Буданов попросив Кличка заборонити будівництво ЖК на Рибальському острові у Києві: причина

Буданов попросив Кличка заборонити будівництво ЖК на Рибальському острові у Києві: причина

Начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов звернувся до мера Києва Віталія Кличка. Головний розвідник просить у столичного чиновника розірвати договір оренди землі на Рибальському острові у Подільському районі міста. Військовий підкреслює, що фірму, яка орендує землю, контролює російсько-український бізнесмен Павло Фукс, а будівництво такого ЖК загрожує національним інтересам. Детальніше – у матеріалі.

Про цю історію розповіла Економічна правда. Головне управління розвідки Міністерства оборони просить вжити заходів щодо виконання вимог санкцій, застосованих відносно громадянина російської федерації Фукса Павла Яковича в частині зупинки дії рішення Київської міської ради від 20.12.2016 про передачу в оренду ТОВ «Інтерстрой груп» трьох земельних ділянок загальною площею понад 5 га на вул. Електриків, 28 у Подільському районі. Це підприємство вважається підконтрольним Павлу Фуксу.

«Інтерстрой груп» є замовником будівництва житлового комплексу Oasis. Девелопером проєкту виступає компанія bUd Development. За даними Економічної правди, реальними бенефіціарами bUd до лютого 2022 року були президент холдингової компанії «Київміськбуд» Ігор Кушнір, народний депутат від ОПЗЖ Вадим Столар та забудовниця Владислава Молчанова. Також вкладати кошти у будівництво комплексів під брендом bUd Development могли інші «тіньові» інвестори, переважно бізнесмени та політики, виступаючи ситуативними партнерами.

Як зазначається у даних Міністерства юстиції, ТОВ «Інтерстрой Груп» на 62% належить офшорній компанії Baneberry Group Limited. На 38% записана на Володимира Кошака. Кінцевим бенефіціаром офшорної компанії і загалом «Інтерстрою» вказаний мешканець Києва Павло Фукс.

У листі Кирила Буданова до Кличка зазначається, що будівництво ЖК Oasis здійснюється у безпосередній близькості від ГУР Міноборони, що несе загрозу державній безпеці та може завдати шкоди національним інтересам України. В листі ГУР вказують дані російського паспорта Фукса, виданого в 2017 році, і нагадують, що персональні санкції Ради Нацбезпеки і оборони проти бізнесмена були запроваджені Володимиром Зеленським та РНБО в червні 2021 року. В той самий час Павло Фукс заявляв, що ще у 2017 році припинив бути громадянином росії та здав свій російський паспорт, а санкції називав розправою через конфлікти у бізнесі з боку секретаря РНБО Олексія Данілова. Проте видання Obozrevatel зазначає, що Павло Фукс після цього отримав український паспорт та міг отримати новий російський паспорт. Цікаво, що у 2018 році у росії ввели санкції проти Фукса.

З КМДА головному розвіднику відповіли, що за законодавством розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, окрім деяких винятків. Такими винятками може бути рішення суду, невиконання умов договору та інше. В управлінні інформаційного забезпечення КМДА повідомили, що Департамент земельних ресурсів запланував провести обстеження згаданих земельних ділянок для з’ясування обставин щодо виконання умов договорів оренди та наявності підстав для підготовки проєкту рішення Київської міської ради про розірвання договорів у односторонньому порядку.

Мер Києва Віталій Кличко був одним із гостей на святкуванні дня народження Фукса в Козині у 2021 році, стилізованому під Венеційський карнавал. За даними сервісу ЛУН, будівництво ЖК Oasis зупинилося в лютому 2022 року і досі не відновлене. Журналісти припускали, що на заморожених об'єктах, пов'язаних з bUD Development, так і не відновляться роботи щонайменше до кінця активної фази війни з росією.

Віталій Кличко та Павло Фукс. Березень 2017 року
Віталій Кличко та Павло Фукс. Березень 2017 року

Нагадаємо, суд почав банкрутство оборонного підприємства «Кузня на Рибальському» Сергія Тігіпка, на частині території якого планувалося будівництво Lipki Island. Нещодавно повідомлялося, що Міністерство юстиції України подало позов до суду, щоб конфіскувати майно російського олігарха Олега Дерипаски в Україні.

Тимофій Нагорняк

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.