Кияни не можуть заселитися у свої квартири на Багговутівській через саботаж Галжитлобуду

Кияни не можуть заселитися у свої квартири на Багговутівській через саботаж Галжитлобуду

Немає світла, води з крана, світла, газу, каналізації. З такими умовами зіштовхнулися власники квартир у новобудові на вул. Багговутівській, 25 (17/21) у Шевченківському районі Києва. Забудовник «Галжитлобуд» ввів в експлуатацію будинок, проте так і не під’єднав його до комунікацій, відповідно жити у ньому неможливо. Цю історію розбирав Інформатор Гроші.

24-поверховий житловий будинок на 530 квартир (ЖК «Багговутівський») почали будувати наприкінці 2017 року. Він складається з 4 секцій. З середини 2017 року почався продаж квартир у майбутньому будинку, наразі всі вони розпродані. Також будинок оснащений підземним паркінгом, повинен мати автономне опалення. Висотний будинок розташований в декількох хвилинах від історичного, ділового і культурного центру столиці. Цей будинок зводила львівська компанія «Галжитлобуд» (ТОВ «Житло Естейт»). Будинок здали в експлуатацію у 2021 році, хоча за планом це мали зробити ще у 2019 році. Минуло більше як рік, а люди досі не можуть заселитися у свої квартири, бо за словами мешканців внутрішні комунікації готові всього на 40%.

У лютому 2022 року мешканці ЖК звернулися до НКРЕКП, внаслідок чого стало відомо, що забудовник так і не надав проєктну документацію для підключення до енергомереж у ДТЕК. Мешканці також звернулися з листом і до мера Віталія Кличка, проте відповіді не було. При цьому, як стверджують мешканці, забудовник «Галжитлобуд» пригрозив їм передачею будинку до керуючої компанії, хоча у цьому ЖК вже створювалося ОСББ (зареєстроване у липні 2022 року). Цікаво, що на самому сайті «Галжитлобуд» про цей будинок навіть не згадується – лише про ті, що у Львові та Сокільниках під Львовом.

У вересні 2022 року інвестори здійснили обхід ЖК із записом, щоб продемонструвати його реальний стан. Згідно з зібраними даними, ЖК не був на той час підключений до жодної з мереж. Станом на початок 2023 року ситуація поки не змінилася. При цьому раніше «Галжитлобуд» мав опублікувати проєкти щодо підключення, але їх досі немає. Зазначається, що дощі затоплювали паркінг ЖК, шахти ліфтів, що знаходяться під несучими конструкціями будівлі.

«Це можливе лише за серйозних порушень у технології будівництва», - йдеться в повідомленні. На першому поверсі ЖК відкрилося відділення поштового оператора, працівники якого користуються непідключеним туалетом, фактично нечистоти зливаються в яму під будинком.

ОСББ «Багговутівський» направило замовникам проєкту листи з питанням про те, коли будівництво ЖК буде завершено, мережі проведені тощо. У відповідь було заявлено, що до кінця жовтня 2022 року проєкт має бути «переданий», проте не вказано, що його завершать чи добудують до цього терміну. Забудовник пропонує ОСББ прийняти ЖК у поточному стані, обіцяючи усунути у майбутньому всі недоробки. У свою чергу інвестори вже звернулися до прокуратури, яка порушила кримінальну справу за низкою порушень при будівництві ЖК.

Крім того, «Галжитлобуд» займалося у Києві будівництвом ЖК «Бережанський» (5 будинків збудовано, 1 зупинено), ЖК «Дніпровська мрія» (1 будинок збудовано, всі квартири продані). Мешканці ЖК «Бережанський» в Оболонському районі у грудні 2022 року виходили на протести, бо забудовник має борги перед ДТЕК, а страждають через це мешканці будинку, у яких всі комунальні зручності залежать він наявності електроенергії. На заході зараз будуються ЖК на Величковського, ЖК на Миколайчука 38, ЖК Family House, ЖК Стрийська 45, ЖК на вул. Трускавецькій 48 у Львові, ЖК на Спортивній та Truskavetska Apart Hall у Сокільниках – передмісті Львова. У 2022 році довкола будівництва у Сокільниках: роботи ведуться впритул до аеропорту, а будівництво їм заважатиме та не передбачене генпланом.

Володільці землі та будівельних компаній

Як це часто буває при будівництві, зведення і продаж багатоповерхівок ведеться від імені однієї компанії, замовником і виконавцем робіт виступають інші. Згідно з офіційними документами, генпідрядником будівництва на Багговутівській 25 виступає ПП «ВІР-Західбуд». Замовники робіт – ТОВ «Ріелті Сіті», ТОВ «Смарткор», ТОВ «Капрі», ТОВ «Корса». Земля комунальна і належить громаді Києва. Орендують землю (ділянка 8000000000:91:078:0114) у Київради до 2025 року ТОВ «Капрі» та ТОВ «Корса» з можливістю продовження, а ТОВ «Смарткор» виступає суборендарем.

«ГАЛжитлобуд» – це зареєстрована у 2018 році торговельна марка, що, за даними Укрпатенту, належить підприємцю Василю Кицкаю. ТОВ «Галжитлобуд» заснували у 2013 році у Львові. До жовтня 2018 року власником і директором був Василь Кицкай з міста Рогатин на Івано-Франківщині. Після нього керівником і власником менш як рік був Дмитро Опанасюк з Рівного, а з серпня 2019 року власник і директор Андрій Тищук з міста Броди на Львівщині, у якому і перереєстрував фірму. У 2021 році «Галжитлобуд» перейменували у ТОВ «Житло Естейт». На сайті будівництва ЖК «Дніпровська мрія» досі вказується, що Кицкай – директор Галжитлобуд. Він, напевно, і є основним бенефіціаром будівництва. ПП «ВІР-Західбуд» засноване у 2006 році у Львові. Власник і директор Ігор Дропа з Івано-Франківська.

ТОВ «Капрі», яке орендує землю, має серед власників киянина Сергія Тесленка – 25%, ТОВ «Майбутнє» (власники – Дмитро Дубограй та Микола Шерстюк) – 25%, ЗАТ «Торговельні мережі» (власник – Олег Корчак) – 25%, ще 25% німецькій компанії DUA. ТОВ «Корса», яке орендує землю під будинком, належить логістичному підприємцю Вячеславу Лізарову та Інні Яровій. ТОВ «Смарткор», яке є замовником робіт з будівництва будинку та суборендарем ділянки землі, засновне на 66,53% фірмою ТОВ «Корса» і на 33,47% фірмою ТОВ «Капрі». Платформа Youcontrol також пов’язує цю компанію з бізнес-групою родини екс-генпрокурора України Святослава Піскуна, з депутатом Київради і екс-власником мережі магазинів «Фуршет» Ігорем Баленком, Володимиром Школьніком з Forum Group. А ТОВ «Ріелті Сіті», яке також виступає замовником будівництва, на 60% належить Ігорю Баленку, на 17% Іллі Битці, на 8% Владиславу Погребняку та на 4% Олександрові Баленку. Можливо, ці впливові люди були б спроможні допомогти мешканцям та вплинути на забудовника.

Нагадаємо, у Києві на Лисій Горі збираються збудувати національний військовий меморіальний комплекс. Це буде аналог американського військового кладовища в Арлінгтоні. Проте урбаністи вважають це не найкращим місцем.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.