Приватизація заводу «Більшовик» у Києві: Генпрокуратура підозрює оцінювачів у заниженні вартості майна

Приватизація заводу «Більшовик» у Києві: Генпрокуратура підозрює оцінювачів у заниженні вартості майна

Такі неприємні новини для одного з покупців заводу – Василя Хмельницького.

9 червня Офіс Генерального прокурора України заявив, що повідомлено про підозру двом оцінювачам у складанні та видачі завідомо підробленого документу щодо заводу «Більшовик». Докладніше про це читайте в Інформатор Гроші.

«За даними слідства, підозрювані у 2021 році за попередньою змовою між собою склали та видали підроблений звіт про оцінку майна. Він став підставою для приватизації столичного заводу «Більшовик» за заниженою вартістюна понад мільярд гривень. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється ДБР (Державним бюро розслідувань – ред.)», - йдеться у повідомленні.

Справа розслідується за ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України. Якщо до передачі її до суду кваліфікація не зміниться, то підозрюваним загрожує до п'яти років тюрми.

Що відомо про приватизацію

Інформатор Гроші писав, що 27 жовтня 2021 на аукціоні з продажу заводу перемогла компанія «Дженерал комерс». Вона купила завод за 1,429 млрд. грн. Новим власником став консорціум, до якого входить компанія А-Девелопмент Олексія Баранова та девелопер UDP – Андрія Іванова та Василя Хмельницького.

Цікаво, що стартова ціна об'єкта становила 1,38 млрд грн. І аналітики, і гравці ринку прогнозували вдвічі більшу ціну на торгах за такий ласий шматок землі біля центру Києва.

Вже в середині листопада 2021 року стало відомо, що заяву про відставку написав голова Фонду держмайна Дмитро Сенніченко. За даними ЗМІ, причиною могла бути приватизація київського заводу «Більшовик».

За фактом можливого незаконного продажу майна заводу 17 листопада 2021 року було відкрито кримінальне провадження №6202100000000970 за ч. 2 ст. 364 КК (зловживання владою чи службовим становищем).

Крім цього, на початку 2022 року суд за клопотанням Державного бюро розслідувань заарештував 100% акцій «Більшовика». Пізніше, наприкінці січня 2022 року слідчий суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк наклав арешт на майно заводу «Більшовик». У постанові йдеться про 44 будинки площею 223 тис. м кв. Слідчі встановили, що вартість заводу занизили на 3 мільярди гривень завдяки оцінці більшості будівель як складів.

Що буде на місці заводу

За умовами аукціону власник зобов'язаний три роки зберігати виробництво на заводі, інакше об'єкт повернеться до державної власності. Після цього можливо, що на території «Більшовика» буде якийсь мікс форматів із житлом та комерційними приміщеннями, у тому числі апартаментами. Це найбільш вірогідний варіант через близькість заводу до метро та центру столиці.

«Навряд чи на цій території буде збудовано музей чи громадський простір для всіх мешканців міста, безкоштовна лікарня чи щось, що не несе прибутку. Прибуток, на який розраховує забудовник, за київськими мірками, може досягти 5-7 млрд. грн. Тобто вдвічі перевищити витрати», — вважали експерти.

Крім цього, п'ятий цех заводу «Більшовик» має бути переданий владі Києва будь-яким способом — проданий чи переданий за рахунок боргів по землі. Про це розповів заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Приватизація заводу «Більшовик» у Києві: Генпрокуратура підозрює оцінювачів у заниженні вартості майна 1

«Важливо те, що з’явився об’єкт комунікації між містом і власником цієї території. Сподіваюся, шо найближчим часом питання п’ятого цеху буде вирішено і шо ми зможемо добудувати розв’язку Шулявського так, як вона була запланована (…) Місто виступає за завершення будівництва розв’язки, цех має бути переданий в будь-який спосіб, який ми визначимо — це буде продаж, або він буде переданий за рахунок боргів по землі — він буде знесений, на цьому місці буде побудована розв’язка», — сказав Поворозник.

Що відомо про покупців заводу

За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірма-переможець аукціону з продажу «Більшовика» «Дженерал Коммерс» була заснована у 2018 році. Бенефіціаром компанії зареєстрований Володимир Довгополов. Йому належить 9,99% «КОМПАНІЇ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ «ЮДП ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ», інвестором якої є компанія UFuture колишнього нардепа Василя Хмельницького. Крім цього, підприємець сам підтвердив що є співінвестором придбання заводу.

Нагадаємо, що Хмельницький був одним із депутатів, які голосували за «Диктаторські закони» у січні 2014 року. Сьогодні ключові зусилля підприємця сконцентровані на девелоперському бізнесі. Серед його проектів – міжнародний аеропорт Київ, ТРЦ Ocean Plaza, житлові комплекси Новопечерські Липки, Бульвар фонтанів, RiverStone, Паркове місто.

Про те, чому екс-нардеп Василь Хмельницкий зацікавився індустріальним парком у Бучі, можна дізнатися за посиланням.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.