КМДА сплатила 25 млн грн за рентгени, які не працюють: до чого тут псевдо-мільйонер з росії

КМДА сплатила 25 млн грн за рентгени, які не працюють: до чого тут псевдо-мільйонер з росії

Київська міська прокуратура повідомила, що наприкінці 2019 року Департамент охорони здоров’я Київської міськадміністрації придбав рентгенівські апарати майже за 25 млн грн. Однак прибори виявилися з дефектами та не можуть працювати. Департаменту КМДА завдано збитків на 13 млн грн. Екс-директор фірми пов’язаний з екс-нардепом, а новий директор – громадянин росії походженням з Індії, який пробував себе у бізнесі в Україні.

За даними прокуратури Києва, придбані у 2019 році 3 рентгенівські апарати натепер фактично не функціонують та мають дефекти, що не дозволяють експлуатувати рентгенівську систему для отримання знімків та їх друку. У листопаді 2019 року Департамент охорони здоров’я КМДА замовив 3 італійсько-бельгійські рентген-апарати Dedalus MB, IMX-IA за 24 млн 822 тис. грн. Постачальник доставив їх протягом місяця. Від КМДА угоду підписував заступник директора департаменту Дмитро Куцопал. Очолює департамент Валентина Гінзбург.

Як зазначають у прокуратурі, на майно тодішнього директора фірми-постачальника накладено арешт, щоб можна було покрити збитки у 13 мільйонів гривень. Мова йде про 2 квартири та 3 транспортні засоби, у тому числі автомобіль Lamborghini. Правопорушення розслідується за матеріалами Служби безпеки України.

Про яку фірму йде мова та з ким вона пов’язана

У прокуратурі це не зазначено, однак за описом ми знайшли тендер. А саме винуватець цього розслідування – фірма ТОВ «Євромедпроект». На момент укладання угоди нею керував та був власником мешканець Києва Юрій Стасько. Він і є підозрюваним у справі, яка розглядається у Печерському суді столиці.

ТОВ «Євромедекспорт», за даними аналітичної платформи Youcontrol, засновано у 2009 році. Юрій Стасько був власником підприємства з 2012 по 2020 рік, також він очолював підприємство у цей проміжок часу. У 2020-2021 роках підприємством керували Владислав Ярош та Тофікуддін Овайсі (який і став новим власником підприємтсва). З 2021 року керує фірмою Катерина Філіпова. З 2014 року фірма отримала підряди від державних організацій на понад 426 млн грн.

У 2013-2016 роках Юрій Стасько був співвласником ТОВ «Бюро національних розробок». Потім власником і керівником став Олександр Кузьма, а у 2022 році керівником став Микола Кузьма. Ця фірма теж продавала медичне обладнання. Микола Кузьма – екс-помічник народних депутатів Раїси Богатирьової (2002-2006) від Партії регіонів у 4 скликанні парламенту та Сергія Пашинського від «Народного фронту» у 8 скликанні (з у проміжку 2015-2019 років). Олександр Кузьма – його племінник. У 2015-2016 роках Юрій Стасько та Олександр Кузьма були співвласниками ТОВ «Глобалмед».

Юрій Стасько та Олександр Кузьма засвітилися ще в одній історії, яку журналісти пов’язують з Сергієм Пашинським. У 2015 році ТОВ «Українська бронетехніка» розробила бронеавтомобіль «Варта» за пів року. До цього фірма займалася виробництвом тари з пластмас. Одним зі співвласників був Юрій Стасько через ТОВ «Бюро національних розробок», а директором – Олександр Кузьма. Сергій Пашинський у цей момент очолював комітет з питань оборони у Верховній Раді та здійснював парламентський контроль за військовими розробками. За результатом МВС замовило 10 автомобілів «Варта» на 2016 рік. Проводилися випробування, машини доопрацьовувалися. Для Нацгвардії після 2016 року мали поставити 40 таких автомобілів. А пізніше ці машини замовили і для Міноборони та мали поставити у 2017 році. У 2018 році Міноборони судилося з виробником за порушення умов контрактів загалом на суму понад 7 млн грн. Також з «Українською бронетехнікою» пов’язують один скандал, який стався у 2017-2018 роках: тоді було зірвано постачання 152-мм боєприпасів для гаубиць «Гіацинт».

Нинішній власник ТОВ «Євромедекспорт» Тофікуддін Овайсі теж доволі цікава особистість. Він очолював підприємство з травня по грудень 2020 року та є одноосібним власником його з травня 2020 року. В інтернет-обговореннях його охрестили «індійським Остапом Бендером».

Тофікуддін Овайсі є громадянином росії, прописаний у москві. Там з 2011 по 2020 рік був приватним підприємцем та керував і був засновником ООО «ТБТ» у москві. У росії він, якщо вірити британській пресі, займався продажем картоплі. З 2015 року Овайсі переїхав у Тернопіль та отримав посвідку на проживання в Україні. У 2016 році він створив благодійний фонд «Тернопіль Девелопмент Асоціейшен», який тоді очолив нині вже покійний екс-головний міліціянт Тернопільщини Василь Облещук. Овайсі є власником київських ТОВ «Юніверсал Бреверіс Груп», ТОВ «Ворлдфудтрейд», ТОВ «Модерн Фасад Системс», ТОВ «Бонапарт-Концерт», ТОВ «Галерас» і ТОВ «Діагео Ллс».

У лютому 2016 року ЗМІ писали, що у Тернополі відкрилося представництво «найбільшого транспортера алкоголю в світі» UB Groupe Тофікуддіна Овайсі. Компанія відкрила у місті не лише центральний офіс, але й «виробничу базу» з виробництва горілки та віскі. «Комапія UB Groupe випускає елітний алкоголь понад 50 найменувань, тому користується популярність у багатьох країнах. Зокрема є виробником елітного віскі», - писали у релізах. Там обіцяли створити 500 робочих місць та інвестувати 10-20 млн доларів протягом року. Урочисто перерізали стрічку та відкрили центральний офіс Овайсі тодішній заступник голови Тернопільської облради Любомир Крупа та керівник Тернопільського представництва Міжнародної торгової палати Тарас Демкура. Щоправда, ніяке виробництво так і не з’явилося. А фірма збанкрутувала. Водночас, індійсько-російсько-український бізнесмен витрачав кошти на проведення різних заходів задля власного піару. Як писали тернопільські ЗМІ, справжнє ім’я та прізвище бізнесмена – Аніл Аббу та ніби-то витратив 2 млн доларів на налагодження діяльності та впізнаваності на Тернопільщині.

Тофікуддін Овайсі. ФОТО TERNOPILLIVE.COM
Тофікуддін Овайсі. ФОТО TERNOPILLIVE.COM

Тофікуддін зареєстрував на себе ряд торгівельних марок спиртних напоїв в Україні. У той же час британські ЗМІ писали, що Овайсі зареєстрував близько 100 фірм у Великобританії з назвами, схожими на виробників всесвітньо відомих брендів. І реєстрація кожної такої фірми коштувала всього 10 фунтів стерлінгів. Наприклад, Chivas Sisters (з капіталом у 1,95 млн дол) и Diageo Labels Limited (з капіталом 3,7 млн дол). В Україні Овайсі помилково вважали родичем колишнього голови United Spirits індійця і мільярдера Віджая Малліа. Як пише Herald, мова йшла про бренди Johnny Walker, Macallan, Miller, Glenfiddich, Bacardi, Smirnoff, Guinness, Chivas Brothers, Toremore, Balvenie, Glenturret, Glenlivet, London Dry Gin, Martini, Stella Artois, Strathisla, Bushmills, Kilbeggan, які нібито хотів «представляти» Овайсі. На сайті The Whiskey Rewiver Річард Томас вважав у своїй статті, що у такій ситуації індійський бізнесмен з російським паспортом міг би взяти приклад з деяких бізнесменів, які займаються підробками відомих брендів алкоголю. Або ще інший варіант – судитися з відомими брендами за використання «торгових марок». Вірогідно, такий винахідливий бізнесмен зможе налагодити й постачання медичних товарів та техніки з найвіддаленіших куточків планети. Зазначимо, що прокурори вважали Овайсі причетним і до справи з рентгенами для Департаменту охорони здоров'я КМДА, він був у розшуку з серпня по грудень 2022 року, однак на момент реалізації контракту щодо постачання рентген-апаратів, він ще не мав відношення до фірми ТОВ «Євромедпроект».

Нагадаємо, Вищий антикопційний суд конфіскував близько 30 млн грн у колишнього народного депутата України Миколи Мартиненка та на прохання правоохоронців передав їх ЗСУ.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.