За що Нацбанк України оштрафував швидкозайм CreditUP надепа Бондарєва з Києва

За що Нацбанк України оштрафував швидкозайм CreditUP надепа Бондарєва з Києва

Національний банк покарав ТОВ «Веллфін» за порушення колекторського закону. Ця компанія належить народному депутату України від ВО «Батьківщина» Костянтину Бондарєву та відомій бізнес-вумен Валентині Жуковській і діє під брендом CreditUP. Детальніше – у матеріалі Інформатор Гроші.

Як повідомляє прес-служба НБУ, представники кредитної компанії порушили вимоги щодо етичної поведінки, встановлених Законом України «Про споживче кредитування», а також Положенням про встановлення додаткових вимог щодо взаємодії із споживачами фінансових послуг та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки), затвердженим постановою №170 правління НБУ від 04.08.2022 року. Штраф для CreditUP склав всього 76,5 тис. грн. Таке рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 3 квітня 2023 року

Наприкінці січня Національний банк України вже штрафував компанію на 51 тис. грн. Мова йде саме про методи стягування з клієнтів простроченої заборгованості. В НБУ зазначають, що маються на увазі споживчі кредити для населеня.

Водночас, навряд чи подібні невеликі штрафи суттєво вплинуть на практику колекторів стягувати борги по кредитах. Так, у 2022 році компанія «Веллфін» отримала 57 млн 368 грн доходів, але витратила грошей більше, тож чистий збиток склав 1 млн 841 тис. грн. У 2021 році «Веллфін» мало 274 млн 235 тис. грн прибутків (чистий дохід – 3 млн 198 тис. грн), у 2020 році – 224,6 млн грн прибутків (чистий дохід – 2 млн 495 тис. грн). Тому штрафи у кількадесят тисяч гривень не надто вплинуть на діяльність кредитної установи.

Що відомо про власників?

ТОВ «Веллфін» засноване у 2015 році у Києві. Власниками є по 50% Костянтин Бондарєв та Валентина Жуковська. Директор фірми Валентин Лазепка.

Костянтин Бондарєв – народний депутат України від ВО «Батьківщина» (2007-2014 та з 2019 року по сьогодні). Член політради партії та керівник Київської обласної організації ВО «Батьківщина» з 2010 року. У 2002-2007 роках був депутатом Київської обласної ради (у 2006 році кілька місяців був першим заступником голови облради). Був серед засновників банку «Велес», ліквідованого у 2015 році. У Верховній Раді України поточного скликання член комітету з питань транспорту та інфраструктури.

Валентину Жуковську раніше вважали наближеною до олігарха Дмитра Фірташа. У 2009-2012 роках вона очолювала придбаний ним «Надра Банк». Була президентом його заводу «Азот» у Черкасах. На відміну від Бондарєва, їй не вдалася політична кар’єра: балотувалася у Верховну Раду України у 2002, 2012 та 2014 році, але депутаткою не стала жодного разу.

А ще один однопартієць Юлії Тимошенко – депутат Київської обласної ради Руслан Браславський – потрапив у неприємну історію. Вкотре згоріла наприкінці березня будівля історичної дерев’яної дачі Брадтмана у Пущі-Водиці. Нагадуємо, Нацбанк України позбавив ліцензій швидкозайм MisterCash, страхові компанії «Інгосстрах» з Дніпра та «Провідна» з Києва. Також НБУ позбавив ліцензії платіжну систему співвласниці «Айбокс Банку», де працював екс-президент України Віктор Ющенко. Чим відомі інші швидкозайми та хто їхні власники, можна дізнатися у нас на сайті: «КошельОК», CashBerryAlexCredit«Ваша готівочка»Credit Kasa. А хто у Києві організував фінансову піраміду та ошукав понад 1000 громадян на 40 мільйонів доларів – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.