Суд у Києві конфіскував PIN банк у російського мільйонера Гінера і передав державі

Суд у Києві конфіскував PIN банк у російського мільйонера Гінера і передав державі

Тепер в Україні стане на 1 державний банк більше. Вищий антикорупційний суд за позовом Мін’юсту України конфіскував акції ПІН-банку, які належали російському мільйонеру Євгену Гінеру. На росіянина в Україні накладено санкції. Що відомо про банк – читайте у матеріалі Інформатор Гроші.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув на користь держави 88,89% акцій PIN банку. Про це повідомляє прес-служба суду: «27 лютого колегія судів Вищого антикорупційного суду задовольнила позовну заяву Міністерства юстиції України до російського громадянина та застосувала до відповідача санкцію, передбачену пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції». Рішенням суду стягнуто в дохід держави активи відповідача – 88,890583% акцій українського банку», – інформує суд.

Єдиний бізнес, який юридично було зареєстровано на росіянина Євгена Гінера, це ПАТ «Перший інвестиційний банк» (PINbank). Активи банку складають 1 млрд 93,6 млн грн. Його власником на 88,89% є Євген Гінер, ще 9,5% належать українцю Олександру Шандруку. Гінер контролює банк щонайменше з 2017 року. Наразі банк має відділення у Києві, Одесі, Львові, Коростені на Житомирщині, Жмеринці, Зарванцях на Вінниччині та трохи ширшу мережу банкоматів. Зміна власників не вплине на роботу банку.

24 жовтня 2022 року за ухвалою Шевченківського районного суду Києва акції Гінера у банку та деяке банківське майно були заарештовані перейшли під управління державного Агентства з розшуку та управління активами (АРМА). Замість Гінера наразі його часткою у банку керує посадовець з Нацбанку України. А 16 березня 2023 року Євген Гінер у позові до Володимира Зеленського, РНБО та СБУ спробує скасувати санкції проти себе в Касаційному адміністративному суді Верховного Суду. Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія пообіцяв, що наступний актив, який конфіскують у росіян, це торговельний центр Ocean Plaza у Києві  - він частково належить структурам "гаманця путіна" олігарха Аркадія Ротенберга.

Євген Гінер – уродженець Харкова, однак з початку 1990х років мешкає у росії, а частину бізнесу веде в Україні. Гінер є президентом московського футбольного клубу «ЦСКА», який належить російській державній корпорації ВЭБ.РФ (колишній «Внешэкономбанк»). 19 жовнтя 2022 року Президент України Володимир Зеленський за рішенням РНБО ввів в дію пероснальні санкції стосовно Євгена Гінера.

Який ще бізнес в Україні вів Євген Гінер

Гінеру також у 2003-2019 роках належало ТОВ СП «Файвел» у Харкові, яке займалося виробництвом і переробкою чаю. Потім його частина у підприємстві перейшла Яні Брусовій з Луганська, а з 2022 року – Сергію Аношкіну з Харківської області. У 2003-2011 роках Гінер був власником Вовчанського м’ясокомбінату у Харківській області, надалі часткого він належав пов’язаній з Гінером VS Energy, а з 2020 року належить громадянину Узбекистану Улугбеку Хурромову.

Втім, найцікавіші активи, до яких доклався Гінер, це саме енергетична компанія VS Energy. Однак юридично вона з ним не пов’язана, хоча не все так однозначно. Упродовж 20 років співвласниками VS Energy з активами в енергетиці, металургії та нерухомості вважалися російські бізнесмени Євген Гінер, Михаіл Воєводін і заступник голови держдуми Олександр Бабаков, що голосував за анексію Криму й агресію проти України. Проти них в кінці минулого року введені санкції, акції пов’язаних із групою компаній заарештував суд.

Як писав український Forbes, до бізнесу VS Energy Group в Україні належали Premier Hotels & Resorts, частково «Кіровоградобленерго», «Рівнеобленерго», «Житомиробленерго», «Чернівціобленерго», «Херсонобленерго», запорізький завод «Дніпроспецсталь» та деякі інші. За даними слідства, в період 2017–2022 років підконтрольні VS Energy обленерго «за фіктивними операціями перерахували понад 1,65 млрд грн на підприємства групи, після чого частина коштів була легалізована шляхом придбання рухомого та нерухомого майна». Офіційно бенефіціарами енергокомпаній значаться громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

Цей бізнес змінив «офіційних» власників у 2014 році, щоб продовжити працювати після початку війни росією проти України. Як зазначено на сайті НАЗК та у багатьох ЗМІ, Марина Ярославська є дружиною Євгена Гінера. А згідно з Панамським архівом Вігантс і Дамбінс представляли інтереси Гінера та його родини, а також Воєводіна та Бабакова. В той самий час народний депутат України Андрій Герус у 2019 році зазначав, що Гінер та Бабаков де-факто продали свої долі у VS Energy Міхаілу Воєводіну. У Криму Гінеру належить 100% компанії «Севэнергосбыт», яка з 2016 року здійснює постачання електроенергії до Севастополя замість української ПАТ «Севастопольенерго» (яка належить досі VS Group). Цікава передача про цих бізнесменів знята російськими журналістами каналу "Настоящее время":

[embed][/embed]

Нагадаємо, раніше Вищий антикорупційний суд конфіскував Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат на Дніпропетровщині у російського олігарха Міхаіла Шелкова. Підприємство добувало титанову руду та поставляло її до росії, з цієї сировини вироблялися ракети, які обстрілюють Україну. Також було конфісковано підприємства російського олігарха Олега Дерипаски. А як російський олігарх Міхаіл Гуцерієв врятував свій бізнес у Київській області – дізнайтеся тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.