Хто і скільки заробляє на українцях через бренд AlexCredit?

Хто і скільки заробляє на українцях через бренд AlexCredit?

Хто і скільки заробляє на українцях через бренд AlexCredit?

AlexCredit – один з популярних швидкозаймів Україні, які дають мікрокредити нашим громадянам та обдирають їх своїми відсотками. Ми розповімо, хто є власниками цієї організації та скільки доходів вона отримує завдяки українцям. 

Хто є власниками

ТОВ «Алекскредит» було засноване у 2017 році у Дніпрі та зареєстроване на вул. Якова Самарського, 12А. Дохід за 2020 рік у кредитної установи склав 418 мільйонів 364 тисячі гривень, з яких чистий прибуток 18 мільйонів 940 тисяч гривень. За 2021 рік виручка склала вже 456 мільйонів 518 тисяч гривень, а чистий прибуток – 14 мільйонів 496 тисяч гривень.

ТОВ «Алекскредит» належить компанії ТОВ «Еммас Кредит Україна». В свою чергу ця компанія по 50% заснована кіпрським офшором Wisecredit Limited та ізраїльською FH Advantage Limited. Кінцеві власники українського AlexCredit – громадяни Ізраїля Борис Хендельман (Boris Handelman) – 33,335%, Мені (Менахем) Беніш (Meni Benish) – 25%, Ілля Фішман (Ilya Fishman) – 16,665%, Моше Цук (Moshe Zuk) – 15%, Йосеф Реувен Гренікас (Yosef Reuven Grenikas) – 10%. Структура власності виглядає таким чином: 

Хто і скільки заробляє на українцях через бренд AlexCredit? 1

Wisecredit – це міжнародний холдинг швидкозаймів Emma’s Credit, який очолюють Мені Беніш та Моше Цук, ця офшорна компанія існує з 2013 року. Ця структура починала працювати у Грузії, згодом поширила свій бізнес на Чехію, Іспанію, Польщу. Дивно, але чомусь Україну не згадали на своєму сайті.

Хто і скільки заробляє на українцях через бренд AlexCredit? 2

У 2020 році декілька місяців ізраїльським бізнесменам належала і ТОВ «Фінансова компанія «Фінтех», яка після цього повернулася попередній власниці – Ганні Міхневській. Очолював весь час компанію Сергій Сапунов. На цю компанію зареєстрована торгова марка «Bridge Credit». 

Українську компанію «Алекскредит» та ТОВ «Еммас Кредит Україна» до кінця 2021 року очолював Вадим Єгоров, а з листопада 2021 року – дніпрянин Анатолій Попудренко. За статутом компанії, директор керує одноосібно, відповідно акціонери мало впливають на поточну діяльність компанії. 

Чим відомий директор «АлексКредит»

Ми знайшли в аналітичній платформі «Youcontrol» згадки про діяльність Анатолія Попудренка. Він народився у 1984 році. У 2006-2008 роках Попудренко був співвласником ТОВ «ДАК», яке займалося торгівлею автомобільними деталями. У 2007-2011 роках був співвласником ТОВ «Южна промислово-фінансова компанія». З 2006 року він є директором та співзасновником ТОВ «Дніпропетровська автомобільна компанія» (ТОВ «Д.А.К.»), яке займалося продажем деталей та приладдя. Також він є директором ТОВ «Промвантажавто», яке займалося продажем автомобільних деталей та приладдя. Ще він зареєстрований як приватний підприємець з профілем на торгівлю деталями з 2003 року. 

Анатолій Попудренко протягом 2008-2012 років був помічником народного депутата України з Дніпра, колишнього начальника УМВС області Олександра Бобильова. 

З 2012 року Анатолій Попудренко (а з 2021 року і директор) – співвласник спільно з Тетяною Попудренко ТОВ «Панор», яке займалося ремонтом автомобілів та будівництвом доріг. У 2016 та 2019 році цій компанії влада селищ Обухівка і Піщанка у Дніпропетровській області замовила робіт на ремонт доріг на 885 тис. грн.

Анатолію Попудренку належить 1% фермерського господарства ФГ С(Ф)Г «Ячмінний колос» у Синельниківському районі Дніпропетровщини. Решта підприємства належить членам родини бізнесмена.  До 2017 року Анатолій Попудренко був співзасновником фермерського господарства «Козацьке» у Синельниківському районі. 

У сфери інтересів сім’ї Попудренків крім продажу автомобілів і деталей до них, вирощування аграрних культур, ремонту доріг, також входить діяльність ринків 

Старший брат Анатолія Попудренка Андрій у 2020 році балотувався від партії «Опозиційна платформа – За життя» до Синельниківської районної ради та Раївської сільської ради на Дніпропетровщині. Але депутатом не став. Також ЗМІ писали, що він ніби-то був однокурсником екс-голови Дніпропетровської облради Святослава Олійника і був помічений у боротьбі за ринок лісоматеріалів у Дніпрі. 

Як працює «АлексКредит» та чому на нього скаржаться

Компанія видає кредити онлайн і тим самим економить на роботі відділень. Згідно з інформації з інтернету, у АлексКредит ставка по кредитах в середньому буде 1,75% на день. Якщо вчасно не повернути кредит, то доведеться платити по 3% від боргу на добу. 

Розглянемо ситуацію: ви взяли у борг 3 000 гривень на 30 днів. Відповідно сплатити потрібно буде 4 575 гривень. Якщо їх не платити ще місяць, то борг складе 8 692,50 гривень. 

У судовому реєстрі понад 492 згадки про «АлексКредит». Значна частина справ стосується скасування виконавчих написів про стягнення боргів.

Остання зі згадок – за 21 липня 2022 року у Коростишівському районному суді Житомирщини. Громадянка у «ДІЇ» побачила, що на неї нотаріусом відкрито виконавчого напису про стягнення 19 тис. 490 грн на користь «АлексКредит». При цьому жінка стверджувала, що ніколи не брала кредити у AlexCredit, а про борг їй нічого не відомо було. Хоча у 2019 році вона за допомогою цифрового підпису уклала договір на 9 тис. грн з 1,7% відсотків на день та 3% від боргу у разі несвоєчасної сплати. Зрештою, суд скасував виконавчий напис про стягнення боргу, бо нотаріуси не мають права так вчиняти. Подібних справ багато, причому борг можуть стягнути з банківського рахунку боржника без його відома та/або арештувати банківські рахунки. 

Стандартно, якщо не повертати борги кредитній установі – потрібно буде зв’язуватися з колекторами, зокрема з фірми «Дельта М». За відгуками деяких користувачів, колектори починають телефонувати через 3 дні після прострочки виплати боргу. Пізніше підключаються погрози.  

Хто і скільки заробляє на українцях через бренд AlexCredit? 3

Хто і скільки заробляє на українцях через бренд AlexCredit? 4

Бувають ситуації, коли компанія намагається стягнути борг з людини за її родичів. Наприклад, у 2020 році до суду звернулася громадянка, у якої колектори від «АлексКредит» вимагали погасити кредити колишнього чоловіка матері та кредити, що брали її батько та син її батька від іншого шлюбу. 

Згодом, за свідченнями жінки, поведінка колекторів «Алекскредит» стала «все наполегливішою», вони щодня телефонували їй кілька десятків разів, жінка вже не могла користуватися власним телефоном. Представники фірми надсилали повідомлення з погрозами, що станеться, якщо борг родичів не буде погашений. 

В серпні 2020 року жінка звернулась до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини із заявою про порушення законодавства в сфері захисту персональних даних. При перевірці з’ясували, що її номер вказали родичі, коли отримували кредит. Уповноважений з прав людини надіслав «Алекскредит» вимогу виключити з бази даних телефон жінки. Власне, ухвалою видалити дані завершилась тяжба постраждалої у місцевому суді, що тягнувся цілий рік. Вимоги жінки в компенсації моральної шкоди суд не задовольнив. Це не поодинокий випадок. 

Хто і скільки заробляє на українцях через бренд AlexCredit? 5

Також деякі користувачі скаржаться на якість роботи фахівців, які не розв’язують проблемні питання: 

Хто і скільки заробляє на українцях через бренд AlexCredit? 6

Хто і скільки заробляє на українцях через бренд AlexCredit? 7

Тож радимо нашим читачам за можливості не користуватися подібними мікрокредитними організаціями. 

Іван Серпухов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.