НБУ позбавив ліцензії страхову компанію власника київських ТЦ «Аркадія»

НБУ позбавив ліцензії страхову компанію власника київських ТЦ «Аркадія»

Національний банк України позбавив ліцензії страхову компанію «ТЕКОМ», яка належить одеситу Юрію Родіну. Він також є власником банку «Південний» та двох торговельних центрів «Аркадія» у Києві. А ще без ліцензії залишилася Одеська регіональна страхова компанія Олександра Рацкевича. Детальніше про це – в Інформатор Гроші.

Національний банк України анулював усі ліцензії на провадження страхової діяльності та виключив із Державного реєстру фінансових установ ПрАТ СК «ТЕКОМ» на підставі поданого ним клопотання. Відповідне рішення Комітет із нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 17 квітня. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

16 січня 2023 року Національним банком було надано дозвіл ПрАТ СК «ТЕКОМ» на припинення страхової діяльності (без припинення юридичної особи). Згідно з останньою поданою звітністю, станом на 31 грудня 2022 року обсяг страхових премій ПрАТ “ТЕКОМ” становив 23,66 млн грн, вартість активів – 353,87 млн грн, страхові резерви – 3,43 млн грн. Частка ринку компанії зі страхових премій становила 0,07%.

ПрАТ СК «ТЕКОМ» належить на 96% підприємству «ТЕКОМ». Страхова компанія була зареєстрована у 1997 році в Одесі. Очолює її з 2005 року Едуард Стась – депутат Одеської міської ради від «Європейської солідарності». Київську філію страхової компанії очолює Олена Савиченко. Кінцевим бенефіціарним власником зазначено одесита Юрія Родіна. Він також є основним акціонером українського банку «Південний» та латвійського Регіонального інвестиційного банку. А ще Юрію Родіну належать два торговельні центри «Аркадія» у Києві (на Позняках та на Борщагівці).

Крім того, Нацбанк анулював низку ліцензій ПрАТ "Одеська регіональна страхова компанія". Згідно з останньою поданою звітністю, станом на 31 грудня 2022 року обсяг страхових премій компанії склав 2,13 млн грн, активи за балансом - 108,85 млн грн, страхові резерви - 32,22 млн грн, частка ринку компанії зі страхових премій – 0,01%. За 12 місяців 2022 року обсяги діяльності страховика зменшились на 86% порівняно із 2021 роком. Її бенефіціаром у держреєстрі вказано Олександра Рацкевича (директор - Владислав Ітигін), серед її власників раніше також був одеський бізнесмен Олександр Жуков. Їм до 2018 року офіційно належала компанія «Ростдорстрой» (РДС) - один із найбільших підрядників «Укравтодору», пов’язаний з оточенням мера Одеси Геннадія Труханова.

Нагадуємо, раніше НБУ позбавив ліцензії київську фінансову компанію співвласниці "Айьокс Банка", в якій працював третій Президент України Віктор Ющенко. А ще Нацбанк оштрафував мікрозайм CreditUp нардепа від ВО "Батьківщина" Костянтина Бондарєва. Раніше НБУ позбавив ліцензій страхову компанію "Інгосстрах" з Дніпра (пов'язану з колишніми власниками ПриватБанку) та страхову компанію "Провідна" з Києва.

Дмитро Чернишов

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.