У Дніпрі продали ливарно-механічний завод за 10,7 млн грн: хто придбав

У Дніпрі продали ливарно-механічний завод за 10,7 млн грн: хто придбав

Фонд держмайна продав у місті один з не працюючих заводів. Розташований він у Новокодацькому районі міста Дніпро. Що відомо про цей завод та хто ним керував раніше і хто покупець – дізнайтеся в Інформатор Гроші.

Майно Державного Дніпропетровського ливарно-механічного заводу втретє намагалися продати на аукціоні. Він відбувся за «голландською» моделлю: це означає, що ціна може знижуватися (а не збільшуватися) протягом торгів від початкової. Наприкінці лютого завод вже намагалися продати за 25 млн грн. Тоді не знайшлося покупців. Цього разу покупець знайшовся та заплатить 10 млн 650 тис. 62 грн за майно заводу. Підприємство є банкрутом та вже давно не працює за основним напрямом діяльності, а гроші підуть на покриття його боргів.

У Дніпрі продали ливарно-механічний завод за 10,7 млн грн: хто придбав 1

Придбала його логістична компанія ТОВ «Карговей» з Харкова. Тепер приміщення заводу, вірогідно, будуть використовувати для зберігання вантажів. Це підприємство засноване у 2018 році. Директор і власник – Дмитро Брусиловський.

У Дніпрі продали ливарно-механічний завод за 10,7 млн грн: хто придбав 2

Згідно з описом майна, загальна площа будівлі одноповерхової механозбиральної дільниці, заводоуправління, санвузла складають 9 тис. 626,2 кв. м. Спеціальна 4-поверхова споруда з надбудовою має площу 1 тис. 658,7 кв. м. А ще гараж на 221,6 кв. м, матеріальний склад, електропідстанція, паркан.

Радянські вантажні автомобілі підійдуть для зйомок фільмів
Радянські вантажні автомобілі підійдуть для зйомок фільмів

А ще разом з заводом продали транспортні засоби радянського виробництва. Можливо, вони не на ходу. Це вантажний автомобіль ЗИЛ-441510 1989 року, автобус КАВЗ-3270 1989 року, вантажівки ЗИЛ ММЗ 45021 1982 року, КамАЗ 5320 1988 року, УАЗ 3303 1990 року, напівпричеп САС 3 1989 року, легковий автомобіль ВАЗ 21051 1987 року.

Застаріле обладнання Дніпропетровського ливарно-механічного заводу
Застаріле обладнання Дніпропетровського ливарно-механічного заводу

Крім того, є заводське обладнання, яке вже непридатне для використання. Це фрезер, ножиці, пила доскова, механізм для пресу, станки, трансформатори. А ще козловий кран та опорний мостовий електричний кран, стан яких не відомий. Площа забудови складає 8 тис. 113,3 кв. м.

У Дніпрі продали ливарно-механічний завод за 10,7 млн грн: хто придбав 5

Майно наразі не здається в оренду, не перебуває в іпотеці. Завод з 2019 року перебуває у статусі ліквідації та визнано банкрутом. Процедура банкрутства була розпочата за заявою ТОВ «СИГМА» (власники – Григорій Донченко та Олександра Семеренко) та ТОВ «Промекспосервіс» (власники – Дмитро Семеренко та Роман Донченко з Дніпра по 40% та Максим Супрун на 20%), перед якими підприємство має борги.

Дещо про історію цього підприємства

Завод був створений 21 червня 1956 року з метою забезпечення навчальних закладів України навчальним обладнанням. З 25 листопада 1991 року завод переданий в підпорядкування Міністерства освіти України (де перебуває досі). Розпорядженням № 485 від 10 травня 1993 року голови Дніпропетровського міського виконавчого комітету завод зареєстрований як державне підприємство. У червні 2019 року визнаний банкрутом. Випускав у тому числі обладнання для виробництва пінобетону та нестандартне обладнання, конвеєри, решітки декоративні, комп’ютерні столи, стільці, аудиторні лавки, парти, книжкові полиці тощо.

У 1997-2010 роках завод очолював Сергій Коваль. У 2010-2011 роках керував підприємством Сергій Брюховецький. У 2011-2015 роках директором заводу був відомий дніпрянин Дмитро Семеренко.

Сам Дмитро Семеренко в офіційній біографії зазначав, що керував державним заводом до 2013 року. Проте у реєстрах написано, що до 2015 року. Можливо, не переоформлювали документи вчасно. Після нього підприємством керує Валерій Мазін. Ліквідатором наразі виступає Ігор Мірошник.

Дмитро Семеренко – бізнесмен з Кам’янського, який пізніше переїхав до Дніпра. Його підприємства займалися виробництвом обладнання для залізничних локомотивів. У 2020 році він балотувався на посаду мера Дніпра та у депутати міської ради від партії «Команда Дніпра». А ще він відомий альпініст і перший дніпрянин (і перший кам'янчанин), який піднявся на гору Еверест (8848 метрів), підіймався і на інші вершини.  Почитати про це репортаж можна на сайті Інформатор Дніпро. Подивитися про це відео можна нижче:

[embed][/embed]

Нагадуємо, у Дніпрі виставили на продаж закинуту 7-поверхову будівлю на вулиці Шевченка, 32. А у Білій Церкві на Київщині завод дозиметрів «Електрон» придбав син екс-заступника міністра промисловості Віталій Немілостівого, скільки він заплатить – читайте тут. Раніше Нацбанк України позбавив ліцензії страхову компанію «Інгосстрах» з Дніпра. А як власники дніпровського заводу «Олейна» продали свій російський бізнес харківським підприємцям – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.