У Києві на Троєщині продали сучасну школу: хто її придбав та скільки коштувала

У Києві на Троєщині продали сучасну школу: хто її придбав та скільки коштувала

У Деснянському районі столиці нарешті продали Міжнародний ліцей «Глобус». Відбулося це в рамках погашення боргів «Промінвестбанку», якому й належав навчальний заклад. Заклад відомий і під назвами Cambridge International School Globe Ukraine та Globe International Lyceum. Адреса – вулиця Миколи Закревського, 42. Деталі розповість Інформатор Гроші.

У 2022 році ми писали, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) виставив на продаж цю школу за понад 217,2 млн грн. Це майно Промінвестбанку, який належав російській державі та був націоналізований і виведений з ринку Нацбанком України. Всі останні роки банк виступав основним інвестором для навчального закладу, який йому і належав. Наразі «Промінвестбанк» знаходиться у стадії ліквідації та продає все своє майно. Банк на понад 99% належав російській державній корпорації «ВЕБ.РФ» («Внешэкономбанк»).

За результатом останнього аукціону, який відбувся 27 березня 2023 року, покупцем ліцею виступив Приватний заклад середньої освіти «Ай Ті Степ Скул Київ» за 107 млн 777 тис. 778 грн 77 коп. Договір вже укладено. Тобто придбали вдвічі дешевше реальної вартості. На одну гривню менше запропонував ТОВ «Комбінат будівельних матеріалів». Також в аукціоні брали участь такі організації:

  • ТОВ «Фінансова компанія «Морган Кепітал» Ольги Харченко (95 млн 886 тис. грн);
  • ТОВ «Флайбрідж» Юрія Будника (95 млн 785 тис. 612 грн).

Площа будівлі становить 9 тис. 29 кв. м, у школі є діючий басейн. За оцінкою, проведеною у квітні 2022 року, сама будівля коштує 173 млн 258 тис. 986 грн. Разом з будівлею школи було продано 4566 одиниць інвентарю (який оцінюється у 1 млн 783 тис. 268 грн), а ще саму юридичну особу Міжнародного ліцею «Глобус». Школа оснащена всім необхідним для якісного навчання. До інвентарю входять, серед іншого:

  • підлогомийна машина,
  • сейфи,
  • комплекти меблів (для їдальні, вчительської, бібліотеки та інших кабінетів),
  • проєктори,
  • інтерактивні дошки,
  • різні меблі (для залу засідань, актового залу, роздягальні, підсобних кімнат, для відпочинку дітей, для навчальних класів тощо) та дошки,
  • електроплита, подвійна млинниця та посудомийка,
  • мікрофони,
  • магнітофони/музичні центри,
  • ноутбуки,
  • телевізори, принтери, багатофункціональні пристрої,
  • шафи для книг і одягу,
  • підручники та навчальні матеріали та моделі,
  • пральні машини й сушильна машина,
  • інтерактивні планшети,
  • камери відеоспостереження та багато чого іншого.

 ПЗСО «Ай Ті Степ Скул Київ» - заклад середньої освіти, пов’язаний з Комп'ютерною академією «ШАГ» (нинішня назва – Комп’ютерна Академія IT Step). У Києві ця організація має 3 навчальні корпуси, в яких надається освіта з поглибленим вивченням комп’ютерних наук та іноземних мов. Директором є Максим Макаров. Власник – одесит Дмитро Демченко. Організацію зареєстровано у Києві у 2019 році.

Дмитро Демченко був начальником управління освіти і науки, а пізніше однойменного департаменту Одеської обласної державної адміністрації з 1999 по 2010 рік. До цього він очолював Одеський обласний інститут удосконалення вчителів (комунальний заклад). Він є власником шкіл і ліцеїв IT Step School у Києві, Дніпрі, Кривому Розі, Тернополі, Одесі, Полтаві, Харкові, Рівному, Запоріжжі, Львові, Кременчуку, Маріуполі (невідомо, чи зміг переїхати кудись) «ІТ Степ Університет» у Львові. Також Демченко є власником ТОВ «Тагар-Групп» та ТОВ «Ейгендом» в Одесі, ТОВ «АР Освіта» у Києві. Міжнародний ліцей «Глобус» вже також оформлено на Демченка. Ще частина закладів з мережі ШАГ/IT Step у різних містах України оформлені на одесита і одного зі співзасновників комп’ютерної академії Дмитра Корчевського та міноритарних партнерів.

Що відомо про продану школу

Приватну гімназію відкрили у 2013 році на замовлення Промінвестбанку неподалік від його відділення. Банк на 99% належав російській державній корпорації «ВЭБ.РФ» (Внешэкономбанк). Гімназія була розрахована на 200 учнів.  На відкритті навіть був присутній тодішній міністр освіти України Дмитро Табачник, його колега з росії Дмитро Ліванов, посол тодішній росії Михайло Зурабов.

Спочатку навчання велося російською мовою. З 2017 року заклад освіти почав відходити від закладеної раніше концепції, хоча власником залишався російський державний банк. У 2017 році Асамблея ділових кіл України визнала Міжнародну школу «Глобус» кращим навчальним закладом України та нагородила сертифікатом «Золотого символу якості національних товарів і послуг». У ліцеї (перейменували зі школи у ліцей у 2020 році) навчання проводиться з підготовчих класів (для дітей від 5 років) та в рамках середньої освіти – з 1 по 11 класи. У 2018 році школа пройшла акредитацію іноземної програми Cambridge International Examinations і стала третьою, акредитованою за цією програмою в Україні.

[embed][/embed]

Основною іноземною мовою у закладі є англійська (на ній і ведеться викладання частково). Також викладали російську, німецьку, французьку мови. Навчання одночасно ведеться і за українськими стандартами, і за міжнародними (згідно з Кембридзькою програмою). Відповідно у випускників буде більше шансів отримати сприятливі умови для навчання у закордонних закладах вищої освіти та серед роботодавців в інших країнах.

25 лютого, на наступний день після повномасштабного вторгнення, український Національний банк виступив із заявою, що банки держави-агресора більше не працюватимуть в Україні. Разом із резервним банком ліцензії лишився «Промінвестбанк». 11 травня Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення про націоналізацію «Промінвестбанку» та конфіскацію його майна. Відповідно майно банку виставили на продаж.

А як росіяни незаконно продали нерухомість "Мегабанка" у Харкові на 361 млн грн — читайте тут. Нагадуємо, у Києві виставлено на продаж недобудований хмарочос Sky Towers. Як росіяни намагалися вкрасти у держави будинок неподалік кінотеатру "Жовтень" у Києві — дізнайтеся тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.