В Київраді знов заговорили про укриття біля зупинок, проте грошей на це немає

В Київраді знов заговорили про укриття біля зупинок, проте грошей на це немає

В Києві громадський транспорт повинен зупинятися під час тривог. У більшості, люди не шукають укриття, а чекають натовпом коли тривога закінчиться. Щоб убезпечити їх від загрози, є проєкт рішення щодо створення укриттів біля зупинок. Проте міський голова Києва Віталій Кличко говорив, що грошей на це немає.

28 вересня на засіданні комісії Київради з питань транспорту, зв'язку та реклами депутати підтримали ідею створити укриття біля зупинок. Про це повідомила прес-служба міської ради. Проте раніше мер Віталій Кличко говорив, що на це немає грошей.

Інформатор Гроші писав, що після рішення Ради оборони міста Києва про зупинку транспорту під час тривоги постало питання – куди йти в укриття? Для цього планують збудувати захисні споруди в межах зупинок наземного громадського транспорту.

Почати пропонують з розробки переліку місць із найбільшим скупченням пасажирів. Цим має зайнятися департамент транспортної інфраструктури разом з «Київпастрансом». Результат має бути за місяць.

Чому це буде важко зробити

19 серпня у Харкові встановили перше укриття для пасажирів громадського транспорту. В ньому 12 сидячих місць та екран з камерами відеоспостереження. Про це повідомив сайт «Суспільне Харків».

В Київраді знов заговорили про укриття біля зупинок, проте грошей на це немає 1

В Київраді знов заговорили про укриття біля зупинок, проте грошей на це немає 2

Фото – Суспільне Харків

Таких укриттів у місті планують встановити 25. Їх розмістять у найнебезпечніших зонах. Фінансуватимуть проєкт з міського бюджету.

Проте у столиці в міському бюджеті грошей на це немає. Про це Віталій Кличко розповів в інтерв’ю виданню «Бабель».

«Ідеальна історія, якщо Київ будуватиме бомбосховище біля кожної транспортної зупинки, але давайте будемо відвертими, цього неможливо зробити, — заявив мер столиці. — Ми живемо в особливих умовах, і багато речей миттєво зробити не можемо. Ми зараз говоримо про будівництво бомбосховищ чи приміщень подвійного користування. Але в міста грошей немає! Ну тобто у Києва на рахунку в казначействі є 16 мільярдів віртуальних грошей. А реальних грошей в бюджеті немає!»

За його словами, усі гроші йдуть зараз на війну. «Ми спеціальними рішеннями Кабінету міністрів отримуємо гроші на відбудову тих будівель, які пошкоджені в результаті обстрілів, щоб люди повернулися до початку опалювального сезону. Більше грошей немає», — заявив Віталій Кличко.

У разі повітряної тривоги мешканцям та гостям столиці потрібно знати де є укриття і у разі небезпеки ховатися там. Крім метро, яке має подвійне призначення, влада столиці пропонує ховатися у підвалах та паркінгах. Передивитися мапу укриттів можна за посиланням.

Зупинки транспорту під час тривог

Створення укриттів біля зупинок наземного транспорту у Києві викликано вимогою Ради оборони з 1 серпня зупинятися громадському транспорту під час тривог.

Таку вимогу кияни намагалися скасувати. Для цього зареєстрували петицію, яку за короткий час підтримала необхідна для розгляду кількість мешканців столиці. Аргументом було те, що люди через зупинку транспорту люди не відкладають свої справи. І продовжують добиратися іншим транспортом.

«Рішення зупиняти транспорт під час повітряних тривог є необґрунтованим та шкідливим для жителів міста та економіки столиці. Його ухвалювали люди, які ніколи не користувалися громадським транспортом і їздять тільки на автомобілях, — написав автор петиції Олександр Гречко. — Немає жодного дослідження та аналізу, яке б свідчило про те, що ракети летять в транспорт чи зупинки. Ракети летять по всій Україні незалежно від ситуації з транспортом».

Наприкінці серпня на засіданні транспортної комісії Київради розглянули та підтримали петицію щодо скасування зупинки громадського транспорту під час тривог. Проте, мер Києва Віталій Кличко, який головує у Раді оборони столиці вирішив, що надійніше залишити все як є.

Інформатор Гроші писав, що у Київраді зареєстрували проєкт рішення проти зупинок транспорту під час тривог.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.