Як росіяни продали майно українського Megabank у Харкові, завдавши збитки державі на 361 млн грн

Як росіяни продали майно українського Megabank у Харкові, завдавши збитки державі на 361 млн грн

У минулому році Нацбанк України позбавив ліцензії, визнав неплатоспроможним та почав процес ліквідації «Мегабанку». Сталося це через зв’язки банку з росіянами та отримані кредити. А ще фірми росіян Сергія та Галини Кондратенків змогли перепродати нерухомість на 361 млн грн, яка належала банку. Держава планувала за допомогою цієї нерухомості розрахуватися по боргах «Мегабанку». Що відомо про цю історію – розкаже Інформатор Гроші.

2 червня 2022 року правління Нацбанку України ухвалило рішення віднести АТ «Мегабанк» до категорії неплатоспроможних банків. Причиною послужило неприведення банком своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства. Нацбанк почав процес ліквідації «Мегабанку». Борги банку перед кредиторами (у т.ч. населенням по депозитах) складають близько 8 мільярдів гривень. Відповідно ці борги будуть погашені за рахунок продажу майна банку (яким зараз керує державний ФГВФО) та можливих видатків з боку держави.

Як зазначає прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), банк незаконно позбавили під час повномасштабної війни трьох будівель у Харкові. За цим фактом ФГВФО вже звернувся до СБУ з проханням скасувати оборудку. 16 лютого 2023 року в Одесі приватний нотаріус перереєстрував право власності на нову особу за договором купівлі-продажу, укладеного у той же день. Мова йде про одні з найбільш цінних активів банку, який перебуває у стані ліквідації:

  • нежитлові приміщення за адресою м. Харків, вулиця Сумська, 39;
  • нежитлові приміщення за адресою м. Харків, вул. Донця-Захаржевського, 6/8;
  • нежитлові приміщення за адресою: м. Харків, вулиця Академіка Павлова, 160.

Новою власницею цих приміщень стала Наталія Джунь. Вона відома телепродюсерка, яка працювала на телеканалах «Інтер» та «НТН», які належали до бізнес-груп Дмитра Фірташа – Сергія Льовочкіна. Як телепродюсерка, яка працює у Києві, змогла акумулювати кошти для купівлі 3 об’єктів нерухомості вартістю 361 млн грн у Харкові та навіщо вони їй – питання відкрите. Наразі Наталія Джунь очолює ТОВ «Телестудія «Служба інформації», яке належить українському мільярдеру Дмитру Фірташу (ця організація – телеканал «НТН»). При цьому зараз у судах жінка протистоїть Міністерству юстиції України, яке заважає користуватися набутим майном. Наступне засідання відбудеться 10 травня в Одеському окружному адміністративному суді.

Як росіяни отримали будівлі у Харкові

Вже наприкінці 2021 року банк мав фінансові труднощі. Тому на початку лютого 2022 року він передав вказані будівлі в іпотеку двом закордонним фірмам – це SIA «Royal Pay Europe» (Латвія, власник – громадянин росії Сергій Кондратенко) та Startling Limited (Кіпр, власниця – громадянка росії Галина Кондратенко). Вони надали банку кредити, а в якості застави за нього отримали права на приміщення в 3 будівлях.

Як зазначають у Фонді гарантування вкладів, на момент укладання іпотечних договорів банк уже мав проблеми із ліквідністю, тому законність проведення таких угод є питанням для судового розгляду. Після того, як банк визнали неплатоспроможним, Фонд гарантування вкладів звернувся до Господарського суду Харківської області, щоб визнати договорів з цими двома фірмами недійсними. Фонд ініціював по одній судовій справі проти кожної з компаній з вимогою визнати договори іпотеки недійсними. Тому продаж цих активів сторонній особі викликає ще більше запитань.

Наразі справи проти підконтрольних росіянам фірм програні. 31 березня 2023 року Господарський суд Харківської області (суддя Майя Калантай) відмовив Фонду гарантування вкладів та призначеному ним управителю «Мегабанку» у позові проти «Royal Pay Europe», відповідно договір іпотеки не вдалося визнати недійсним. При цьому ухвалою від 27 лютого 2023 року майно, яке було в іпотеці у «Royal Pay Europe» суд заарештував за проханням ФГВФО, а 31 березня цей арешт зняли. Латвійська компанія розмістила у банку депозит під проценти на 4 млн євро на строк до 28 березня 2022 року. В якості забезпечення була нерухомість. Банк мав вчасно платити відсотки та у строк повернути кошти. 26 січня 2022 року банк та латвійська компанія ухвалили додаткову угоду, в рамках якої «латвійська» компанія росіянина Сергія Кондратенка мала додатково розмістити у банку ще 6,5 млн євро з правом списання всієї суми коштів. Договір мав діяти до 2072 року.

Цікаво, що банк переуступив свої права ТОВ «Опціон-Трейд», а гроші мали повернути іноземцям до 2027 року. У квітні 2022 року Нацбанк України заборонив «Мегабанку» включити ці 10,5 млн євро до капіталу банку. А ТОВ «Опціон-Трейд» належить Віктору Суботіну – основному акціонеру «Мегабанку» та гендиректору ВАТ «Турбоатом» - та його дружині Олені.

3 квітня 2023 року суддя Господарського суду Харківської області Любов Лаврова відмовила у позові представників Фонду гарантування вкладів у розірванні договору іпотеки між «Мегабанком» та кіпрською «Startling Limited» (власниця – росіянка Галина Кондратенко, дружина Сергія Кондратенка). Наприкінці грудня 2021 року фірма розмістила у банку депозит на 1,5 млн євро під 0,1% річних, який мали повернути у квітні 2022 року. Наприкінці січня 2021 року сторони продовжили дію вкладу до 2072 року. Також сторони домовилися, що кошти можуть бути використані як фінансовий інструмент із можливістю списання. За умовами депозиту, майно не мало бути забезпеченим банком. У цьому випадку банк теж переуступив свої права ТОВ «Опціон-Трейд». Пізніше банк передав в іпотеку частину приміщень за вказаними адресами у Харкові «кіпрській фірмі» росіянки Галини Кондратенко.

При цьому НБУ заборонив «Мегабанку» включити кошти від «Startling Limited» до свого капіталу. 28 лютого 2023 року на частину майна, яке перебувало в іпотеці у «Стартлінг Лімітед» було накладено арешт, а 3 квітня його зняли. Також суд відмовився розірвати договір про відступлення прав між «Мегабанком» та ТОВ «Опціон-Трейд».

Чому перепродаж будівель третій особі сумнівний з точки зору закону

Вказані фірми цікаві ще однією особливістю. 12 січня 2023 року Президент України Володимир Зеленський ввів економічні санкції та обмежувальні заходи стосовно «Royal Pay Europe» на 5 років. Відповідно до цих заходів РНБО для латвійської фірми передбачено в Україні:

  • блокування активів – тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними;
  • запобігання виведенню капіталів за межі України;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань.

Тому продаж майна, яке перебувало в іпотеці в іноземної фірми, є прямим порушенням норм чинного законодавства, та окремо спеціальних нормативних актів, якими регулюється функціонування та діяльність держави під час дії воєнного стану в Україні. Також 10 березня 2023 року на 50 років введено економічні санкції щодо кіпрської «Startling Limited». А ще у цей же день ввели персональні санкції на 50 років проти власника «Роял Пей Юроп» Сергія Кондратенка (громадянин росії і Кіпру), власниці «Стартлінг Лімітід» Галини Кондратенко (громадянка росії та Кіпру) та директора її компанії Аарона Мхітаряна (громадянин Кіпру).

Як пишуть ЗМІ, фірма Кондратенка співпрацювала з російською букмекерською компанією 1xBet та виводила за кордон її виручку (у т.ч., можливо, з України). При цьому, судячи з судових документів телепродюсерка Наталія Джунь придбала нерухомість у Харкові саме у «Роял Пей Юроп» та «Стартлінг Лімітед». На YouControl вказані приміщення вже теж відображаються у власності Наталії. При цьому у першому випадку таке придбання сумнівне з точки зору закону, бо «Royal Pay Europe» на дату придбання (16 лютого 2023 року) вже більш як місяць перебувало під санкціями.

За даними Нацбанку на початок 2022 року, акціонерами банку були депутат Харківської обласної ради від "Слуги народу" Віктор Суботін (сукупна участь — 60,73% акцій), його дружина Олена Суботіна (7,79%), Федеративна Республіка Німеччина в особі федерального Уряду (11,29%), EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT — Європейський банк реконструкції і розвитку (11,29%), народний депутат України Максим Єфімов (9,82%) та інші. До середини грудня 2021 року головою правління банку був Олексій Яценко. За даними YouControl, Яценко — брат Олени Суботіної.

Раніше акціонер Віктор Суботін скаржився, що Нацбанк свідомо намагається «втопити банк», не дозволяючи використовувати 12 млн євро коштів від «інвесторів». Разом з тим, НБУ не подобалася репутація інвесторів, пов’язаних з гральним бізнесом. Ще цікаво, що у 2021 році у росії позбавили ліцензії «Сетевую расчетную палату» - фінансову організацію Сергія Кондратенка (власника латвійської «Royal Pay Europe»), приводом стало «забезпечення розрахунків між фізичними особами та нелегальними онлайн-казино та букмекерськими конторами».

Нацбанк заявляє, що неодноразово звертав увагу керівництва банку та його акціонерів на наявність потенційних ризиків у діяльності банку. Проте акціонери так і не надали банку фінансової підтримки для виконання зобов’язань перед клієнтами банку та проведення платежів, про що свідчать численні скарги, що продовжували надходити до Національного банку після віднесення банку до категорії проблемних. І як реакцію на це у "Мегабанку" вирішили залучити кошти пов'язаних з росіянами компаній, що не дозволив зробити Нацбанк.

У липні 2022 року акціонер банку Віктор Суботін запропонував органам влади врятувати банк і викупити його: щоб це зробили державне АТ "Укренергомашини" (колишній "Турбоатом", де він генеральний директор), "Royal Pay Europe", Міністерство фінансів України. Але на його пропозицію не погодилися. Водночас у банку зависли 1 млрд 446 млн грн коштів "Укренергомашин", а це були майже всі кошти підприємства, яке виробляє устаткування для електростанцій. Подивитися минулорічну прес-конференцію представників "Мегабанку" можна нижче:

[embed][/embed]

Таким чином, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) має погасити кредити «Мегабанка» на близько 8 млрд грн. Але росіяни якось спромоглися продати нерухомість на 361 млн грн у Харкові, за рахунок якої можна було погасити частину боргів банку. А ще й опинилися під санкціями. Заробляє бізнес, а платить за це воююча держава Україна. А на чому заробляли фірми Кондратенків та які об’єми виручки – ми розповімо у наступних матеріалах.

Нагадуємо, ми писали, як у Києві продавали будівлю збанкрутілого "Мегабанку". А як росіяни організували у Києві фінансову аферу на 40 мільйонів доларів та ошукали понад 1000 українців — читайте тут. Хто придбав завод води "Росинка" у Києві — дізнайтеся тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.