Слуги народу хочуть виділити 53 млрд грн для Мініфраструктури на відновлення України

Слуги народу хочуть виділити 53 млрд грн для Мініфраструктури на відновлення України

Депутати пропонують внести зміни у державний бюджет України на 2023 рік. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради України Роксолана Підласа. На що депутати з провладної партії пропонують збільшити видатки – читайте у матеріалі Інформатор Гроші.

За словами Роксолани Підласи, у законопроєкті запропоновано виділити кошти на Мінвідновлення (Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України), передати йому розпорядників та бюджетні програми Мінрегіону та Мінінфраструктури, а також передати Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд грн) від Мінфіну до Мінінфраструктури (яке займається відновленням об’єктів України). Також передбачається збільшення витрат бюджету на загальну суму 5,5 млрд. З них 1,35 млрд грн – нова бюджетна програма на реконструкцію або модернізацію трьох лікарень Охматдит, університетської клініки у Києві та реабілітаційного центру у Львові; кошти будуть залучені за рахунок кредиту від уряду Австрії.

Підласа нагадала, що всі кредитні і грантові угоди вже підписані, погоджені, кошти частково виділені,тому йдеться лише про їх розподіл, а не про збільшення боргового навантаження. У законопроєкті передбачено виділення додаткових 365,7 млн грн для Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. У результаті близько 2 тисяч малих та середніх господарств отримають можливість додатково залучити кредити на загальну суму майже 3 млрд грн, на які Фонд надасть часткове гарантування зобов’язань малих та середніх господарств перед фінансовими установами за кредитними договорами. Ці гроші – грант від Світового банку. Запровадження часткових гарантій для аграріїв зменшить ризики для банків при кредитуванні, що стимулюватиме банки співпрацювати з такими суб’єктами і, як результат, сприятиме збільшенню обсягів інвестицій в аграрний сектор економіки, підвищенню конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції та її якості.

Крім того, додаткові видатки плануються за такими статтями:

  • 1 млрд 144,5 млн грн підуть на оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів та модернізація залізничної інфраструктури;
  • На 1 млрд 115,9 млн грн збільшаться видатки на програму відбудови 6 мостів (за рахунок кредиту уряду Великої Британії);
  • Ще 1,28 млрд грн додається на гранти для малого та мікробізнесу зі сфери переробки (за рахунок повернення до державного бюджету коштів від Фонду безробіття);
  • Близько 1,094 млрд грн буде спрямовано на облаштування пунктів пропуску (за рахунок кредиту уряду Польщі);
  • 285 млн грн буде спрямовано на закупівлю безпілотників для моніторингу державного кордону (кредит уряду Польщі);
  • ще 80 млн грн піде на закупівлю спецобладнання для лікарень (грант уряду Японії).

Доходи (за проєктом) бюджету у 2023 році мають скласти 1 трлн 329 млрд 705 млн 735,6 тис. грн. Видатки складуть 2 трлн 585 млрд 125 млн 333,1 тис. грн. На кінець року державний борг може скласти до 6 трлн 426 млрд 591 млн 648 тис. грн.

А ще вносяться зміни у закон «Про медіа» на 2023 рік. Скасовується тимчасово посадовий оклад члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення в розмірі 75 прожиткових мінімумів (201,3 тис. грн), для голови – 261,69 тис. грн, для першого заступника голови, заступника голови та відповідального секретаря – 241,56 тис. грн. Також тимчасово скасовано норму, за якою держава має виділяти 0,022% доходів загального фонду бюджету на фінансування Нацради. Також тимчасово Нацрада не буде отримувати кошти від плати за користування радіочастотним спектром України за поточний рік.

Автор законопроєкту про внесення змін до держбюджету Роксолна Підласа. Ініціатори – депутати від «Слуги народу» Олександр Корнієнко, Ольга Василевська-Смаглюк (мажоритарниця від Київської області), Андрій Клочко, Павло Фролов, Олексій Леонов, Богдан Кицак, Михайло Лаба, Віталій Безгін, Євгеній Брагар, Ігор Кришеєв, Леся Забуранна (мажоритарниця від Києва), Юрій Кісєль, Ігор Негулевський, Олексій Мовчан, Олександр Пасічний, Денис Герман (мажоритарник від Дніпропетровської області), Михайло Радуцький.

Хто прибиратиме та доглядатиме будівлю Міністерства молоді та спорту України у Києві протягом 2023 року за 4,1 млн грн — читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.