Хто і як обдирає українців через швидкозайм «Cashberry»

Хто і як обдирає українців через швидкозайм «Cashberry»

Один з новачків ринку за декілька років розкрутився та став досить помітною мікрофінансовою організацією в Україні. Ми дослідили, хто стоїть за кредитною організацією «Cashberry». Тут задіяні колишній народний депутат, сім’я ювелірів та власники колекторської компанії. Бренд Cashberry використовує ТОВ «Фінансова компанія «Інвест Фінанс». Про її власників, доходи та відгуки клієнтів – читайте у матеріалі.

Скільки заробляє цей швидкозайм і як це робить

У 2016 році ТОВ «Фінансова компанія «Інвест Фінанс» заробила 5,39 млн грн, у 2017 році – 1 млн 139 тис. грн, у 2018 році – 20 млн 547 тисяч гривень, у 2019 році – 221 млн 658 тисяч гривень, у 2020 році – 272 млн 822 тисячі гривень. Даних за 2021 рік та перше півріччя 2022 року поки що немає. 

24 лютого 2022 року компанія припинила нарахування відсотків своїм клієнтам, розуміючи, у якій важкій ситуації всі опинилися, але 18 серпня вже відновила нарахування відсотків, бо війна війною, а заробляти потрібно.

Перший кредит для нового клієнта від «КешБеррі» майже безкоштовний. Це як голка для наркомана. Перший кредит видають на суму до 5 тис. грн на строк до 30 днів під 0,01% на день. Тобто через 30 днів ви повернете 5 тис. 15 грн. Вигідно? 

А от для другого кредита вже відсоток складе 1,99% на день. Тобто, якщо ви візьмете 10 тисяч гривень на 30 днів, то повернути доведеться 15 тисяч 970 гривень. А якщо прострочити цей платіж, за кожен день будуть нараховувати по 3% від боргу. Наприклад, якщо цей кредит сплатити через місяць після необхідної дати, то доведеться заплатити вже 30 тисяч 343 гривні (якщо компанія не застосує якісь додаткові штрафні санкції). Таким чином, за 2 місяці компанія заробить на вас понад 20 тисяч гривень.

Цікаво, що у росії існувала однойменна організація «КэшБери» (Cashbery) Артура Варданяна, яка зі звичайної мікрокредитної організації перетворилася на фінансову піраміду у 2016 році, а у 2018 році закрилася. Вкладники втратили всі свої гроші. Засновник викачав з росіян 3 мільярди рублів. При цьому вони шукали представників у Києві для розширення свого бізнесу. Але, скоріше за все, це просто співпадіння. І до української компанії ця історія немає жодного відношення. 

Кому належить Сashberry

ТОВ «Фінансова компанія «Інвест Фінанс» була заснована у 2016 році у Києві. Спочатку власниками були через ТОВ «Картум Інвест» фінансовий консультант Карен Оганесян та керівниця вірменської недільної школи у Києві Каріне Тумагаян. З вересня 2019 року у компанії нові власники. З самого початку у 2016 році і по цей час гендиректор компанії – Максим Купріянов.

ТОВ «Фінансова компанія «Інвест Фінанс», від імені якої працює швидкозайм «КешБері», на 87% належить кіпрському офшору Shenger Solutions Limited, який належить мешканцю Києва Олександру Олександровичу Пархоменку. На 3% власник Максим Ігорович Слободянюк. Ще 10% належить фонду АТ ЗНВКІФ «Лінкольн». Якщо розібрати інвесторів і власників фонду, то акціонери «КешБері» виглядають наступним чином: 

  • Олександр Пархоменко – 91,37%;
  • Роман Петренко – 3,23%;
  • Максим Слободянюк – 3%;
  • Олена Семенченко – 0,86%;
  • Тарас Петренко – 0,51%;
  • Яна Афанасьєва – 0,26%;
  • Вікторія Вельможко – 0,26%;
  • Наталя Остапенко – 0,26%;
  • Ірина Бадло – 0,26%.

Тож більшість доходів, вірогідно, виводяться на Кіпр, де й зареєстрований офшор Пархоменка. Інвестфондом АТ ЗНВКІФ «Лінкольн» керує ТОВ «КУА «Інвестиційні партнери», яка належить і яку очолює колишній народний депутат від партії «Об’єднання «Самопоміч» (2014-2019) Андрій Журжій. Його ім’я також згадується у переліку засновників та керівників 162 організацій. Тобто можна завдячувати Журжію, що у CashBerry з’явилися дрібні акціонери.

Андрій Журжій – народний депутат України (2014-2019), керуючий інвестиціями
Андрій Журжій – народний депутат України (2014-2019), керуючий інвестиціями

Роман Петренко – підприємець з Запоріжжя, співвласник мережі ювелірних магазинів «Золотий вік» та «Укрзолото». Тарас Петренко – його син. Олена Семенченко – сестра Романа Петренко. 4 інші міноритарні акціонерки CashBerry з Запоріжжя та теж пов’язані з ювелірним бізнесом родини Петренків.

Максим Слободянюк – фізична особа-підприємець з Києва. У 2013-2018 році основним напрямом його діяльності була торгівля через мережу Інтернет. А з травня 2022 року основний напрям діяльності – комп’ютерне програмування.

Максим Купріянов – директор швидкозайму «Prosto Money» з 2019 року, інвестиційних фондів «Лінкольн» (з 2018 року) і «Монтана» (з 2019 року), ТОВ «Футура Компані» і ТОВ «Футура Фінанс» (з 2021 року). Також у 2019 році півроку був директором колекторської компанії «Інвест Кредо».

Максим Купріянов, гендиректор Cashberry, фото з сайту Gosti
Максим Купріянов, гендиректор Cashberry, фото з сайту Gosti

Хто такий Олександр Пархоменко?

Про Олександра Пархоменко, який є основним власником «КешБеррі» практично нічого не відомо. Відомо, що йому 34 роки, а проживає у Києві. Через систему Youcontrol ми дізналися дещо більше про його бізнес. З 2012 року очолює інвестиційну групу Holdings Capital. Наразі однойменну ТОВ «Холдінг Кепітал» очолює Борис Соколов (у 2019-2021 роках очолював Пархоменко), а кінцевими власниками з 2019 року є Олександр Пархоменко (24,54%) та інвестицій фонд ЗНВКІФ «Монтана» (75,46%). Цим фондом керує компанія екс-нардепа Андрія Журжія. А інвестори у ньому Олександр Сліпко (35,01%), Олександр Пархоменко (8,82%), Дмитро Бєлих (8,27%), Олексій Маковецький (4,71%), Тарас Петренко (3,22%) та інші.

Олександр Пархоменко раніше
Олександр Пархоменко раніше

З 2014 року Олександр Пархоменко – директор і співвласник (99%) ТОВ «Кредокапіталінвест». Також він з 2019 року є директором ТОВ «Дікерс Ком» (наразі власник – Дмитро Логвиненко), яка здає в оренду нерухомість. Також він є співвласником ТОВ «Євростанція» з громадянином росії Дмитром Борисенком, а очолює цю фірму громадянка України Людмила Борисенко. Дмитро Борисенко у 2018-2021 роках був співвласником «Дікерс Ком».

Олександр Пархоменко – засновник Cashberry, фото з сайту Gosti
Олександр Пархоменко – засновник Cashberry, фото з сайту Gosti

Також Олександр Пархоменко – з 2019 року співвласник (47,5%) швидкозайму ТОВ «Фінансова компанія «Просто Мані» (Prosto Money), яка видає кредити під заставу авто, землі та нерухомості у Києві і Київській області. На 5% компанія належить Людмилі Борисенко. У 2019 році серед власників був громадянин росії Дмитро Борисенко. На 47,5% цей швидкозайм належить інвестфонду ЗНВКІФ «Цефей», за яким стоїть родина фінансистів Вівенків та родина запорізьких ювелірних магнатів Петренків. 

Олександр Пархоменко – основний власник колекторської компанії ТОВ «Фінансова компанія Інвест-Кредо». Вона скуповує борги у збанкрутілих банків та заробляє на цьому. Їй належить 767 об’єктів нерухомості по Україні та 173 земельні ділянки. Олександр Пархоменко є бенефіціаром 43,75% інвестфонду АТ ЗНВКІФ «Лінкольн», 23% ТОВ «Футура Компані», ТОВ «Футура Фінанс», на 8,82% - фонду ЗНВКІФ «Монтана». Також Олександр Пархоменко – засновник і керівник проекту Gosty по здачі в оренду житла, для чого розроблено спеціальний додаток, у цьому проєкті працюють і Максим Купріянов з Борисом Соколовим.

Які труднощі виникають у людей після кредитування

Cashberry також працює у В’єтнамі, Індії, Філіпінах, Індонезії. Але, наприклад, у В’єтнамі людям кредити видають не під 3% на день, а до 14,6% на рік. Прибуток з цих операцій скоріше за все йде не в Україну. А в Індії Олександр Пархоменко є директором місцевого філіалу.

У судовому реєстрі ми знайшли 121 документ зі згадками про Cashberry. Здебільшого це справи про скасування виконавчого припису нотаріусів про стягнення боргу. Також це справи, за якими боржники оголошують себе банкрутами. Окрім того, зустрічаються ситуації, коли злочинці використовують мобільні телефони та паспорти своїх знайомих (у т.ч. з їх відома) та беруть на них кредити у швидкозаймі «Кешберрі», але ж повертати потім потрібно тим, на кого оформлений кредит (хоча у «Кешберрі» таких випадків майже не зафіксовано у судах). У 2019 році у Києві зловмисник викрав чужий паспорт та зміг взяти кредити у «Кешберрі» та інших організаціях. У 2019 році також у мешканки Білої Церкви викрали телефон з сім-картою та взяли на її ім’я 13 кредитів у різних організаціях (у т.ч. «Кешберрі»), зрештою Печерський районний визнав ці угоди недійсними.

Як працюють приватні виконавці? Наприклад, у 2019 році мешканець Черкас уклав договір на надання кредиту з ФК «Інвест Фінанс» («Кешберрі») на 8 тисяч гривень. Людина борг не повертала. А вже через півтора роки нотаріусом був виданий припис на примусове стягнення з боржника 23 тисяч 379 грн. Щоправда, припис був складений не відповідно до вимог законодавства, тому Придніпровський районний суд міста Черкаси скасував його. 

В інтернеті відгуки клієнтів про компанію здебільшого позитивні. Але скаржаться на те, що за прострочені виплати компанія тероризує рідних і знайомих тих, хто заборгував. При цьому це не лише поручителі, кого вказує клієнт.

Хто і як обдирає українців через швидкозайм «Cashberry» 5

Також скаржаться на те, що компанія не йде на зустріч клієнтам та не намагається вирішити проблемне питання. А ще тероризує людей, які вказані знайомими проблемних боржників.

Хто і як обдирає українців через швидкозайм «Cashberry» 6

Окремі клієнти скаржаться, що якщо трохи прострочити виплату відсотків, то кожні 30 хвилин будуть телефонувати з нагадуваннями повернути борг. А якщо людина не буде погоджуватися, то погрожуватимуть судом та фізичним насиллям. У той же час користувачі радять у подібних випадках звертатися до суду.

Хто і як обдирає українців через швидкозайм «Cashberry» 7

Ще одна поширена проблема – компанія ніяк не реагує, якщо колектори зателефонували випадковій людині, яка не має відношення до проблемного кредиту. Навіть якщо про це сказати декілька разів, колектори можуть продовжувати розповідати про борги незнайомої вам людини та вимагати вплинути на неї. А ще у «Кешберрі» дуже повільно реагують, якщо зловмисник взяв кредит на іншу людину – колектори будуть тероризувати саме цю іншу людину, а спеціалісти компанії не квапитимуться розв’язати задачу – але постраждала людина може перемогти у суді за такої ситуації.

Хто і як обдирає українців через швидкозайм «Cashberry» 8

Що відомо про кредитну установу AlexCredit – читайте тут. Як пов’язана голова Миколаївської обласної ради і депутати від «Слуги народу» зі швидкозаймом «Ваша готівочка» - можна дізнатися тут. Як пов’язана мікрокредитна організація Credit Kasa з колишніми функціонерами Партії регіонів - читайте тут.

Іван Серпухов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.