Держава понад півроку не може відновити роботу заводу росіянина під Києвом

Держава понад півроку не може відновити роботу заводу росіянина під Києвом

Агентство з розшуку і менеджменту арештованих активів (АРМА) протягом близько півроку не може запустити роботу 2 великих успішних підприємств, які були конфісковані у російських олігархів. Одне з них – бетонний завод «Аерок» в Обухові на Київщині. Інше – виробник косметичних засобів «Вінницяпобутхім». В обох з них співробітники не працюють і знаходяться у неоплачуваній відпустці. Що відбувається з цими підприємствами зараз – дізнайтеся у матеріалі.

Завод «Аерок» на Київщині

Активи бетонного заводу «Аерок» в Обухові російського мільярдера Андрєя Молчанова передали в АРМА рішенням кількох судів у травні, червні та листопаді минулого року. Мова іде про виробничі майданчики, нерухомість, корпоративні права, заводи, спецтехніку та 22 автівки загальною вартістю в понад 2 млрд грн. У січні 2023 року АРМА обрала фірму «Харківські будматеріали» управителем заводу «Аерок». Однак, відтоді агентство намагається забезпечити оцінку активів. З управителем договір також не укладений. Отже, від першого рішення суду підприємство та техніка простоюють і не залучаються до завдань оборони понад 10 місяців. Про це повідомляють журналісти-розслідувачі з Trap  Agressor.

За даними СБУ, російський олігарх Молчанов належить до найближчого оточення президента рф та є спонсором передвиборчої кампанії партії «Единая Россия». Його статки у 2021 році налічували – 1 млрд 200 млн дол. Як ми писали раніше, за даними СБУ, російські власники підприємства фінансували діяльність ЛНР/ДНР, будували житло для ФСБ та збройних сил росії.

[embed][/embed]

Батько Молчанова разом з путіним в Санкт-Петербурзькому державному університеті. А сам Молчанов у 2008-2013 роках був сенатором у федеральних зборах росії. У «Аерок» є філіали в Березані (Київська область) та Стриї (Львівська область). Що стосується останнього — в 2021 році Львівська ОДА хизувалася спорудженням нового заводу «AEROC Галичина» і планувала на ньому виробництво енергоефективних стінових матеріалів та створення 145 робочих місць. Роботи мали розпочатися в листопаді 2022 року, а інвестиції в будівництво складали 18 млн євро.

Вінницька косметика від росіянина

ПрАТ «Вінницяпобутхім» члена політпартії «Единая Россия» Владіміра Плесовських (йому належали 38,84% компанії) досі простоюють і не використовуються під час воєнного стану. Активи на суму 2 млрд грн виробника популярних засобів для прання «Ушастий нянь» ПрАТ «Вінницяпобутхім» за рішенням суду передали в АРМА ще 26 липня 2022 року. Раніше бізнес контролював наближений до Кремля і член партії «Единая Россия» Владімір Плесовських, його статки налічували близько 3 млрд рублів. Наприкінці листопада 2022 року бізнесмен помер.

За 5 місяців АРМА прозвітувала про відбір управителя, ним стало українське підприємство ТОВ «Крайтекс-Сервіс». Однак, з того часу виробника побутової хімії так і не передали в управління «Крайтекс-Сервіс». За інформацією АРМА і досі тривають процедури оцінки, після яких з новим управителем буде укладений договір. Таким чином, після рішення суду про передачу в управління АРМА, виробничий актив простоює 7 місяців.

Раніше ми писали про те, що в Україні арештували акції Крюківського заводу, які з 2012 року належали компанії росіянина. Натомість російський олігарх Гуцерієв зміг врятувати свій логістичний бізнес на Київщині, як це йому вдалося – читайте тут.Нагадуємо, в Україні конфіскували у росіянина Рустама Таріко Forward Bank, а контрольний пакет акцій PINBank забрали у росіянина Євгена Гінера.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.