сплачують шалені відсотки. Кредит надається у розмірі від 400 до 20 000 гривень на строк до 30 днів. Кредити видаються на банківську картку, відділень у компанії немає. За кожен день користування потрібно платити по 3% від розміру кредиту.

Наприклад, ви взяли у борг 10 тисяч гривень на 30 днів. За кожен день користування таким кредитом потрібно буде сплатити 300 гривень. Зрештою ви віддасте не 10 тисяч гривень, а 17 тисяч 500 гривень! Загалом термін позики може складати до 300 днів. Якщо не розплатитися вчасно, то компанія може звернутися до колекторів або примусово стягнути ці кошти з вашої банківської картки.

Кому належить «КредитКаса»

Швидкозайми CreditKasa, Credo та «На Все» працюють від імені ТОВ «Укр Кредит Фінанс». Ця компанія була заснована у 2013 році на Донеччині у місті Ясинувата. У 2015 році її перереєстрували у Києві. А з 2017 року вона має ліцензію на надання коштів у позику.

Згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, станом на 2016 рік власниками були дружина народного депутата Андрія Кісельова Наталія Кисельова, донеччанин Олександр Ковальов та мешканець окупованого міста Докучаєвськ на Донеччині Олексій Бойко. У вересні 2018 року власником став бізнесмен з Донецька Олег Політикін. 

У січні 2019 року співвласником ТОВ «Укр Кредит Фінанс» став німецький юрист Клаус Георг Альберт Треннер. Зазвичай подібні юристи представляють інтереси тих, хто є фактичними власниками, але не хочуть згадувань свого імені у документах. 

У листопаді 2019 року власниками фірми стали Амір Айсаутов, мешканець Києва родом з Донецька Руслан Павлов, Наталія Кісельова та громадянин росії з київською пропискою Пьотр Приходько. Вже у лютому 2020 року Приходько вийшов з засновників. Але цей росіянин міг встигнути отримати екстраприбутки зі швидкозаймів в Україні. Наразі структура власності така: 50% через кіпрський офшор Mavelord Holdings Limited належить казахсько-українському бізнесмену Аміру Айсаутову, 25% - Руслану Павлову, 25% - Наталії Кісельовій. Ще власником 0,000003% підприємства вказаний Дмитро Береза. З листопада 2020 року директор – Євген Резуєв.

Амір Айсаутов – бізнесмен родом з Казахстана. З 2003 по 2008 працював старшим керівником проектів в офісах міжнародної консалтингової компанії McKinsey & Company у москві та в Об’єднаних Арабських Еміратах, у 2008-2009 роках був стратегом компанії екс-власника збанкрутілого «Дельтабанку» Миколи Лагуна. З 2009 року в Україні став директором гірничо-металургійного бізнесу холдингу СКМ Ріната Ахметова. У 2012 році був призначений головою наглядової ради холдингу СКМ. У 2015 році звільнився з СКМ та почав розвивати власний бізнес. У 2020 році інвестував у Мальту та отримав її громадянство. Його батько Минжасар Айсаутов у Казахстані займає посаду заступника гендиректора на державному Національному центрі з комплексної переробки мінеральної сировини. 

Амір Айсаутов. ФОТО Flickr
Амір Айсаутов. ФОТО Flickr

Наталя Кісельова – дружина екс-нардепа від «Опозиційного блоку» Андрія Кісельова. Прописана у Донецьку. Вона зареєстрована з 2021 року як приватний підприємець з профілем на надання в оренду нерухомості. У 2012-2016 роках була директоркою і власницею ТОВ «Астат М», яке займалося торгівлею чорними металами. У 2011-2016 роках – власниця ТОВ «Тех Пром», яке займалося оптовою торгівлею паливом. У 2017-2021 роках була співвласницею ТОВ «Укртрейд Компані ЛТД» (ця фірма займається металобрухтом) спільно зі своїм чоловіком.  

Руслан Павлов – чоловік Тетяни Павлової, яка є сестрою екс-депутата Верховної Ради України від «Опозиційного блоку» Андрія Кисельова. Амір Айсаутов та Руслан Павлов такоє є співвласниками компаній ТОВ «Факторинг Партнерс», ТОВ «Будинок комфорту», ТОВ «Новий колектор», разом з Наталією Кисельовою – швидкозаймів «Швидко Гроші» (ТОВ «Споживчий центр») та «Твоя позика» (ТОВ «Бізнес Позика», «Біз Позика»). Руслану Павлову на 100% належить ТОВ «Європейська девелоперська компанія». Також у 2008-2019 роках він був співвласников ТОВ «Донбассавто-Альянс», яке займалося продажем автомобілів.

Андрій Кісельов – український політик з Донецька, однокурсник молодшого сина Віктора Януковича – Віктора. У 2004-2011 роках був комерційним директором фірми «УкрМет» - одного з найбільших в Україні експортерів металобрухту. У 2006-2010 роках депутат Куйбишівської районної ради Донецька від Партії регіонів, у 2010-2014 роках – депутат Донецької міської ради від Партії регіонів, з 2012 року був головою фракції «Партії регіонів» у міській раді. З 2010 року очолював молодіжну організацію Партії регіонів «Молоді регіони» у Донецьку. У 2010-2012 роках Андрій Кісельов працював помічником народного депутата з Донецька Василя Стельмашенка, а у 2012-2014 роках – нардепа з Донецька Миколи Левченка (останній після подій 2014 року проживає у москві). За деякими даними, Андрій Кісельов був кумом екс-міністра доходів і зборів (2012-2014) з «сім’ї Януковича» Олександра Клименко. 

Андрій Кісельов. Фото від програми «Схеми» / Радіо Свобода.
Андрій Кісельов. Фото від програми «Схеми» / Радіо Свобода.

У 2013 року компанія «УкрМет» Андрія Кісельова отримала 65% піврічних квот від України на експорт металобрухту за кордон. При цьому потіснила компанію наближеного до Януковича політика Юрія Іванющенка (відомого як “Юра Єнакієвський”). Звичайно, це б не вдалося зробити, якби не були добре налагоджені стосунки з владою країни. У наступні роки оборот «УкрМету» перевищив 5 млрд грн. У 2014-2019 роках Андрій Кісельов – народний депутат України від партії «Опозиційний блок». За даними зі ЗМІ, «Грін Банк», яким володів батько Андрія Кісельова, допомагав «відмивати» гроші «сім’ї Януковича» (так називали клан екс-президента) – загалом понад 20 мільярдів гривень. Але ці справи були у 2010-2014 роках, зараз сім’я Кісельових не має ніякого відношення до «клану Януковича». У 2018 році на Андрія Кісельова росія наклала санкції, а у 2020 році – зняла їх.

Згідно з даними декларації за 2019 рік, у Донецьку у Андрія Кісельова залишилася квартира (65,2 кв. м), у його дружини Наталі – 2 будинки (84,5 кв. м та 94,2 кв. м). Подружжя володіло автомобілем Range Rover 2013 року (на той момент за 1 млн грн), 7 коштовними наручними годинниками. Тоді Кісельов з дружиною зберігали 4,44 млн гривень, 696 тисяч доларів та 297 тисяч євро

Що думають користувачі про CreditKasa?

У судовому реєстрі 631 документ, пов’язаний з діяльністю ТОВ «Укр Кредит Фінанс» (ТМ «CreditKasa», «Credo», «На Все»). Здебільшого у цих документах йдеться про те, як громадяни судяться проти мікрофінансової компанії та вимагають скасувати виконавчий припис на стягнення боргу. Приватні виконавці та нотаріуси видають приписи про стягнення боргу без рішення суду з картки. Пізніше у судах люди намагаються такий припис та часто це їм вдається. 

Також зустрічаються випадки, коли знайома людина використовує логін і пароль з чужого банківського акаунту, фотографує документи – та цього достатньо, щоб взяти кредит. Бо їх можна оформити онлайн без особистої зустрічі. У такому випадку компанія вимагає гроші від того, на чиє ім’я взяли кредит, що логічно. А потім жертва у суді буде битися за скасування цих боргів та притягнення до відповідальності свого знайомого.Такі випадки були не лише у CreditKasa.

Звичайно, люди часто погано розраховують свої можливості щодо погашення кредиту та не читають умови договору. Люди жаліються, що у разі прострочення частини оплати кредитна установа продовжує нараховувати відсотки у не меншому розмірі.

Як пов’язана фінансова організація Credit Kasa з оточенням Віктора Януковича 3

Як пов’язана фінансова організація Credit Kasa з оточенням Віктора Януковича 4

Ще, як виявилося, перший кредит під пільгові відсотки (як зазвичай це роблять майже всі швидкозайми) може бути не дуже пільговим. І замість обіцяних 0,01% на день доведеться платити 2% на день чи навіть більше. 

Як пов’язана фінансова організація Credit Kasa з оточенням Віктора Януковича 5

Що ж стосується повернення боргів, то тут компанія теж не дасть спокою клієнтам, які затримують оплату. Хоча у компанії переконують, що діють згідно з законодавством. Клієнти пишуть, що навіть через 1 день прострочення платежу з ними розмовляють по-хамськи. А якщо не погасити кредит вчасно, то за кожний день нараховуватимуть по 4% від всієї заборгованості та телефонуватимуть постійно – здійснюючи психологічний тиск на проблемних клієнтів. А фактична ставка, яку мають клієнти віддати, складе 730% на рік

Як пов’язана фінансова організація Credit Kasa з оточенням Віктора Януковича 6

Як пов’язана фінансова організація Credit Kasa з оточенням Віктора Януковича 7

Як пов’язана фінансова організація Credit Kasa з оточенням Віктора Януковича 8

Також люди скаржаться на некоректну роботу сервісу, через що їм збільшуються суми до сплати. Наприклад, через те, що не працював сайт КредитКаси, один клієнт не зміг вчасно закрити кредит. Але йому працівники установи сказали, що це його проблеми і потрібно було платити раніше, відповідно нарахували додаткові відсотки. 

Але підкреслимо, що про цю компанію є і чимало позитивних відгуків. Це, вірогідно, ті, хто дотримується умов договорів, платить вчасно та не має проблем з кредитною установою і її колекторами.

Бажаємо читачам розраховувати правильно свої фінанси та не влізати у борги! А якщо вже доводиться брати кредит, то краще це зробити в організації з позитивною репутацією. В організації, яка з повагою ставиться до проблем клієнтів та дає змогу домовитися про оптимальні умови повернення боргів.

Що відомо про кредитну установу AlexCredit – читайте тут. Як пов’язана голова Миколаївської обласної ради і депутати від «Слуги народу» зі швидкозаймом «Ваша готівочка» - можна дізнатися тут.

Головне фото – з сайту CreditKasa

Іван Серпухов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.