Кияни просять у Кличка добудувати ЖК «Mirax» на Глибочицькій: створена петиція

Кияни просять у Кличка добудувати ЖК «Mirax» на Глибочицькій: створена петиція

Інвестори просять столичну владу натиснути на забудовника. Люди не можуть у 2023 році заселитися у своє житло, хоча в експлуатацію його мали здати ще наприкінці 2020 року. ЖК «Міракс» знаходиться у Шевченківському районі на вулиці Глибочицькій, 43. Частина інвесторів – переселенці з тимчасово окупованих територій Сходу і Півдня України.

Петиція зареєстрована на сайті Київради 12 січня 2023 року. Авторка – Назіфє Сейтумерова. Наразі петицію підписало трохи більше за 1300 людей. Але, щоб її розглянула Київська міська рада та мер Віталій Кличко, це звернення має набрати щонайменше 6000 голосів.

Замовником будівництва ЖК «Mirax» виступає ПрАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» (на 80% належить Київраді). Як зазначають автори петицій, покупці уклали договори купівлі-продажу прав на квартири у ЖК на вул. Глибочицькій, 43 на Татарці ще у 2017 році. За умовами угод, об’єкт мали прийняти в експлуатацію наприкінці жовтня 2019 року. Але ці строки зсувалися. А будівництво врешті-решт зупинилося зовсім. На цей час ЖК не прийнято в експлуатацію, а інвесторам майнові права на квартири не передані. Люди сподіваються, що Київрада та КМДА можуть посприяти завершенню будівництва (або організувати такі будівельні роботи у разі відсутності такої можливості у забудовника). При цьому автори зазначають, що значна частина інвесторів – громадян, які придбали квартири у ще не збудованому житловому комплексі, – з тимчасово окупованих територій чи з зону ведення бойових дій, а саме з: Криму, Маріуполя і Донеччини, Херсону, Харкова, Мелітополя.

Що відомо про цей ЖК

Житловий комплекс розташовується на межі Шевченківського та Подільського районів столиці. «Mirax» буде являти собою сучасний багатофункціональний комплекс висотністю від 8 до 28 поверхів, з житловими та комерційними приміщеннями. Завдяки особливостям розташування, з вікон комплексу будуть відкриватися чудові краєвиди на Поділ і його околиці. Жителі комплексу високо оцінять розташування свого будинку - поблизу історичної частини міста з її малоповерховими будівлями і маленькими затишними вуличками старого Подолу, якими можна прогулятися після напруженого робочого дня.Своїм архітектурним рішенням житловий комплекс, що складається з 4 будинків і 3 житлових секцій з апартаментами, стане одним з кращих сучасних об'єктів Києва та підніме якість будівництва житлової нерухомості в Україні на принципово новий рівень», - пишуть на сайті «Житло-Інвест».

Кияни просять у Кличка добудувати ЖК «Mirax» на Глибочицькій: створена петиція 1

«Інфраструктура комплексу включатиме велосипедні доріжки, дитячі та спортивні майданчики, дитячий клуб, місця для відпочинку і прогулянок, приміщення громадського призначення, майстерні, мережевий супермаркет, магазини, бутіки, ресторан і спортивний клуб, і багато інших об'єктів соціально-культурного призначення». Зазначається, що площа квартир від 36 кв. м до 176 кв. м, а також передбачені апартаменти площею від 19 кв. м до 42 кв. м.А ще покупцям обіцяли 5-поверховий критий паркінг, де б могли розмістити автівки всі мешканці.

Кияни просять у Кличка добудувати ЖК «Mirax» на Глибочицькій: створена петиція 2

Загалом у комплексі мало б бути 7 будинків по 8, 11-13, 20, 23, 28 поверхів. Всього – 1500 квартир. Тримікнатна квартира у цьому комплексі коштувала від 4,24 млн грн. Поруч є вся необхідна соціальна інфраструктура. При цьому всі квартири вже розпродані.

Візуалізація добудови ЖК "Mirax"
Візуалізація добудови ЖК "Mirax"

Землю під будівництвом орендує ТОВ «Гамма Консалт» з 2008 року. З 2007 року землю орендувала ТОВ «ЕЛ-Інвест», яку ліквідували у 2017 році.Генеральним підрядником при будівництві виступає ТОВ «Горбуд». Замовником робіт було ТОВ «ЕЛ-Інвест» та ТОВ «Гамма Консалт». Також ЖК «Mirax» вказаний на сайті як власний проєкт у девелоперської компанії BudCapital – партнера «Київміськбуду».

З початку повномасштабної війни у лютому 2022 року будівництво було припинено. Також були порушені логістичні зв’язки. У червні 2022 року роботи поновили. Об’єкт мали завершити у грудні 2022 року, але наразі ще не встигли. При цьому у "Київміськбуді" зазначили, що всі свої об'єкти мають завершити до кінця війни.

Кияни просять у Кличка добудувати ЖК «Mirax» на Глибочицькій: створена петиція 4

Холдингову компанію «Київміськбуд» заснували в 1994 році на базі майна будівельної комунальної корпорації «Київміськбуд» за допомогою об'єднання контрольних пакетів акцій 28 підприємств. Сьогодні до складу цього холдингу входять 40 компаній, в яких акціями на правах асоційованого членства володіють «Київміськбуд» і 51 компанія. «Київміськбуд» - найбільший і найстаріший забудовник країни. Компанію заснували ще в 1955 році, як Головне управління житлового та цивільного будівництва при Київському міськвиконкомі. «Київміськбуд» крім Києва також займався будівництвом житла у Вишгороді, Бучі, Вінниці, Дніпрі, Білій Церкві, Запоріжжі, Житомирі, Полтаві, Одесі, Чернігові та інших містах. Компанія – учасник держпрограм по будівництву доступного житла і довгострокового іпотечного кредитування.

Крім цього, Київбуд у Києві займається завершення будівництва компанії «УкрБуд» Максима Микитася. Це робиться за дорученням Президента України Володимира Зеленського. Очолює «Київміськбуд» з 2012 року Ігор Кушнір.

Нагадаємо, начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов звернувся до міського голови Віталія Кличко з проханням заборонити структурам російсько-українського бізнесмена Павла Фукса та нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара будувати ЖК «Оasis» на Рибальському острові. А от кияни, які вклалися у ЖК «Багговутівський», не можуть заселитися у свої квартири через саботаж забудовника «Галжитлобуд».

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.