Київрада віддала землю у парку «Наталка» на Оболоні в оренду за 565 доларів на місяць: що буде з кесоном

Київрада віддала землю у парку «Наталка» на Оболоні в оренду за 565 доларів на місяць: що буде з кесоном

Столицю збурив черговий скандал, про який нагадав шоумен Гарік Корогодський. Депутати Київради передали в оренду приватній компанії земельну ділянку з кесоном на Оболонській Набережній. Київський бізнесмен Ігор Тинний, пов’язаний спільним бізнесом з родиною депутатів Льовочкіних та сином екс-спікера Олександра Турчинова, планує створити на набережній ресторан та концертний зал. Детальніше про цю історію – в Інформатор Гроші.

9 лютого депутати Київради проголосували за передачу підприємству ТОВ «Гювексхаус» Ігоря Тинного земельної ділянки в оренду на Оболонській набережній, 18 для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей. Ініціювали проєкт заступник Віталія Кличка у КМДА Петро Оленич та директор департаменту земельних ресурсів КМДА Валентина Пелих, а підтримали його 60 депутатів зі 120 та мер міста. Йдеться про 1,28 га землі у парку «Наталка», разом з тим до цієї ділянки входить і знаменитий кесон. Ігор Тинний отримав цю ділянку в оренду на 10 років. На цій ділянці йому належать декілька збудованих об’єктів. А саме двоповерхова будівля, колишня котельня, гаражі, кесон, склади, водонапірна башта зі свердловиною і навіть паркан. При цьому на рік підприємець сплачуватиме  270 тис. 893 грн за користування землею (або близько 565 доларів на місяць за понад гектар землі).

На це вже відреагували ряд відомих осіб. Наприклад, відомий бізнесмен і письменник Гарік Корогодський написав: «Не вдаватимуся, ресторан у цьому місці добре чи погано – я за бізнес, якщо він цивілізований. Але є питання – як виділялася ця земля. Знаючи процеси зсередини, впевнено говорю – 61 голос – це корупція. На додаток, останні голоси завжди купують і завжди задорого. Я маю право так писати, бо НІКОЛИ не відводив собі землі, хоч і є чималим забудовником. Гаразд, навіщо скромничати, великим забудовником. Такі голосування неможливі без кураторства мера, кожні 61 голос у Київраді лайно, від якого потім не відмитися у життя».

Кесон "сталінське метро", "підводний човен" на Облонській набережній
Кесон "сталінське метро", "підводний човен" на Облонській набережній

Потім Корогодський запустив опитування у своєму телеграм-каналі – що потрібно робити з цим голосуванням. В опитуванні взяло участь 1604 людини. З них 48% вважають, що потрібно щодо трьох останніх депутатів, хто за це проголосував, відкрити кримінальну справу. 46% опитаних вважають, що потрібно не зважати на всіх, хто проголосував. А 6% висловилися за те, щоб взагалі не зважати на таку ситуацію.

Опитування Корогодського
Опитування Корогодського

Депутатка Київради Ксенія Семенова писала, що трохи раніше паркову дорогу віддали районному Шляхово-експлуатаційному управлінню по ремонту та утриманню доріг для обслуговування. «Це був дзвіночок про те, що дорога буде проїзною для гостей ресторану. Оболонці проти. Ще коли існування парку Наталка відстоювали активісти, основне побажання було, щоб там не було шумних закладів, наливайок, ларьочків. Всі заклади є вгорі за парком. А парк має бути зоною спокійного сімейного відпочинку», - зазначила депутатка.

Адвокат і волонтер Олексій Шевчук навіть написав лист до Національного агентства з питань запобігання корупції. Він хоче притягнути Віталія Кличка до відповідальності за «конфлікт інтересів» (на думку юриста). Бо і сам Віталій Кличко за це проголосував. На думку Шевчука, землю потрібно повернути громаді, бо така ціна оренди занизька.

Що тут хочуть зробити

Кесон – огороджувальна конструкція для утворення під водою або у водонасиченому ґрунті робочого простору без води, або архітектурне заглиблення квадратної чи багатокутної форми на стелях, внутрішніх поверхнях арок і склепінь. Будівництво Київського кесону почалося в 1936 році та було засекречене. «Сталінського метро» мало пройти під Дніпром на той випадок, якщо під час воєнних дій будуть зруйновані залізничні мости столиці. Проєктувальники збирались зробити Північний і Південний тунелі. Південний мав пройти від Жукового острову до Осокорків. Північний тунель мав перетнути річку в районі місцевості Оболоні. За планом, роботи над Північним тунелем мали тривати 8 років. Для будівництва було залучено в’язнів, засуджених на смерть, а також військових та працівників КДБ. В 1941 році сталася аварія, вода затопила тунелі, й роботи були офіційно припинені. Проте, вхід у тунель можна було побачити й донедавна.

Кесон після зупинки будівництва стояв занедбаний. Обріс чагарниками, використовувався як смітник. У 2000 році його активно розмальовували графіті. Також це одна з точок на карті андеграундних екскурсій Києвом. Та більше кесон відомий як місце, де безхатченки могли заночувати або тимчасово пожити.

Краєвид на кесон і Дніпро з повітря. ФОТО: Олег Тоцький
Краєвид на кесон і Дніпро з повітря. ФОТО: Олег Тоцький

У 1993 році кесон продали у приватну власність. Неодноразово змінювалися власники. У травні 2019 року на території кесона вже починали будівельні роботи: навколо працювала техніка, а всередині демонтували цегляні конструкції. Нині ж хочуть сам кесон перетворити на «майданчик для публічних виступів». Основна зала вміщатиме близько 260 осіб. Проводитимуть концерти, стендап-виступи. Також там розміститься бар. На даху планують збудувати два оглядові майданчики, а під кесоном – підвал. Також там з`явиться ресторан і парковка. Хоча таке сусідство може зашкодити відпочинку киян на Оболоні.

Проєкт реставрації кесона замовника «Гранада-82». Візуалізація: Кирило Козлов
Проєкт реставрації кесона замовника «Гранада-82». Візуалізація: Кирило Козлов

Сам Ігор Тинний відкидає звинувачення окремих громадян про те, що нібито збирається позбавити киян доступу до води, збудувати на місці цієї ділянки житловий комплекс або готель. Підприємець припускає, що під ресторан може бути реконструйована одна з будівель поруч з кесоном. Водночас він хоче розвивати напрям «вуличної їжі» на місці. Туристам має бути цікавим відвідувати реконструйований об’єкт.

При цьому, як зазначає Тинний, в Оболонському суді слухається справа про арешт майна компанії. Тому з питанням оренди поспішили. А справу відкрили, щоб не дати фірмі орендувати землю. За словами Тинного, за цим стоять народні депутатки від «Слуги народу» Олена Шуляк, Мар’яна Безугла та депутат Київради Владислав Трубіцин. А нападки на нього робляться для відвертання уваги від інших важливих питань.

Хто такий Ігор Тинний

Як ми писали, Ігор Тинний – відомий київський бізнесмен, мільйонер. У 2001-2005 роках був позаштатним радником Прем'єр-міністра України у Анатолія Кінаха та Віктора Януковича. Журналісти стверджували, що бізнесмен товаришував з олігархом Дмитром Фірташем.

Співвласник компанії з вивезення та поховання відходів ПрАТ «Київспецтранс», в якому 51% належить городянам Києва в особі департаменту комунальної власності КМДА та 46.8349% належить Тинному. Підприємство забезпечує збирання та вивезення сміття у Голосіївському, Оболонському, Подільському, Святошинському районах столиці. Також засновник компаній «Укрвторресурсі», які займаються переробкою відходів.

Співзасновник Української асоціації поновлюваної енергії. У 6 енергетичних компаніях Ігоря Тинного, які заробляють на «зеленому тарифі», його бізнес-партнером виступала нардеп від ОПЗЖ Юлія Льовочкіна (депутат з 2007 року до кінця 2022 року) – сестра Сергія Льовочкіна, який керував адміністрацією Віктора Януковича (2010-2010). Ці компанії контролювали 26 малих гідроелектростанцій по Україні.

Разом з екс-нардепом від Партії регіонів Іваном Фурсіним (2012-2019) і зараз депутатом Одеської облради від ОПЗЖ Тинний має ТОВ «Сків ЛТД», яке займається нерухомістю. ТОВ «Акванова Гідроресурс» та ТОВ «Акванова Девелопмент» (2 сонячні електростанції на Закарпатті) Ігор Тинний контролює разом з Катериною Чижмар – дружиною екс-нардепа від Радикальної партії Юрія Чижмаря (2014-2019), який лобіював зелену енергетику.

Ігор Тинний володіє у Києві рестораном «Прага» та нічним клубом «Caribbean Club». Разом із сином екс-спікера Верховної Ради Олександра Турчинова Кирилом володіє рестораном «Монтеккі та Капулетті» у Києві (ТОВ «Рест Ком 36»). Аналітики руху «ЧЕСНО» писали, що у 2015 році фірма «Ніко і К» Ігоря Тинного перевела пов’язаній з Дмитром Фірташем офшорній компанії на Кіпрі 862,4 тис. дол. Детальніше про Тинного можна подивитися у його бесіді з журналісткою Наталією Влащенко:

[embed][/embed]

Як проголосували депутати за це рішення, можна побачити у переліку. Крім самого Віталія Кличка, знайшлися голоси у кожній з фракцій та серед позафракційних депутатів. Далі наводимо дані.

Київрада віддала землю у парку «Наталка» на Оболоні в оренду за 565 доларів на місяць: що буде з кесоном 5

Київрада віддала землю у парку «Наталка» на Оболоні в оренду за 565 доларів на місяць: що буде з кесоном 6

Отже, реконструкція занедбаних будівель — це добре. А от вкрай низька орендна плата і можливе будівництво парковки на набережній викликають запитання у мешканців столиці. А чому прокуратура виступає проти будівництва ЖК "Новий Поділ" у Києві — читайте тут.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.