Антимонопольний комітет оштрафував паркувальників Києва на 1,5 мільйона за нечесні тарифи

Антимонопольний комітет оштрафував паркувальників Києва на 1,5 мільйона за нечесні тарифи

Минулорічний штраф у 2,6 млн грн КП «Київтранспарксервіс» ще не сплатило та оскаржує його у суді.

Антимонопольний комітет вважає, що міська рада столиці та КП «Київтранспарксервіс» не мали підвищувати тарифи на паркування. Про це йдеться в офіційні заяві комітету.

«КП «Київтранспарксервіс» з березня 2021 по січень 2022 мало монопольне становище на ринку надання послуг з користування відведеними майданчиками для платного паркування транспортних засобів на вулицях і дорогах м. Києва, - йдеться у повідомленні. - До планової калькуляції вартості своїх послуг  комунальне підприємство внесло статті витрат: «облаштування паркувального майданчика заїзними кишенями» та «обов’язкові платежі 60%». Однак, у відповідності до «Порядку формування тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів», усі паркувальні майданчики «Київтранспарксервісу» мають облаштовуватись за рахунок комунального підприємства, у разі затвердження Київською міською радою відповідної інвестиційної програми».

За думкою представників комітету, комунальне підприємство скористалося монопольним становищем під час формування розрахунку вартості паркування, а КМДА, яка своїм розпорядженням затвердила тарифи, легітимізувала це порушення. Мова йде про здорожчання паркування на 60,0% - 82,3%.

Було вирішено, що КП «Київтранспарксервіс» повинно сплатити штраф у розмірі 1 млн 484 тис. 750 грн. 

Відомо, що це не перше порушення паркувальників Києва.

«У липні 2021 року Тимчасова адміністративна колегія АМКУ наклала на це підприємство штраф у розмірі 2,6 млн. грн. Було встановлено, що КП «Київтранспарксервіс» вимагало з переможців електронних аукціонів за право розміщення паркувальних майданчиків сплатити додатковий платіж та стягувало штрафи за відмову від укладання договору чи підписання актів приймання-передачі. Підприємство досі не сплатило штраф за це порушення та оскаржує рішення АМКУ у судах. Господарський суд Києва підтримав позицію Комітету», - нагадали в Антимонопольному комітеті.

У чому справа

Інформатор Гроші писав, що справу про паркувальні майданчики із заїзними кишенями вже розглядали у судах за скаргою киян.

У серпні 2021 році до Окружного адміністративного суду Києва з позовом щодо вартості паркування звернулися місцеві мешканці. Вони просили визнати протиправним та нечинним розпорядження Київської міської ради від 25 червня 2021 року №1459 «Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів, які надаються комунальним підприємством «Київтранспарксервіс».

Суд встановив, що паркувальники включили у вартість послуг з утримання майданчиків платіж, який не передбачений Податковим кодексом, чим зумовив понесення споживачами необґрунтованих витрат. Мова йде про облаштування паркувальних майданчиків заїзними кишенями, що є інвестиційними, а не поточними витратами. Тобто, такі витрати повинні оплачуватися за рахунок прибутку «Київтранспарксервісу», а не за рахунок собівартості послуг з паркування. Правильність таких висновків підтвердив у своєму рішенні Шостий апеляційний адміністративний суд 1 серпня 2022 року. Це рішення вже вступило в силу, і через це зараз паркування у столиці тимчасово безкоштовне. До нового рішення суду.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.