Суд забрав у Нацбанку готель «Салют» на Печерську у Києві: подробиці справи

Суд забрав у Нацбанку готель «Салют» на Печерську у Києві: подробиці справи

Північний апеляційний господарський суд повернув готель «Салют» у центрі Києва власникам. У 2021 році Господарський суд Києва дозволив Національному банку України стягнути та продати будівлю готелю для погашення боргу перед НБУ. Боржником виявився вже ліквідований банк «Фінанси та кредит» олігарха Костянтина Жеваго, який в якості застави по кредиту залишав Нацбанку готель.

25 жовтня 2021 року Господарський суд Києва задовольнив позов Нацбанку щодо стягнення майна в іпотеці – будівлі готелю «Салют» (площею 12 тис. 255 кв. м) на вул. Івана Мазепи, 11-6 – для погашення боргу, який утворився у банку «Фінанси та кредит» перед Нацбанком України. Позов був поданий НБУ до ПрАТ «Готель «Салют» ще у 2016 році. Як зазначали в НБУ, заставна вартість майна готелю складає 480,87 млн грн. Нацбанк України збирався продати готель.

Під кінець 2022 року Північний апеляційний суд вирішив, що цитуємо: «підстави для звернення стягнення на майно боржника шляхом продажу на прилюдних торгах в межах виконавчого провадження в порядку, визначеному Законом України «Про виконавче провадження», відсутні». У 2008 році ПрАТ «Готель «Салют» уклав договір іпотеки з НБУ щодо забезпечення виконання зобов’язань банку «Фінанси та кредит» щодо кредиту рефінансування, який Нацбанк надав цьому комерційному банку. Банк не виконував свої зобов’язання. У 2016 році НБУ звернувся до суду з позовом до готелю, згідно з яким заборгованість перед Нацбанком становить 4 млрд 112 млн 545 тис. 236 грн. Господарський суд у 2021 році врешті-решт визнав ці вимоги як забезпечені заставою майна боржника.

Водночас у Господарському суді Києва розглядається справа щодо банкрутства ПрАТ «Готель «Салют». Перед ТОВ «Фінансова оферта» суд визнав борг готелю (також забезпечення кредитів банку «Фінанси та кредит») на 1,1 млрд грн, а ще 14,4 млн грн боргу перед ПрАТ «Росава» (ініціатор банкрутства готелю). Господарський суд Києва відмовив у проханні НБУ припинити провадження за заявою ПрАТ «Росава». Тобто передбачалося, що все майно готелю буде розділено між компаніями, перед якими визнано борги (наслідок неплатоспроможності банку «Фінанси та кредит»).

Готель «Салют» та ПрАТ «Росава» пов’язують з олігархом та колишнім народним депутатом Костянтином Жеваго. Банк «Фінанси та Кредит» у вересні 2015 року був віднесений Нацбанком до категорії неплатоспроможних. Головним акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою в 97,67% акцій банку.

Згідно з даними Youcontrol, щодо ПрАТ «Готель «Салют» з травня 2018 року відкрита справа про банкрутство. Кінцевим власником записана офшорна компанія FOSTER GROUP MANAGEMENT INC. з Панами. Найбільші власники акцій – ПрАТ «F&C Relty» (кінцевий власник – громадянин Белізу Оскар Алонзо Сабідо), ТОВ «Міжрегіональна Транспортна Компанія» (власник – Сергій Семенко), ТОВ «Агрібізнес» (власниця – Людмила Семікіна), ТОВ «Промінек» (кінцеві власники – Валентина Шут та Павло Станкевич), Frold Project Limited (Великобританія), ТОВ «Нафтохімімпекс» (кінцевий власник – Р. Дж. Дарста зі США), Mulready Ventures Limited (Великобританія). Директор – Світлана Нестерова.

Готель «Салют» був побудований архітектором Авраамом Мілецьким у 1984 р. Завдяки незвичайному архітектурному рішенню, будівля готелю стала однією з найнезвичайніших будов епохи, що пішла. У готелі 88 номерів (80 одномісних і 8 двокімнатних «люксів»). Готель розташований неподалік від Києво-Печерської лаври.

Готель "Салют" у радянські часи
Готель "Салют" у радянські часи

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ініціював судовий процес проти Костянтина Жеваго у справі про банкрутство банку «Фінанси та кредит». Ціна питання – 46 мільярдів гривень, які банк винен Фонду гарантування вкладів. Нещодавно український олігарх був затриманий у Франції.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.