Ocean Plaza перераховуватиме державі дві третини від прибутку: коли відкриється ТРЦ

Ocean Plaza перераховуватиме державі дві третини від прибутку: коли відкриється ТРЦ

В жовтні відомий у Києві торгівельний центр може відновити роботу. Раніше, орендарі не поспішали повертатися до «Ocean Plaza» через репутаційні ризики. Вважається, що зачинення було пов’язане загрозою націоналізації, адже ТРЦ пов’язували з російським олігархом Аркадієм Ротенбергом. Але останні судові рішення дозволили заявити про відкриття ТРЦ, а репутацію підтримає заява про перераховування прибутку іноземного акціонера в український бюджет. 

14 вересня «Ocean Plaza» повідомила, що з жовтня зможуть відновити роботу 395 орендарів. Це стало можливим після прийняття останніх судових рішень. Завдяки ним, було знято арешт із будівлі ТРЦ та банківських рахунків його власника. Крім того, державі передали в управління 67% частки акцій ТРЦ.

«Раніше 100% корпоративних прав ТОВ «ІС «Либідь» (власник зазначеного ТРЦ) були передані за рішенням суду до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА). Згідно з отриманої інформації від ТОВ «ІС «Либідь» наразі судом скасовано арешту частки у 33,35% корпоративних прав як ТОВ "ІС "ЛИБІДЬ", так і його учасника - ТОВ «АВАНГАРД-ВІЛАРТІ», які належать громадянину України Хмельницькому В.І., - йдеться у повідомленні. - Компанія «Київ Молл Менеджмент» розцінює повернення 33% частки корпоративних прав українському акціонеру і залишення під контролем держави 67% частки корпоративних прав як рішення в інтересах держави, української економіки і українського бізнесу».

У «OCEAN PLAZA» значну частину складають мережеві орендарі, серед яких: мережа «ІНТЕРТОП» (11 магазинів), мережа «MD fashion» (7 магазинів), мережа «СІТІ МОДА» (5 магазинів), мережа «LPP Group» (4 магазини», мережа «БНС» (4 магазини), мережа «ULTRA» (7 магазинів), , мережа «АДІДАС» (4 магазини), мережа «FM Group» (5 ресторанів), мережа «ЛЮКСОПТИКА» (2 магазини), мережа «АЛЛО» (2 магазини). Також, в центрі є магазини українських та міжнародних відомих мережевих брендів.

Також відомо, що компанія UDP, яка є власником 33% акцій ТРЦ Ocean Plaza, прийняла рішення перераховувати весь прибуток іноземного акціонера в держбюджет після відновлення роботи центру. Про це повідомив сайт Forbes з посиланням на пресреліз компанії.

До цього видання писало, що орендарі не поспішали повертатися до торгівельного центру. Це було пов'язано з повідомленнями щодо його ймовірних російських власників.

Чому ТРЦ не працював

Інформатор Гроші писав, що від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ТРЦ «Ocean Plaza» не працював. У подальшому, відкрився магазин Ашан та невеличкі крамнички. Але 25 липня адміністрація повідомила про припинення роботи торгового центру.

Пізніше стало відомо, що з 11 серпня «Ocean Plaza» планує поновити роботу. Про це повідомив український Forbes. Але офіційної інформації про це не було. Вважається, що зачинення було пов’язане загрозою націоналізації, адже ТРЦ пов’язують з російським олігархом Аркадієм Ротенбергом.

Нагадаємо, що в Україні триває процес конфіскації майна росіян та російських компаній через повномасштабне вторгнення. Через декілька днів після того, як танки рф перетнули державний кордон України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що конфіскацію розпочнуть із київського ТРЦ «Ocean Plaza».

Кому належав центр Ocean Plaza

33% торгівельного центру через фірму «Ocean Plaza Project Ltd» належали компанії UPD Holdings Limited. До останнього часу до неї мав відношення бізнесмен Василь Хмельницький. В інтерв’ю він заявив, що продав будівельний бізнес своєму партнеру Андрію Іванову і разом з ним і 33% Ocean Plaza.

«Проте формально ще залишаюся власником, бо не переоформив усі активи, — заявив Хмельницький. — Можливо, Андрій ще якусь частку купив, але 51% точно належать російській компанії».

Мова йде про компанію «ТПС НЕРУХОМІСТЬ КИЇВ», яка зараз знаходиться в стадії припинення. За інформацією аналітичної платформи YouControl, до початку 2021 року її засновниками були «ТПС НЄДВІЖИМОСТЬ» з московською реєстрацією, громадянки рф Наталія Рожкова та донька наближеного до путіна російського олігарха Аркадія Ротенберга Лілія. Вже в середині минулого року вона вийшла з засновників, і бенефіціаром «ТПС НЕРУХОМІСТЬ КИЇВ» став росіянин Ілля Лютов. Перед повномасштабним наступом – 11 лютого цього року фірму вирішили ліквідувати.

Але факт залишається фактом: ТРЦ Ocean Plaza належала офшору з однойменною назвою. Директором цього офшору зареєстрована Ірина Чиналієва. Вона володіє декількома компаніями, які пов’язують з Аркадієм Ротенбергом. Крім цього, брат Чиналієвої Володимир займає посаду першого заступника генерального директора компанії з будівництва та експлуатації ТРЦ «ТПС Нерухомість», яку пов’язують з родиною Ротенбергів.

Інформатор Гроші писав, що АРМА отримала контроль над ТРЦ.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.