Компанія з групи WOG програла у Києві судову справу на 5 млн грн: за що наклали штраф

Компанія з групи WOG програла у Києві судову справу на 5 млн грн: за що наклали штраф

Верховний Суд не підтримав касаційну скаргу ТОВ «Імпорт Транс Сервіс» на рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) про накладання штрафу. Це компанія, яка входить до групи «WOG» та займається постачанням пального. Кому належить ця компанія та чому на неї накладено штраф від АМКУ – читайте у матеріалі.

16 березня 2023 року Верховний Суд залишив без розгляду скаргу фірми з групи WOG. Штраф був накладений Антимонопольним комітетом ще 21 червня 2018 року. Цим рішенням АМКУ притягнув групу «WOG» та низку інших підприємств до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій. А саме – компанії у серпні 2017 року схожим чином підвищували роздрібні ціни на скраплений вуглеводневий газ. У суді АМКУ наголошував на відсутність об’єктивних причин для вчинення підприємствами таких дій. Підвищення цін на скраплений газ призвели до обмеження конкуренції на ринку. Штраф для компанії з групи «WOG» склав 5 млн 172 тис. грн.

21 червня 2018 року кілька компаній були визнані причетними до порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачене Закону України «Про захист економічної конкуренції». Загалом їх оштрафували на 41 млн грн. Тож АМКУ виніс рішення про накладення штрафу:

  • на групу «WOG»;
  • на групу «ОККО»;
  • на групу «Надежда»;
  • на ТОВ «Авантаж 7» і ТОВ «Факторінг Груп».

У другій половині серпня 2017 року в Україні відзначався різкий ріст цін на автогаз у багатьох мережах АЗС. Тодішній Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав зростання цін на зріджений газ диверсією і доручив ряду міністерств і АМКУ розробити можливі шляхи розв'язання цієї проблеми. Станом на 28 серпня ціни досягли рекордних значень 16,49-16,99 грн за літр, після чого цінова ситуація на ринку стабілізувалася. Після цього Антимонопольний комітет провів перевірки і вирішив накласти штрафи.

Підприємство ТОВ «Імпорт Транс Сервіс» існує з 2015 року. Входить до бізнес-групи «Континіум». Воно зареєстроване у Луцьку. На 90% належить інвестиційному фонду ЗНВКІФ «Вог Інвест» і на 10% ТОВ «Дукат». Основний вид діяльності – оптова торгівля паливом і паливними продуктами. Кінцевими власниками вказані Степан Івахів та Сергій Лагур. До початку 2022 року серед бенефіціарів були також Роман та Софія Єремеєви. Степан Івахів – народний депутат України 7-9 скликань (з 2012 року і по цей день). Forbes у 2021 році оцінив його статки у 180 млн дол.

Нагадаємо, наприкінці минулого року АМКУ оштрафував на 7,1 млн грн приватні фірми за змову на будівництві житла для військових. А ще антимонопольники нещодавно оштрафували підрядників за зловживання при будівництві Подільсько-Воскресенского мосту  у Києві та комунальне підприємство "Київтранспарксервіс" за нечесні тарифи. Причому на підприємство київських паркувальників штрафи накладали двічі за час воєнного стану в Україні.

 Дмитро Чернишов

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.