Національний банк України оштрафував швидкозайм Monetka з Києва

Національний банк України оштрафував швидкозайм Monetka з Києва

Національний банк України (НБУ) оштрафував ТОВ “Фінансова компанія “Ріальто” (працює під брендом “Monetka”) за порушення вимог законодавства щодо моральної поведінки під час взаємодії зі споживачами (тими, хто звертається для отримання кредиту). Таке рішення Національним банком ухвалено 8 травня. Кому належить ця компанія та скільки штрафу заплатить — читайте в матеріалі.

За даними прес-служби Нацбанку України, йдеться про порушення додаткових вимог щодо взаємодії зі споживачами фінансових послуг та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості. Вони визначені Положенням про встановлення додаткових вимог щодо взаємодії із споживачами фінансових послуг та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки). Штраф складає всього 51 тисячу гривень. Водночас ТОВ "Фінансова компанія "Ріальто" продовжує працювати на ринку згідно всіх наявних у неї ліцензій.

За даними OpenDataBot, ТОВ "Фінансова компанія "Ріальто" була заснована у 2020 році у Києві. Власник і директор Сергій Олександрович Картамишев. Він прописаний у селищі Чорнухине під Алчевськом на окупованій Луганщині, але мешкає у Києві. За 2022 рік фірма отримала дохід у 62 млн 893 тис. грн (чистий прибуток 1 млн 45 тис. грн). По цій компанії є чимало судових рішень.

Також Картамишев є директором ТОВ "Фінансова компанія "Траст-Фінанс" (належить ужгородцю Юрію Черешні). Видання "Суспільне Крим" описувало, як ця компанія в окупованому росіянами Севастополі влітку 2021-2022 років через російський "арбітражний суд" разом з ПАТ "Українська інноваційна компанія" намагалися стягнути майно у ООО "Холдинг Южный" за борги. Разом з тим журналісти сайту 368.media пов'язували Картамишева з народним депутатом України, представником партії "Наш край" Сергієм Шаховим, який також з Луганщини.

Раніше НБУ позбавив ліцензії страхову компанію власника київських ТЦ «Аркадія». Нагадуємо, раніше НБУ позбавив ліцензії київську фінансову компанію співвласниці «Айьокс Банка», в якій працював третій Президент України Віктор Ющенко. А ще Нацбанк оштрафував мікрозайм CreditUp нардепа від ВО «Батьківщина» Костянтина Бондарєва. Раніше НБУ позбавив ліцензій страхову компанію «Інгосстрах» з Дніпра (пов’язану з колишніми власниками ПриватБанку) та страхову компанію «Провідна» з Києва, яка належала росіянам раніше.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.