У Києві знову спробують продати завод «Електронмаш»: скільки він коштує

У Києві знову спробують продати завод «Електронмаш»: скільки він коштує

Фонд держмайна України реалізує чергову спробу провести приватизацію майна цього великого підприємства. Повномасштабна війна не заважає цьому. Завод «Електронмаш» у Києві розташовано на вул. Кільцева дорого, 4. Цей радянський ІТ-гігант вже намагалися продати багато разів, але угоди зривалися. Детальніше про підприємство – читайте в Інформаторі.

На початку січня 2022 року ми писали, що має відбутися новий аукціон з придбання майна заводу «Електронмаш». Тоді все, що належить підприємству, оцінювалося у 65,6 млн грн. Тоді підприємство збиралися придбати ТОВ «Український Імідж» за 430 млн грн або ПрАТ «Діпробудмашина» за 300 млн грн – обивда не стали переможцями аукціону. Наприкінці 2021 року завод збиралося придбати за 970 млн грн ТОВ «ЛОРТЕН ГРУП» (це було у 14,5 раза більше за початкову вартість). Однак остання фірма не підписала договір купівлі-продажу, тож не стала власницею майна.

У Києві знову спробують продати завод «Електронмаш»: скільки він коштує 1

29 травня 2023 року Фонд держмайна проведе в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі онлайн-аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу держпідприємства «Електронмаш». Стартова ціна — 61,3 млн грн (без урахування ПДВ).29 травня 2023 року Фонд держмайна проведе в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі онлайн-аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу держпідприємства «Електронмаш» (м. Київ). Стартова ціна — 61,3 млн грн (без урахування ПДВ).

Чим відоме підприємство

ДП «Електронмаш» (раніше - Державне науково-виробниче підприємство «Електронмаш») створено на базі заводу електронних обчислювальних та керуючих машин, який з 1965 року постачав Радянський Союз обчислювальною технікою. Ще за радянських часів «Електронмаш» виробляв електронно-обчислювальну техніку, прилади живлення для міського електротранспорту та побутові лічильники газу. Після катастрофи на Чорнобильській АЕС на потужностях заводу випускали електронні плати дистанційного управління технікою для ліквідації наслідків аварії.

У Києві знову спробують продати завод «Електронмаш»: скільки він коштує 2

В часи незалежності підприємство виробляло контрольно-касові апарати. Завод займався також виробництвом електродвигунів, генераторів та трансформаторів. Саме це зараз було б потрібно Україні. Та після переходу до ринкової економіки завод не зміг пристосуватися до конкуренції.

Інформатор Гроші писав, що радянського IT-гіганта, швидше за все, хотіли купити заради ділянки біля Кільцевої дороги в Києві площею 13,76 га. Окрім землі на торги виставили корпуси заводу, склади, котельні, їдальню та базу відпочинку на Чернігівщині (49 тис. кв. м), ділянку у Васильківському районі Київської області, 31 авто (легкові, вантажні автомобілі та спецтехніка 1978-2007 років випуску). Усього 110,7 тис. кв. м нерухомості та понад 200 тис. кв. м ділянок.

[embed][/embed]

Як повідомляють у Фонді держмайна, підприємство має прострочену кредиторську заборгованість майже 21,4 млн грн. Останніми роками показувало суттєві збитки. У 2022 році «Електронмаш» отримав 8,2 млн грн збитку, а в 2021 році — 24,0 млн грн і 2020 році — 10,9 млн грн. На підприємстві скорочується кількість працівників. Якщо в 2020 році на «Електронмаші» працювали 175 співробітників, то у 2021 році вже 149, а у 2022 році — 127. Протягом 2020-2022 років підприємство виробило продукції на 40 млн 242 тис. грн, однак нічого не експортувало. Водночас станом на кінець грудня 2022 року завод мав борги:

  • Прострочена кредиторська заборгованість – 21 млн 396 тис. грн;
  • Поточна кредиторська заборгованість – 1,69 млн грн;

Ці борги покупцю потрібно буде погасити за підприємство протягом 6 місяців з дати придбання майна заводу. Станом на 31 березня 2023 року частина майна загальною площею 7 тис. 257,5 кв. м передано в оренду відповідно до 5 договорів оренди. Граничний термін дії усіх наявних договорів оренди –  до 05 серпня 2029 року.

Нагадуємо, у Києві виставили на продаж недобудований хмарочос Sky Towers. А хто та за скільки придбав завод води і соків "Росинка" у Києві — читайте тут. Хто придбав завод дозиметрів у Білій Церкві — читайте тут. А хто та за скільки придбав Міжнародний ліцей "Глобус" на Троєщині — читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.