Прокуратура Києва звинувачує чиновників КМДА у недоотриманні 1 млн грн за оренду ринку «Рибалка»

Прокуратура Києва звинувачує чиновників КМДА у недоотриманні 1 млн грн за оренду ринку «Рибалка»

Шевченківська окружна прокуратура Києва скерувала до суду обвинувачувальний акт за фактом службової недбалості. Звинувачені директор Департаменту комунальної власності Київської міської державної адміністрації та його заступник. Чиновники дозволили орендарям ринку «Рибалка» не платити орендну плату через «незадовільний стан» майна. Через це бюджет Києва недоотримав 1,1 млн грн. Детальніше – в Інформатор Гроші.

За даними прокуратури, між Департаментом комунальної власності м. Києва та приватною фірмою був укладений договір про оренду цілісного майнового комплексу «Ринок «Рибалка», розташованого на вул. Набережне шосе, 23 у Печерському районі. У подальшому посадові особи Департаменту утворювали комісії щодо перевірки стану орендованого майна. За результатами роботи цих комісій складалися акти про припинення нарахування орендарям орендної плати начебто через незадовільний стан цих приміщень.

При цьому складення таких актів не передбачено чинним законодавством, а порядок вирішення спорів в частині придатності об’єкта оренди до використання за цільовим призначенням відноситься до компетенції суду. На думку прокурорів, внаслідок службової недбалості директора Департаменту та його першого заступника територіальній громаді міста Києва завдано збитків на суму 1 млн 112 тис. грн. у вигляді недоотриманих щомісячних орендних платежів. Орендна плата мала складати по 110 тис. грн на місяць. Її не нараховували через такий крок керівництва департаменту КМДА з грудня 2018 року по жовтень 2019 року.

У зв’язку із бездіяльністю Київської міської ради, як власника майна, прокурором в інтересах територіальної громади Києва заявлено цивільні позови до обвинувачених про солідарне відшкодування всієї суми завданих збитків. Тобто двоє обвинувачених мають покрити збитки. Також у грудні 2022 року прокурори повідомляли, що «під час проведення робіт з ліквідації наслідків зсуву ґрунту розібрано та демонтовано комунальне майно – металоконструкції, павільйон та паркан. Однак, як встановило слідство, потреби у знятті устаткування ринку не було, а отже у період з жовтня 2018 року по жовтень 2019 року цілісний майновий комплекс міг використовуватися за цільовим призначенням». Про роботу ринку "Рибалка" журналісти телеканалу "Київ" робили сюжет 2 роки тому:

[embed][/embed]

Досудове розслідування за ще двома епізодами, пов’язаними з порушеннями з боку керівництва згаданого Департаменту при розрахунках орендної плати за користування комунальним майном, триває. Також у суді знаходяться обвинувачувальні акти за фактами завдання збитків у понад 22 млн гривень при розрахунках плати за оренду приміщення кінотеатру «Київ».

Департамент комунальної власності КМДА очолює з 2014 року Андрій Гудзь. Його першим заступником є Олег Шмуляр з 2016 року. У липні 2022 року правоохоронці приходили до департаменту: тоді, на їхню думку, громаді Києва було завдано збитків на понад 200 тис. грн – неправильно розрахували вартість орендної плати приміщення для громадської організації на вул. Івана Франка, 26-Б. Депутати Київради раніше критикували департамент за неефективність та непрозорість роботи.

Нагадаємо, Департамент охорони здоров’я КМДА у 2019 році придбав для лікарень за 25 млн грн рентен-апарати, які не працюють. Днями також у місті здійнявся галас довкола передачі Київрадою в оренду ділянки у парку «Наталка» на Оболоні для облаштування закладу відпочинку за символічну плату. А чому Міноборони України проти будівництва ЖК на Рибальському острові – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.