У Києві виставили на продаж недобудований хмарочос Sky Towers: скільки коштує та що про нього відомо

У Києві виставили на продаж недобудований хмарочос Sky Towers: скільки коштує та що про нього відомо

Державний Укрексімбанк виставив на продаж права вимоги на не завершений комплекс Sky Towers у центрі міста. 47-поверхову будівлю мали завершити будувати ще до Євро-2012, але через фінансову кризу цього не зробили і досі. Тоді за цим будівництвом стояла бізнес-група «Київ-Донбас», до якої належали В’ячеслав Константіновський та його брат і екс-міністр палива Віктор Тополов та інші. Детальніше про цей недобуд розповість Інформатор Гроші.

Аукціон з продажу прав вимоги на погашення боргів за кредитним договором, де заставою є недобудований Sky Tower, має пройти 11 травня 2023 року. Початкова вартість активу5 млрд 579 млн 931 тис. 478 грн. При цьому, щоб продати проблемний актив, ціна на нього може бути зменшеною до 827 млн 342 тис. 201 грн. Продається майно на сайті державного підприємства «СЕТАМ». Зазначимо, що у листопаді 2021 року банк виставляв цей актив на продаж зі стартовою ціною 7,15 млрд. грн., проте не знайшов покупця.

До складу комплексу Sky Tower мають увійти дві вежі на 47 та 34 поверхи, офісні та торгові приміщення, фітнес-центр, конференц-зал, 8-рівневий підземний паркінг на 903 машиномісця, будівництво яких здійснювалося на земельній ділянці загальною площею 0,74 гектара по вулиці Шолуденка поряд із центральним столичним РАЦСом.  Загальна площа забудови – 223 тис. 394 кв. м. Ділянка також передана в іпотеку. Додатковим ліквідним забезпеченням є масив із 60 земельних ділянок загальною площею понад 80,35 га, що розташовані в межах Зазимської сільської ради Броварського району Київської області.

У Києві виставили на продаж недобудований хмарочос Sky Towers: скільки коштує та що про нього відомо 1

У заставу банку також передано майнові права на проектно-тендерну та проєктно-кошторисну документацію на будівництво громадського центру, частка у статутному капіталі юридичної особи – боржника у розмірі 100%. Площа офісних приміщень у Sky Tower склала б 124 тис. 776 кв. м., торгових – 10 тис. 156 кв. м. Наразі змонтовано підземний паркінг, 2-поверхову будівлю, по 26 поверхів в обох вежах, частково змонтовано фасад, інженерні системи, котли, ескалатори тощо.  Готовність проєкту складає 51%.

Sky Towers на пр. Перемоги, 13 у Шевченківському районі міг стати першим українським хмарочосом понад 200 м (проєктна висота 214 м). Sky Towers претендував на статус не просто найвищої будівлі України, комплекс мав стати одним із найвищих хмарочосів Східної Європи. Верхня вежа БЦ – 214 м. Найвищі будівлі України на даний момент – київські ЖК Кловський (168 м) та бізнес-центри Гулівер (141 м) та Парус (133 м) – суттєво поступаються проєкту Sky Towers.

Будівництво здійснювалося аж до 2015 року, проте досягло 28 поверхів за проєктні 47, після чого було зупинено. У 2016 році будівельні крани розібрали. За словами директора девелоперської компанії «Агентство офісного будівництва» Олександра Дьоміна, консервація об'єкта не проводилася.

Sky Towers – проєкт девелоперської компанії KDD (Kyiv Donbass Development Group), яка входила до холдингу «Київ-Донбас». Проєкт розробляли зарубіжні компанії: DLN Hong Kong. Адаптували проєкт архітектор Віталій Васягін та колеги. Будівництво розпочалось у 2007 році. У деволоперській компанії 28,32% належало Олександру Левіну, 22,5% акцій були у братів В’ячеслава та Олександра Константіновських, 11,25% - у дружини народного депутата Віктора Тополова Олени, 11% - у Петра Сліпця, 3,54% - у Валентини Мужчук. Нагадуємо, В’ячеслав Константіновський був народним депутатом України від Києва у 2014-2019 роках від партії «Народний фронт», а у 2019 році за рейтингом «Інформатор Гроші» він був найбагатшим депутатом-мажоритарником від Києва. Віктор Тополов був народним депутатом України у 2002-2012 роках (з перервами у 2005-2006 роках, коли працював міністром вугільної промисловості).

Олександр (Аарон) Левін – громадянин США, уродженець Одеси. Він голова єврейської релігійної громади Києва (центральна синагога ім. Бродського), один з лідерів американської російськомовної єврейської громади. У 2007-2012 роках був головою ради директорів будівельної компанії KDD Group.  Також бізнесмен входить до наглядової ради Фонду пам’яті «Бабин Яр».

Криза 2008-2009 років сильно вплинула на плани холдингу. На початку 2010-х у KDD було дев'ять проєктів, але активно будували лише Sky Towers. Група сподівалася закінчити першу з чотирьох черг проєкт до старту Євро-2012 (чемпіонат Європи з футболу, який проводився в Україні та Польщі): для готельної вежі навіть знайшли керуючого – міжнародну мережу Swissotel Hotels & Resorts. Великі борги та низькі доходи від нерухомості після кризи призвели до продажу KDD Group.

Кредитний договір з «Укрексімбанком» на фінансування проекту було укладено у 2007 році. У травні 2012 року KDD Group, яка потрапила у складне фінансове становище, уклала угоду про продаж американської Cimbrorum Holdings LLC за 202,4 млн дол. проєкту Sky Towers та житлового комплексу Зазим'я. З цієї суми KDD мав отримати грошовими коштами 12 млн дол., тоді як решта сум складала зобов'язання, у тому числі 168,4 млн дол. перед «Укрексімбанком». Тоді ж банк збільшив кредитну лінію для добудови Sky Towers до 193 млн дол., позичальником виступало «Агентство офісного будівництва». Писали, що реальним інвестором, який придбав цю нерухомість, був мільярдер Андрій Веревський (власник сільськогосподарської групи Kernel та народний депутат України у 2002-2013 роках).

На початку 2018 року з'явилася інформація, що до будинку можуть переїхати підрозділи Київради, КМДА та деякі міністерства. При цьому для добудови необхідно було 370 млн дол. Гроші планували виділити з бюджету.

У 2019 році сторони підписали план фінансової реструктуризації, проте девелопер не продовжував виконувати зобов'язання. У лютому 2021 року держбанк досяг у Господарському суді Києва права стягнути з формального власника Sky Towers – компанії Агентство офісного будівництва – 5,9 млрд грн. Проте грошами фірма не спромоглася би розрахуватися по кредиту, тому банк спробує отримати кошти, продаючи майно боржника.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізосіб-підприємців, засновником ТОВ «Агентство офісного будівництва» із зареєстрованим капіталом 442 млн грн є американська «Таккадеро трейдинг лімітед», кінцевим бенефіціаром вказаний Девід Ізраел. Деякі ЗМІ писали, що будівля зараз належить саме Олександру Левіну, але доказів цьому не вдалося знайти. Вартість хмарочоса оцінювали у 200-250 млн дол. після добудови.

Як Укрексімбанк намагається повернути собі елітні котеджі під Києвом — читайте тут. Власник ТРЦ Gulliver має суттєві борги перед Укрексімбанком, однак навряд чи цю нерухомість конфіскують. А чому українці заплатять та скільки саме за "Богдан-Моторс" Олега Свинарчука-Гладковського - читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.