Укрексімбанк намагається повернути собі елітні котеджі під Києвом та виселити звідти впливових українців

Укрексімбанк намагається повернути собі елітні котеджі під Києвом та виселити звідти впливових українців

Так званий «Маєток» - елітне котеджне містечко у селах Іванковичі та Рославичі неподалік від Києва. Понад 37 будинків були виведені незаконно з іпотеки державного Укрексімбанку через схему з аукціоном підприємства-банкрута. Втім, будинки придбали представники української еліти, а тепер банк намагається повернути собі власність. Тож українська богема теж стала заручником ситуації. Детальніше про цю історію – читайте у матеріалі.

Предметом спору стали 37 котеджних будинків в Іванковичах та Рославичах з ділянками, а також окремо 180 земельних ділянок у вказаних населених пунктах. Про справу ми дізналися у видання Finbalance. А свій початок вона бере ще у 2006 році.

У 2006, 2007, 2009 роках ТОВ «Будівельна українська спілка» (ТОВ «БУС») взяло кредити у державному Укрексімбанку під будівництво котеджного містечка. Поручителем виступало ТОВ «ВВС-ЛТД», на той момент один з найбільших в Україні дистриб'юторів медичних препаратів та товарів медичного призначення. У 2012 році розпочалася справа про банкрутство ТОВ «БУС», арбітражним керуючим майном фірми призначили Сергія Горбача. Господарський суд Київської області визнав борг ТОВ «БУС» перед Укрексімбанком на 11 червня 2022 року у сумі 49 млн 136 тис. 73 долари та 52 млн 630 тис. 498 грн. Загалом за тодішнім курсом це становило 445 млн 350 тис. 562 грн. Власниками ТОВ «БУС» і ТОВ «ВВС-ЛТД» називали Ігоря Кіцкая і Ярослава Королевича. Згідно з даними Youcontrol, у 2007 році власницями ТОВ «БУС» були вказані Ольга Кіцкай та Нінель Королевич, а після них – ТОВ «АВС Делелопмент» Кіцкая і Королевича з 2009 року.

ТОВ «ВВС-ЛТД» визнали банкрутом у 2013 році, а у 2014 році воно було ліквідоване. Непогашені борги перед Укрексімбанком у цього підприємства складали 1 млрд грн). Керував банкрутством також Сергій Горбач (як і ТОВ «БУС»). Активи і операційну діяльність ТОВ «ВВС-ЛТД» перевели на ТОВ «АВС Логістік Парк» (ця фірма теж була визнана банкрутом у 2015 році, а борг перед Укрексімбанком складав 298 млн грн).

У серпні 2015 року продавали майно збанкрутілого ТОВ «БУС». На аукціоні все майно продали єдиним лотом за 11,5 млн грн (хоча вартість була не менше 180 млн грн). Аукціон провели не дивлячись на арешт, накладений на майно банкрута. Придбало майно ТОВ «Ріел Естейт Компані». Ця фірма майно перепродала третім особам, а у 2018 році була визнана банкрутом і ліквідована. В Укрексімбанку ТОВ «Ріел Естейт Компані» пов’язували з Ігорем Кіцкаєм. Офіційно ж кінцевими власниками були вказані Сергій Хмельницький (очолював ТОВ «БУС» у 2007 році), а після нього – Тетяна Пегета з Києва.

Як встановили правоохоронці, державному Укрексімбанку такими діями з продажу нерухомості за заниженою ціною завдали збитків на 166 млн 528 тис. 247 грн. При цьому майно мали продати за 449 млн 66 тис. 863 грн, а продали за 11 млн 496 тис. 112 грн. У серпні 2019 року Верховний Суд визнав результати аукціону недійсними та наказав продати майно в якості окремих об’єктів нерухомості.

Як наслідок – всі ділянки та будинки мають бути витребувані у поточних власників, поверненню у власність банкрута (ТОВ «БУС», яке з 2012 року у стані ліквідації) та в іпотеку банку для справедливого перепродажу. Як зазначають журналісти Finbalance, поточні власники нерухомості можуть вимагати компенсацію у організаторів схеми з перепродажу нерухомості. В теорії вони зможуть викупити те житло, в якому мешкають.

В той самий час Укрексімбанк марно намагався у судах позбавити повноважень Сергія Горбача як ліквідатора ТОВ «БУС». За весь час Укрексімбанк не отримав жодної копійки за цією справою протягом 10 років судової тяганини. 23 листопада 2022 року Господарський суд Київської області прийняв позовну заяву від ТОВ «БУС» до 28 громадян та 5 фірм, які є нинішніми власниками нерухомості про витребування майна з незаконного володіння. Щоправда, суд залишив її без руху, бо заявлене майно коштує 239 млн 980 тис. 732 грн, відповідно в рамках позову потрібно сплатити судовий збір у 868 тис. 350 грн, що ТОВ «БУС» не зробило. Хоча суд поки що доручив ЦНАПам встановити місце проживання всіх осіб, хто є власником майна, та повідомити про нього. Як пише видання, у жовтні суд витребував у поточного власника 2 земельні ділянки у «Маєтку» за позовом Сергія Горбача, тому перспектива повернення майна реальна.

Серед тих, хто є власниками нерухомості у котеджному містечку можна назвати родичів першого помічника Президента України Бориса Шефіра, ТОВ «Вітрус ЛТД», ТОВ «Листван», ТОВ «Одесторг» російсько-українського олігарха з Вінниці Віктора Пономарчука, керівника Запорізького заводу феросплавів і екс-депутата Дніпропетровської облради Павла Кравченка, бізнес-партнерку мера Кропивницького Андрія Райковича Наталію Щербину, колишню директорку Головного департаменту регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України при Петрі Порошенкові Наталію Анненкову та інших. Також частина нерухомості належить екс-партнерам Ігоря Кіцкая і Ярославу Королевичу, якого Укрексімбанк вважає одним з винуватців реалізації цієї схеми з нерухомістю.

Нагадаємо, Укрексімбанк продав торговий центр «Дивосвіт» на Оболоні у Києві. А звільнений минулого року за напад на журналістів екс-керівник Укрексімбанку Євген Мецгер очолив у 2022 році державне «Укрфінжитло». А у Київраді депутати від ВО "Батьківщина" пропонували розірвати договір оренди землі з російсько-українським бізнесменом Віктором Пономарчуком.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.