Як фірма з Києва допоможе освоїти 9 млн грн на ремонті укриттів у Херсоні

Як фірма з Києва допоможе освоїти 9 млн грн на ремонті укриттів у Херсоні

Військова адміністрація Херсона нарешті займеться облаштуванням укриттів – через 3 місяці після звільнення міста. Українське місто мало не щодня потерпає від злочинних обстрілів росіян. Кожне з укриттів обійдеться у приблизно 2 млн грн. Вірогідно, це можна було зробити дешевше. А технічні експертні оцінки з обґрунтуванням вартості робить фірма з Києва.

Перелік захисних споруд Херсона, складений у 2015 році, можна подивитися тут. Які саме з них ремонтуватимуть бюджетним коштом наразі невідомо. Ця інформація є таємницею. Вочевидь, з метою забезпечення безпеки громадян.

Херсонський журналіст Костянтин Риженко повідомляв, як у Херсоні відбувалася «підготовка» укриттів для мешканців. Ще до повномасштабної війни 9 лютого 2022 року мер Херсона Ігор Колихаєв проводив «інспекцію» бомбосховищ, потім він це повторив вже після окупації міста росіянами 5 квітня та ще мав одну провести 1 червня. А наприкінці червня 2022 року росіяни викрали Колихаєва, де він зараз – невідомо.

9 листопада 2022 року Херсон звільнили. Після цього росіяни його постійно обстрілюють артилерією та ракетними снарядами. 30 грудня 2022 року начальниця Херсонської міської військової адміністрації (виконує обов’язки міського голови) Галина Лугова утворює своїм наказом комісію обстеження захисних споруд цивільного захисту, підвальних та цокольних приміщень. З метою визначення стану їх готовності. А 8 січня 2023 тодішній очільник Херсонської обладміністрації Ярослав Янушевич нарешті доручив міській владі Херсона виправити ситуацію з бомбосховищами, бо вона «неприпустима». «Новини Приазов’я» у січні розповідали, в якому стані знаходяться укриття Херсона:

[embed][/embed]

«На сьогодні у місті 238 укриттів та 24 бомбосховища, де зараз відбуваються налагоджувальні роботи. Хочеться їх (об’єкти) привести більш-менш до ладу – маємо надолужити все, що було втрачено. Плануємо придбати й розташувати 66 зовнішніх бетонних укриттів», – розповідала Галина Лугова.

Разом з тим Риженко почув від інсайдерів, що військова адміністрація займеться бомбосховищами, на що їй виділили кошти. По задуму, за чутками від інсайдерів, облаштування кожного бомбосховища/укриття буде коштувати по 2,5-3 млн грн. А створена міською військовою адміністрацією комісія має вирішувати прорахує видатки, щоб відбулося освоєння вказаних сум.

Костянтин Риженко опублікував документ. Згідно з ним замовником поточного ремонту укриття є Херсонська обласна комунальна аварійно-рятувальна служба (очолює Максим Курчик). Генеральний проєктувальник – херсонське ТОВ «Будівельні технології Південь» (власниця — Марина Балан). А експертну оцінку з обґрунтуванням вартості робить ТОВ «Експертиза МВК» з Києва. На одне з укриттів вказано ціну 1 млн 857 тис. 478 грн (гранична вартість – 2,1 млн грн). З фірмою укладено поки що 5 таких договорів. За це вона отримає 32 тис. 40 грн, а от погоджені нею кошториси потягнуть на майже 9,3 млн грн. Отже, ремонт одного укриття коштує як квартира у багатоповерхівці.

Опублікований Костянтином Риженком документ
Опублікований Костянтином Риженком документ

ТОВ «Експертиза МВК», згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, заснована у 2014 році у Києві. Власниці підприємства – харків’янки Ніна Караван та Марина Коломоєць (директорка) по 50%. Ніна Караван була головою центрального комітету профспілки працівників молодіжних житлових комплексів та комітетів місцевого самоврядування України. Основний напрям роботи ТОВ «Експертиза МВК» – діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах. Фірма за весь час уклала угоди з бюджетними організаціями на 26,27 млн грн, а ще очікує на підписання договорів на 158,2 тис. грн. Найбільші замовники цієї проєктувальної фірми – Служба автодоріг Тернопільської області (2,47 млн грн), АТ «Херсонобленерго» (1 млн 5 тис. грн), «Одеська залізниця» (712,9 тис. грн), Управління капітального будівництва Херсонської міськради (495,5 тис. грн), Хмельницька обласна служба автодоріг (427,1 тис. грн).

У столиці підрозділ фірми очолює Юлія Зенченко. Фірма надавала послуги Київському міському центру соціального середовища (294,8 тис. грн), КП «Київкінофільму» (69,7 тис. грн), Київській міській лікарні №5 (25,2 тис. грн), Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (18,8 тис. грн), Київській міській лікарні №7 (12 тис. грн), Київській міській дитячій клінічній туберкульозній лікарні (10,8 тис. грн), Муніципальній академії музики ім. Р.М. Глієра (9,7 тис. грн), КП «Київському метрополітену» (8,2 тис. грн) тощо. Але основні клієнти – не бюджетні організації. За 2020 рік доходи фірми склали 34,1 млн грн.

У Херсоні документи підписувала керівниця регіонального підрозділу «Експертиза МВК» Катерина Дончак. Вона до 2017 року працювала начальницею виробничого відділу комунального підприємства «Херсонтеплоенерго», а потім до 2021 року – виробничо-технічної служи «Херсонтеплоенерго».

Наразі невідомо, скільки у Херсоні у 2023 році витратять коштів на облаштування укриттів та бомбосховищ. За даними журналіста Костянтина Риженка, на це у бюджеті закладено понад 66,5 млн грн – здебільшого їх використають для встановлення мобільних залізобетонних укриттів біля зупинок громадського транспорту.

 

Видатки військової адміністрації Херсона на встановлення мобільних укриттів у 2023 році
Видатки військової адміністрації Херсона на встановлення мобільних укриттів у 2023 році

[embed][/embed]

На такі немає коштів у Києва, натомість столиця на укриття у 2023 році виділила понад 350 млн грн. Станом на 12 лютого Херсон був обстріляний з 20 листопада 1991 раз, внаслідок чого загинуло 80 людей і постраждало 222 осіб.

Нагадаємо, "слуги народу" хочуть виділити 53 млрд грн на відновлення інфраструктури у цьому році. Куди планують витратити ці кошти — читайте тут.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.