У Дніпрі можуть продати ТРЦ Караван: скільки він коштує

У Дніпрі можуть продати ТРЦ Караван: скільки він коштує

Фонд гарантування вкладів виставив на аукціон кредитну угоду, заставою у якій є торговельно-розважальний центр Караван, що знаходиться у селищі Слобожанське поруч з Дніпром. Крім самого ТРЦ у заставі перед банком ще договори оренди, за яким фірма-боржник отримувала прибутки. Скільки можна отримати за продаж Каравану – дізнайтеся у матеріалі.

Інформацію оприлюднила прес-служби Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Стартова ціна лоту – від 555 млн 684 тис. 40,44 грн. Аукціон з визначення переможця пройде 30 січня 2023 року.

У 2013 році у «Сбєрбанку росії» (пізніше його перейменували у «МР Банк») бізнесмени взяли кредит (оформлено на фірму з Києва). В якості застави залишили ТРЦ «Караван» у Дніпрі та права на отримання прибутку за 175 договорами оренди. Оскільки «МР Банк» був виведений з ринку та націоналізований у 2022 році (через те, що фактично належав російській державній корпорації), права на все майно перейшли Українській державі. Розпоряджається майном банків, яких позбавили ліцензії, є Фонд гарантування влкадів фізичних осіб.

Станом на листопад 2022 року заборгованість по кредиту за цим договором складала разом з відсотками 14 млн 720 тис. 904,60 доларів США (555 млн 684 тис. 40,46 грн). У грудні була почата справа про банкрутство київської фірми, яка брала кредит. Про яку саме фірму йде мова – з документів не зрозуміло. Подати заявку на участь в аукціоні можна за посиланням до 20:00 29 січня 2023 року. При цьому для участі у торгах потрібно буде обов’язково внести 10% від вартості активу, а саме 55 млн 568 тис. 404,04 грн.

В якості застави вказано ТРЦ «Караван», який знаходиться на території Слобожанської селищної громади Дніпропетровської області за адресою вул. Нижньодніпровська, 17. Його площа – майже 100 тис. кв. м. Також продається рухоме майно, яке є невід’ємною частиною ТРЦ: ліфти, компресори, ескалатори тощо. ТРЦ «Караван» знаходиться через дорогу від житлового масиву «Лівобережний-3» міста Дніпро. При цьому сам ТРЦ «Караван» оцінюється в 1 млрд 512 млн 637 тис. 789 грн.

Разом з тим продаються корпоративні права (акції) фірми, щодо якої розпочата процедура банкрутства. А ще права на отримання коштів за договорами оренди, їх оцінюють у 423 млн 984 тис. 424,75 грн (вірогідно, йдеться про компанії, які орендують торгіві площі у «Каравані»). При цьому варто підкреслити, що продаж цього активу не означає фактичного продажу ТРЦ «Караван», а лише є правом вимоги коштів до нинішніх власників майна. У найгіршому та малоймовірному випадку покупець майна зможе через суд стягнути на свою користь ТРЦ «Караван» та пізніше продати.

Торги пройдуть за англійською моделлю аукціону, відкрито і прозоро. Тобто переможе той, хто запропонує найвищу ціну, більшу за початкову. Участь в аукціонах можуть взяти юридичні та фізичні особи, окрім російської федерації або осіб, пов'язаних з державою-агресором, а також позичальника та поручителя за виставленим на продаж кредитним договором. Кошти, отримані від продажу активів, Фонд спрямує на розрахунки з кредиторами АТ «МР Банк».

Нагадаємо, «Караван» у Дніпрі має понад 200 популярних магазинів, зокрема одягу і взуття, продуктовий гіпермаркет «Ашан», найбільший у місті кінотеатр «Мультиплекс», льодовий каток, фудкорт та розважальний комплекс для дітей. Мережа «Караван» була створена бізнесменами Сергієм Хрипковим та Андрієм Гордієнком у 2003 році. У Дніпрі ТРЦ «Караван» відкрили у 2008 році, у 2014 році його суттєво розширили. Наприкінці 2014 року у всієї мережі змінився власник.

Фонд гарантування вкладів продає майно «МР Банку» («Міжнародний резервний банк»), у якого 25 лютого 2022 року Нацбанк України відкликав ліцензію та почав процедуру ліквідації. У травні 2022 року депутати Верховної Ради України підтримали законопроєкт, ініційований Президентом України Володимиром Зеленським. Справа в тому, що МР Банк – на 100% «донька» російського державного «Сбєрбанку росії» та раніше в Україні працювала під назвою «Сбєрбанк росії». Також у Києві Фонд гарантування вкладів намагається продати ТРЦ «Магеллан» у справі по продажу майна російського банку в Україні.

Нагадаємо, у Дніпрі мешканці міста зверталися до Бориса Філатова, щоб заборонити роботу супермаркетів «Ашан» у місті. Справа у тім, що французькі власники мережі супермаркетів «Ашан» відмовилися йти з російського ринку. Натомість українська мережа підтримує військових, поліціянтів, рятівників та переселенців.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.