Під Києвом заарештували завод російського олігарха, який фінансував Л/ДНР та входив до оточення путіна

Під Києвом заарештували завод російського олігарха, який фінансував Л/ДНР та входив до оточення путіна

Йдеться про виробництво бетоноконструкцій. Продукцію постачали не тільки по Україні, але й за кордон. 

Про це повідомляє Інформатор Гроші з посиланням на пресслужбу СБУ. Правоохоронці з’ясували, що серед власників компанії - російські бізнесмени, які спонсорували так звану Л/ДНР. Один з них входить до оточення путіна - він навіть фінансував передвиборчу кампанію “єдиної росії” і будував житло для фсб та збройних сил рф.

Що відомо про компанію

Офіційно СБУ та київська прокуратура не називають підприємство, яке фігурує у справі. Натомість видання Liga.net, посилаючись на власне джерело в правоохоронних органах, повідомляє, що йдеться про компанію “Аерок”. 

На платформі YouControl є інформація про кінцевого бенефіціара - “Група ЛСР”. ЗМІ повідомляють, що вона належить російському бізнесмену Андрію Молчанову, хоча компанія зареєстрована в Обухові. Ще 17 травня пресслужба ДБР повідомила про виявлення українського підприємства з виготовлення будівельних матеріалів, прибуток якої надходив до “материнської компанії з рф”. 

“Російська комерційна структура є великим платником податків на території країни-агресора. Тож, за рахунок отриманих коштів від українського товариства, сплачувалися податки та збори до бюджету країни-окупанта, фінансувався її силовий блок й оборонно-промисловий комплекс під час агресії проти нашої держави”, - пишуть на сайті ДБР. 

На YouControl ми знайшли інформацію щодо імпорту до Росії - тільки в 2022 році сума операцій сягає 100 тисяч грн. З 2019 по 2021 роки показник складав від 1,5 до 2 млн грн. В 2015, 2016 та 2018 роках товари експортували до рф, але щорічна сума складала до 100 тис грн. В російському виданні “Форбс” пишуть, що Молчанов є власником 50% акцій “Група ЛСР”. В країні-агресорі він носить звання почесного будівельника”. Його батько працював разом з путіним в Санкт-Петербурзькому державному університеті. 

У “Аерок” є філіали в Березані (Київська область) та Стриї (Львівська область). Що стосується останнього - в 2021 році Львівська ОДА хизувалася спорудженням нового заводу «AEROC Галичина» і планувала на ньому виробництво енергоефективних стінових матеріалів та створення 145 робочих місць. Роботи мали розпочатися в листопаді 2022 року, а інвестиції в будівництво складали 18 млн євро. 

Під Києвом заарештували завод російського олігарха, який фінансував Л/ДНР та входив до оточення путіна 1

Відзначимо, що інформація про російське коріння компанії є у вільному доступі. А ДБР звертає увагу, що ще у 2018 році Міністерство фінансів США внесли російську компанію та її генерального директора до “кремлівського списку” - переліку суб’єктів, безпосередньо наближених до президента рф путіна. 

Що тепер чекає на “Аерок”

Для уникнення міжнародних санкцій назву торгової марки змінили. Однак СБУ відреагувало, і тепер під арештом знаходяться активи на суму понад 2 млрд грн. Це:

  • 100% корпоративних прав у вигляді статутного капіталу (понад 437 млн грн)
  • рухоме та нерухоме майно підприємства (орієнтовно 1,5 млрд грн)
  • 9 банківських рахунків (понад 104 млн грн). 

Все арештоване майно суд передає Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА). Відкрито кримінальне провадження за статтями про фінансування дій, вчинених з метою повалення конституційного режиму та змін меж території України, а також про привласнення  майна шляхом використання службового становища. 

Раніше ми писали про те, що в Україні арештували акції Крюківського заводу, які з 2012 року належали компанії росіянина.

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.