Спадщина Микитася: чому знов зупинилася добудова об’єктів «Укрбуду» у Києві

Спадщина Микитася: чому знов зупинилася добудова об’єктів «Укрбуду» у Києві

З лютого компанія, що добудовує житлові комплекси «КИЇВМІСЬКБУД» не отримує грошей.

На добудову житлових комплексів «Укрбуду» не виділяються кошти з лютого 2022 року. Про це повідомила компанія «Київміськбуд», якій передали проблемні об’єкти.

«ПрАТ «ХК «Київміськбуд» повідомляє інвесторам житлових комплексів корпорації «Укрбуд» про припинення перерахунків коштів на добудову об’єктів від «Фінансової компанії «Житло-Капітал», з якою у них, як з управителем, укладені договори про участь у Фондах фінансування будівництва, - йдеться у повідомленні. - останнє перерахування коштів відбулося 22 лютого. Вже майже 6 місяців «ФК «Житло-Капітал» відмовляється виконувати свої зобов’язання, незважаючи на те, що інвестори продовжують сплачувати на їхні рахунки щомісячні платежі за розстрочками згідно укладених договорів».

У компанії повідомили, що вони надали відповідні звіти щодо побудови багатоповерхівок, але «згідно чинного законодавства «Київміськбуд» немає механізмів впливу на фінансову компанію та не має інформації про суми коштів, які накопичились на рахунках фондів фінансування будівництва».

«Незважаючи на всі складнощі, за цей час «Київміськбуд» ввів в експлуатація цілком та частково 10 із 17-ти недобудов «Укрбуда», на яких були відновлені роботи. Ще два житлових комплекси готуються до здачі» - йдеться у заяві.

Через брак грошей «Київміськбуд» заявив про неможливість добудови прийнятих на баланс проблемних об'єктів.

Що трапилося

Наприкінці 2019 року зупинила роботи компанія колишнього нардепа Максима Микитася «Укрбуд девелопмент», що входила до державної корпорації «Укрбуд». Без перспектив отримати житло житла опинилися 13 тис інвесторів. Загальна кількість потенційних постраждалих (разом із членами сімей) оцінювалася у 40 тисяч осіб.

Як писав сайт mind.ua, протягом декількох років житлові комплекси «Укрбуд Девелопмент» опинялися в епіцентрі скандалів. Основні проблеми – забудова в спірних місцях і відсутність повного пакету дозвільних документів. Скандали навколо ЖК стали також приводом для затримання й відправлення до СІЗО Максима Микитася. Його підозрювали в організації корупційної угоди з нерухомістю для бійців Нацгвардії.

Добудовувати 22 житлові комплекси з 25 взявся «Київміськбуд». Гроші на це він мав отримувати від фінансової компанії «Житло-Капітал», яка є управителем фондів фінансування будівництва. У 2020 році Інформатор Гроші повідомляв, що на добудову ЖК потрібно 2,1 млрд грн.

Гроші дадуть після звіту

В компанії «Житло-Капітал» заявили, що готові відновити фінансування усіх об’єктів будівництва, але виключно за умови надання забудовником актів виконаних підрядних робіт.

«Кошти, що були сплачені довірителями, наявні та в повному обсязі збережені на рахунках, - йдеться у заяві. - На сьогодні, на більшості майданчиках ПрАТ «Київміськбуд» будівельні роботи не відновлено! ПрАТ «Київміськбуд» планує підвищення цін, що є неприйнятним під час військового стану!».

Крім того, в фінансовій компанії вважають, що на окремих, майже готових об’єктах будівництва, наявні суттєві будівельні недоліки.

У відповідь на це, «Київміськбуд» надав додаткові звіти про хід будівництва за лютий-липень.

«Детальні звіти по кожному житловому комплексу надані за формою КБ-2в – Акти виконаних робіт. Тобто «ФК «Житло-Капітал» має повну інформацію про хід виконання робіт, їх види, об’єм та вартість. Тож подальше намагання затягування перерахування коштів можна сприймати лише як свідоме невиконання зобов’язань за укладеними договорами», - повідомив забудовник.

Українці, які вклали кошти в ЖК Укрбуду на слово не вірять і заявили, що планують провести зустріч з керівництвом фонду фінансування будівництва для уточнення робіт, вказаних у актах.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.