Від продажу кондиціонерів до видачі кредитів: хто стоїть за швидкозаймом KoshelOK і що думають клієнти

Від продажу кондиціонерів до видачі кредитів: хто стоїть за швидкозаймом KoshelOK і що думають клієнти

Ця компанія новачок на ринку мікрокредитів. Вже кілька років працює на українському ринку. Проте не дуже успішно. Видає кредити вона під брендами «КошельОк» та «Pan Credit» виключно онлайн, фізичних відділень не має. Хто за нею стоїть - читайте у матеріалі.

Як заробляє ТОВ «Кошельок»

У 2016-2019 роках компанія «Кошельок» не отримала жодного прибутку. Хоча ліцензію на видачу кредитів населенню має з лютого 2017 року. Натомість у 2020 року компанія заробила 14 млн 137 тисяч гривень.

Даних за 2021 рік компанія на своєму сайті не опублікувала, але вони має бути значно кращим, ніж у попередньому році. У 2022 році з початком повномасштабного наступу росії на Україну компанія на деякий час припинила видавати кредити. 

Перший кредит, як майже у всіх подібних компаніях, «солодкий» - всього лише під 0,01% на день. Його можна брати на строк до 30 днів. Сума позики – від 1 тисячі до 10 тисяч гривень. Тобто з 10 тисяч тут потрібно сплатити лише 30 грн відсотків через місяць. Але таким чином вас залучили у мережу.

За подальші кредити відсоток складе 2,2% на день (або 803% річних). Для розуміння: берете знову ж 10 тисяч гривень у борг на 30 днів. Повертаєте вже 16 тисяч 600 гривень. Кредит видають особам від 18 до 75 років. А де пенсіонерам взяти гроші на закриття подібних заборгованостей – це ще питання. За прострочення платежу, якщо вірити інформації з сайту, доведеться платити ще по 2,2% від всього боргу на день. У випадку з 16,6 тис. грн – це по 365 грн на день. 

На відміну від інших подібних організацій, тут діє система лояльності, за якою постійні клієнти отримають знижку на свої кредити (але все одно дозволять заробити на собі екстравідсотки). А все, що потрібно буде для оформлення кредиту – це подати заявку на сайті або у смартофоні, надіслати паспорт та ІПН (фотографії). Тому не дивуйтеся, що такі от онлайн-кредити не рідко беруть інші люди на своїх знайомих чи родичів, а ті потім хапаються за голови.

Кому належить «КошельОк»

Згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, ТОВ «Кошельок» було зареєстровано у 2016 році у селі Чайки під Києвом зі статутним капіталом у 5 мільйонів гривень. З 2016 році власником цієї мікрокредитної фірми записане ТОВ «Парітет Клаб» з Києва. Кінцевим власником і директором у 2016-2018 роках була вказана харків’янка Віта Резник, а з 2018 року і по цей день – Сергій Анатолійович Крилов. У 2018-2019 роках директором декілька місяців був Денис Анатолійович Крилов, а з 2019 року – Сергій Сергійович Крилов. У 2021 році статутний капітал збільшили до 25 мільйонів гривень.

ТОВ «Парітет Клаб» на 100% належить Сергію Анатолійовичу Крилову з Києва, він же і директор з вересня 2019 року. Ця компанія має основним видом діяльності «консультування з питань комерційної діяльності й керування». «Парітет клаб» також має статутний капітал у 25 млн грн (можливо, те ж саме, що й в «Кошелька»), але, згідно з даними звітності, ніяких прибутків не отримувала з моменту свого заснування. 

Сім’я Крилових прийшла з дещо іншого бізнесу. З 2011 року Сергій Анатолійович Крилов власник, а з 2016 року і директор ТОВ «Сенсей Груп» у селі Чайки під Києвом. Ця фірма займається продажем і обслуговуванням кондиціонерів. Це доволі помітне торгівельне підприємство. За 2016 рік його прибутки склали понад 42 млн грн, за 2017 рік – до 140 млн грн, за 2018 рік – до 52 млн грн, за 2019 рік – до 31 млн грн, за 2020 рік – 43 млн 657 тис. 400 грн. У  тому числі з 2015 року фірма отримала замовлень через тендери на кондиціонери від органів влади і бюджетних організацій на 7,4 млн грн. Також він власник пов’язаної компанії ТОВ «Є-Інжинірінг Ко», яка займається монтажем кондиціонерів та водопровідного устаткування. 

Сергій Анатолійович Крилов – власник ТОВ «Євробудтрейд» (надання в оренду нерухомості, з 2016 року ця фірма щорічна отримує по 9-14 млн грн прибутку). Також він директор та власник ТОВ «Серкис» у Чайках, яке займаєтья здачею нерухомості в оренду. З 2021 роках Сергій Крилов – співзасновник разом з сином Юридичної компанії «Лібертас» (Сергій Сергійович Крилов – директор), а з 2020 року – засновник ТОВ «Бюро юридичної допомоги «Консенсус» (Денис Крилов – директор). І на 50% Сергій Крилов власник ТОВ «Арон Софт» (здача нерухомості). У 2016-2017 роках Крилов був власником і директором ТОВ «Еко-Аптека» в Одесі (за 2017 рік виручка склала до 30 млн грн).

На Сергія Анатолійовича Крилова записані фірми, які наразі не ведуть помітної господарської діяльності, це ТОВ «Норвей Фіш», ТОВ «Євротрейд-Львів» (посередництво в торгівлі товарами широкого асортименту), ТОВ «Євротрейд-Юг», ТОВ «Евротрейд-Днепр», ТОВ «Євротрейд-Харків», ТОВ «Євротрейд-Авто», ТОВ «Є-Клімат», ТОВ «Ойл Продакше Юкрейн ЛТД», ТОВ «Ультраметер Україна», з 2008 року Крилов власник ТОВ «Євротрейд-Донбас» та ТОВ «Аптека №214» у Донецьку (не працюють з 2010 року). У 2005-2015 роках був власником ТОВ «Євротрейд ЛТД», у 2008-2014 роках – власник ПП «Белос», у 2004-2014 роках – ТОВ «Авілон Ко» (здача нерухомості в оренду), у 2007-2013 – ТОВ «Євротрейд Крим». Співзасновник на 80% ТОВ «Євротрейд» та на 20% ТОВ «Євроком». 

У 2010-2014 роках Сергій Крилов – власник ТОВ «Є-Інжинірінг»: за 2011-2012 роки ця фірма отримала від СБУ, військових, розвідників, силовиків, енергетиків замовлення на встановлення кондиціонерів на понад 2,46 млн грн, а офіс британської компанії, через яку Крилов був власником, у 2014 році розташовувався у Лондоні за однією адресою з пов’язаними з бізнесменами від Партії регіонів, від групи Roshen та з колишніми представниками владних верхівок Києва. Це місце масової реєстрації для фірм впливових українців і росіян. Можливо, Сергій Крилов має зв’язки з кимось з них? Але ми не знайшли підтверджень.

Сергій Сергійович Крилов, який очолює “Кошельок”, – з 2020 року власник і директор ТОВ «Некстген», яке займається рекламною діяльністю. Також він є фізичною особою-підприємцем з профілем на рекламу. 

Які відгуки залишають люди та як йдуть справи у судах

У судовому реєсті більше 130 документів зі згадкою про «Кошельок». З цікавого: з «Кошельком» судиться невелика київська організація ТОВ «Пан Кредит», яка вважає, що «Кошельок» порушив її права власності, зареєструвавши свій сайт з такою назвою, та просить в Господарчому суді Києва переделегувати домен собі. У деяких справах боржники «Кошелька» та інших фінансових організацій визнають себе банкрутами, бо не можуть погасити набрані кредити.

Останній документ у судах по справах громадян від 20 вересня – це спроба «Кошелька» відкрити провадження на боржника, який служить у Збройних силах України. Але оскільки це за законом заборонено, то суд відхилив клопотання мікрокредитної організації до кінця воєнного стану. 

Ще одна цікава справа розглядається у суді у селищі Врадіївка у Миколаївській області. Громадянин помітив, що йому почали платити зарплату на 20% менше. Як виявилося – підприємство це робило на основі виконавчого припису про примусове стягнення заборгованості за кредитом у ТОВ «Кошельок». Тобто щомісяця частина зарлати йшла на погашення нібито боргу. Основна сума кредиту становила 6 000 грн, а відсотки – ще 9 840 грн. Однак громадянин, за його словами, не укладав ніякий кредитний договір. Зрештою Врадіївський районний суд скасував виконавчий припис. 

13 вересня 2022 року Кобеляцький районний суд Полтавської області скасував виконавчий припис, накладений на громадянина-боржника, про примусове стягнення боргу 18 тис. 876 грн на користь «Кошелька», бо не були дотримані вимоги законодавства. Здебільшого, у судах розглядаються подібні справи.

Про «Кошельок» та Pan Credit в інтернеті більше негативних відгуків, ніж схвальних. Користувачі скаржаться на те, що боржникам, які вчасно не погасили свої кредити з відсотками, телефонують з погрозами. Пишуть у соцмережах, надсилають якісь неетичні образливі порнографічні колажі. А потім телефонують третім особам та обіцяють розіслати порноколажі знайомим людям боржника. 

Від продажу кондиціонерів до видачі кредитів: хто стоїть за швидкозаймом KoshelOK і що думають клієнти 1

Від продажу кондиціонерів до видачі кредитів: хто стоїть за швидкозаймом KoshelOK і що думають клієнти 2

Від продажу кондиціонерів до видачі кредитів: хто стоїть за швидкозаймом KoshelOK і що думають клієнти 3

А ще скаржаться на те, що компанія не дотримується умов договору. Так, одна з клієнток скаржиться, що компанія через її просточення виплати боргу перерахувала їй весь кредит як не пільговий.

Від продажу кондиціонерів до видачі кредитів: хто стоїть за швидкозаймом KoshelOK і що думають клієнти 4

А отримати пролонгацію кредиту у «Кошельку» та Pan Credit виявляється не такою і простою задачею. А ще й співробітники кредитної організації не спілкуються з клієнтами у приязному тоні. Можливо, вони так завжди роблять, коли спілкуються з боржниками? Також люди скаржаться, що кредит можна оформити не цілодобово, як написано на сайті, а до 8ї вечора.

Від продажу кондиціонерів до видачі кредитів: хто стоїть за швидкозаймом KoshelOK і що думають клієнти 5

Однак відгуків про «КошельОк» та Pan Credit не так багато. Це говорить лише про те, що організація дрібна та не користується великим попитом. Отже, їй довіряє небагато користувачів кредитів, хоча умови приблизно ті ж самі, як в інших. Це видно і по доходах за 2019 рік, які в десятки разів менші за конкурентів. 

А щоб допомогти у боржників за свій відсоток отримати гроші долучаються колектори з ТОВ «Колекторська компанія «Таліон» та ТОВ «Колекторське агентство «Боргова межа». Про останню з них користувачі кредитів пишуть, що їм погрожували примусовим стягненням коштів та багато разів телефонували. Але ці колектори, за відгуками, хоча б не застосовують залякування, шантаж іі погрози насильством.

Нагадаємо, ми писали про більш успішних конкурентів «Кошельку»: про Cashberry, серед власників якого є крупні ювеліри, а до інвестицій причетний колишній народний депутат від “Самопомочі”. Що відомо про кредитну установу AlexCredit – читайте тут. Як пов’язана голова Миколаївської обласної ради і депутати від «Слуги народу» зі швидкозаймом «Ваша готівочка» — можна дізнатися тут. Як пов’язана мікрокредитна організація Credit Kasa з колишніми функціонерами Партії регіонів — читайте тут.

Іван Серпухов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.