Історія на 10 мільярдів гривень: підлеглі Кличка «програли» суд адвокатам Хмельницького

Історія на 10 мільярдів гривень: підлеглі Кличка «програли» суд адвокатам Хмельницького

Класично, все починалося з оренди ділянок, а закінчилося скандалом на рівні забудови «Пирогово».

14 червня міська рада Києва програла у Господарському суді столиці справу щодо ділянки на 10 мільярдів гривень. Про це повідомив сайт Київ Влада з посиланням на адвоката Олександра Дядюка. Деталі - в Інформатор Гроші.

Йдеться про дві ділянки площею 375,18 га в Деснянському районі Києва, які за допомогою нотаріуса оформило на себе сільськогосподарське товариство «Нова Україна». Відомо, що частина цієї землі входить до складу новоствореного заказника «Троєщинські луки».

Чому так сталося

За думкою адвоката Олександра Дядюка, міська влада «злила» цю справу. Хоча повинна була апелювати у суді, і мала всі шанси виграти і захистити інтереси громади.

«Суддя повідомила, що позивач – Київрада – не довів обґрунтованість своїх позовних вимог. Про це я і казав раніше: позов був спеціально написаний безграмотно – з метою програшу. Більш того, представник Київради повторно не з'явився на суд: у його заяві написано, що він задіяний у якійсь іншій судовій цивільній справі. Тобто крадіжка у міста землі вартістю 10 млрд гривень – це така дрібниця, що юристам Київради не до неї», - заявив адвокат, який є представником третьої особи у цій справі - «Благодійного фонду Дніпровського району м. Києва «Київський еколого-культурний центр».

На це рішення планують подати апеляцію.

Чому виник скандал

Історія почалася з 21 жовтня 2004 року, коли Київрада рішенням №655/2065 передала фірмі «Нова Україна» 11 земельних ділянок загальною площею 486,5 га. Їх передали в оренду на 15 років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. З часом, компанія відмовилася від частини з них.

Але все змінилося у 2020 році. В липні того року депутати рішенням №92/9171 оголосили частину території Деснянського району орієнтовною площею 381,8 га ландшафтним заказником місцевого значення «Троєщинські луки». Разом з тим, в тому ж році без погодження з міською радою «Нова Україна» зареєструвала за собою з поміччю нотаріуса дві ділянки, частину з яких раніше визнали заказником.

Пізніше прокуратура подала позов до суду, щоб повернули ці землі. Але суддя з двох позовів вирішив залишити документи міської ради, яка, за словами Дядюка, просто ігнорувала засідання і займала слабку позицію.

Що відомо про фірму

Як повідомляє сайт КиївВлада, фірма «Нова Україна» була заснована в грудні 2003 року в селі Зазим'я Броварського району Київської області. Керівником зареєстровано Сергія Шевченко, засновниками – мешканця Києва Антона Маслова та компанію з Сейшельських островів «Деметра Сід Інвестментс Лімітед». Бенефіціарами є той же Антон Маслов та мешканка Броварів Олена Дудар.

Остання є депутатом Броварської міськради від партії «За Майбутнє». Її батько, Михайло Дудар, є гендиректором та власником «Броварського заводобудівного комбінату» та «Броварського заводу будівельних конструкцій». Але на цьому його регалії не закінчуються – він також власник Броварського заводу залізобетонних конструкцій. Заводобудівний комбінат останні роки активно займається забудовою Броварів. На рахунку цієї компанії дев’ять зданих в експлуатацію житлових комплексів у цьому місті.

У свою чергу, Антон Маслов був засновником як мінімум трьох фірм: «Агрокомбінат «Хотівський»«Бузівське» і «Тарасівка». Ці компанії система Youcontrol відносить до групи «UFuture» колишнього нардепа Василя Хмельницького.

Відомо, що «Агрокомбінат «Хотівський» фігурував у схожому з «Троєщинськими луками» скандалі. Комбінат заявляв про свої претензії на 1 тис га столичної землі в районі парка «Феофанія» та місцевості «Пирогово».

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.