Суд повернув Києву «Троєщинські луки»: до чого тут бізнесмен Хмельницький та 10 млрд грн

Суд повернув Києву «Троєщинські луки»: до чого тут бізнесмен Хмельницький та 10 млрд грн

Північний апеляційний господарський суд повернув територіальній громаді Києва 375 гектарів землі заказника «Троєщинські луки» у Деснянському районі. Раніше цими землями незаконно заволоділа фірма «Нова Україна», яку пов’язують з відомим бізнесменом та колишнім народним депутатом Василем Хмельницьким. Що відомо про цей процес – читайте в Інформатор Гроші.

Радісну новину повідомили у Департаменті земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації (КМДА). Депутатка Київради Ксенія Семенова зазначила у Telegram, що рішення суду вже чинне. «Тепер Київрада сама має зареєструвати за громадою цю ділянку, не чекаючи касації. Інакше ця афера буде повторюватися», – додала вона.

Переможці судового процесу. Фото Олександра Дядюка
Переможці судового процесу. Фото Олександра Дядюка

«Півтора року виснажливої боротьби (при ніякому позові поданому Київрадою спеціально для програшу) – місяці переживань і праці, нервів, гори написаних звернень і пояснень. Час потрачений мною і небайдужими киянами, справжньою громадою міста на участь у судах. І нарешті ми домоглись перемоги в Північному апеляційному господарському суді — який сьогодні задовольнив апеляційні скарги «Київського еколого-культурного центра» та Київради і скасував незаконну реєстрацію 375 гектарів заказника Троєщинські луки, якими з допомогою чорного нотаріуса заволоділи рейдери із такого собі СТОВ «Нова Україна» (які самі безпідставно зареєстрували своє право на ці 375 гектарів землі що насправді належить громаді). Звичайно, опоненти, скоріш за все ще подадуть касацію - але ми всі, громадськість – не здамось і я вірю – остаточно відстоїмо право громади на наші землі, на нашу природу», – написав адвокат Олександр Дядюк.

Що було раніше

У червні 2022 року ми писали, що юристи Київради, підпорядковані Віталію Кличку, програли цю справу фірмі, пов’язаній з мільйонером та забудовником Василем Хмельницьким. За думкою адвоката Олександра Дядюка, міська влада «зливала» цю справу. Хоча повинна була апелювати у суді, і мала всі шанси виграти і захистити інтереси громади.

Цей заказник біля озера Алмазне площею 381 га був створений Київським еколого-культурним центром (КЕКЦ) кілька років тому. Земля заказника коштує 200 млн. дол. Суд був програний через слабкий позов, підготовлений юристами КМДА, а також тому, що юристи КМДА просто не ходили на суд»,  – повідомляли в організації. Для оплати судового збору відкривали збір коштів на Patreon.

"Троєщинські луки" на мапі
"Троєщинські луки" на мапі

13 липня 2021 року Господарський суд своїм рішенням відмовив в позові забудовникам. У 2022 році це рішення сільгосптовариство «Нова Україна» оскаржило. У вересні 2022 року відбулись два судових засідання на захист київського заказника «Троєщинські луки», Перший суд – це Господарський апеляційний, де розглядалася апеляція сільгосптовариства «Нова земля», другий суд – Київський адміністративний, де розглядався позов забудовника проти Земельного департаменту КМДА.

Історія почалася у 2004 році, коли Київрада рішенням №655/2065 передала фірмі «Нова Україна» 11 земельних ділянок загальною площею 486,5 га. Їх передали в оренду на 15 років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. З часом, компанія відмовилася від частини з них.

Суд повернув Києву «Троєщинські луки»: до чого тут бізнесмен Хмельницький та 10 млрд грн 3

Суд повернув Києву «Троєщинські луки»: до чого тут бізнесмен Хмельницький та 10 млрд грн 4

Але все змінилося у 2020 році. В липні того року депутати рішенням №92/9171 оголосили частину території Деснянського району орієнтовною площею 381,8 га ландшафтним заказником місцевого значення «Троєщинські луки». Разом з тим, в тому ж році без погодження з міською радою «Нова Україна» зареєструвала за собою з поміччю нотаріуса дві ділянки, частину з яких раніше визнали заказником.

За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірма «Нова Україна» була заснована в грудні 2003 року в селі Зазим’я Броварського району Київської області. Керівником зареєстрований Сергій Шевченко, засновники – мешканець Києва Антон Маслов та компанія з Сейшельських островів «Деметра Сід Інвестментс Лімітед». Бенефіціарами є той же Антон Маслов та мешканка Броварів Олена Дудар.

Остання є депутатом Броварської міськради від партії «За Майбутнє». Її батько, Михайло Дудар, є гендиректором та власником «Броварського заводобудівного комбінату» та «Броварського заводу будівельних конструкцій». Але на цьому його регалії не закінчуються – він також власник Броварського заводу залізобетонних конструкцій. Заводобудівний комбінат останні роки активно займається забудовою Броварів. На рахунку цієї компанії дев’ять зданих в експлуатацію житлових комплексів у цьому місті.

Своєю чергою, Антон Маслов був засновником як мінімум трьох фірм: «Агрокомбінат «Хотівський»«Бузівське» і «Тарасівка». Ці компанії система Youcontrol відносить до групи «UFuture» колишнього нардепа Василя Хмельницького. Відомо, що «Агрокомбінат «Хотівський» фігурував у схожому з «Троєщинськими луками» скандалі. Комбінат заявляв про свої претензії на 1 тис. га столичної землі в районі парка «Феофанія» та місцевості «Пирогово».

Нагадаємо, ми писали, що суд дозволив фірмам з орбіти Василя Хмельницького забудувати землю поруч з музеєм Пирогово у Києві. Як Василь Хмельницький отримав землю на Жуковому острові у Голосіївському районі та звів там житлові будинки – читайте тут. А ще Василь Хмельницький – співвласник столичного Ocean Plaza, де донедавна його партнерами були родина російського олігарха Аркадія Ротенберга, наближеного до владіміра путіна.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.