Депутати Київради хочуть позбавити землі російського мільйонера

Депутати Київради хочуть позбавити землі російського мільйонера

На сайті Київради виник цікавий проєкт рішення. У відомого бізнесмена Віктора Пономарчука, який був в списках найбагатших людей України, депутати міської ради пропонують забрати землю. Бізнесмен орендує її під житловим будинком. Проте, не зважаючи на своє походження і бізнес, Віктор Пономарчук мав російське громадянство. Детальніше про цього непересічного діяча розповість Інформатор Гроші.

Згідно з проєктом рішення, депутати пропонують розірвати договір оренди на земельну ділянку на вул. Пирятинській, 23 у Печерському районі  площею 0,0157 гектара. Цю ділянку з 2009 року орендує бізнесмен Віктор Пономарчук з російським громадянством. Призначення землі – для обслуговування житлового будинку, господарчих будівель і споруд. Там розташовано 1-поверховий будинок. У той же час дана ділянка є суміжною з Національним ботанічним садом М. М. Гришка.

Як пишуть автори проєкту рішення, орендар ділянки її використовує «виключно в особистих комерційних інтересах». До того ж ще й є громадянином російської федерації. Автори документи – депутати Київради від ВО «Батьківщина»: Володимир Слончак, Олександр Бродський, Ігор Галайчук, Ганна Свириденко, позафракційні Катерина Глімбовська та Михайло Наконечний.

Хто такий Віктор Пономарчук

Згідно з даними з відкритих джерел, Віктор Пономарчук – бізнесмен, який володіє понад 26 підприємствами, розташованими у різних регіонах України. Він є ключовою особою бізнес-групи ViOil – одного з найбільших виробників та експортерів соняшникової олії в Україні. Він там виступає головою ради директорів та основним акціонером. Пономарчуку належить Чернівецький та Вінницький олійно-жирові комбінати. Станом на 2020 рік у промисловій групі працювало близько 2 тисяч людей, було 13 зерносховищ, а продукція (соняшникова та ріпакова олія) експортувалася у 60 країн світу.

Віктор Пономарчук - російсько-український бізнесмен
Віктор Пономарчук - російсько-український бізнесмен

Підприємцю належали ТОВ «Агроінтер» (займається оптовою торгівлею молочними продуктами, яйцями, олією та жирами); «Ді енд ай еволюшн» (виробляє масла та жири). А також Вінницького холодокомбінату та ПрАТ «Корделівський обласний міжгосподарський комбікормовий завод», що має одне із найбільших зерносховищ у Вінницькій області.

Згідно з офіційною біографією, Віктор Пономарчук народився у Вінниці. Закінчив Вінницький політехнічний інститут. В аспірантуру поїхав навчатися у Московське вище технічне училище ім. Баумана. Там захистив кандидатську дисертацію – це ще було у радянські часи. З 1990х років займався бізнесом. У 1997 році створив холдинг «КМТ» разом зі шкільними друзями. Згодом придбав 2 масложирові комбінати. Пізніше почали випускати олію під брендом «Віолія». Наразі заводи бізнесмена також виробляють і експортують соєву олію та шрот. За результатами 2020 року український журнал «Фокус» помістив Віктора Пономарчука на 90 місце у топ-100 найбагатіших людей України зі статками на 85 млн дол. За результатами 2021 року бізнесмен у тому ж рейтингу був вже на 37 місці зі статками у 310 млн дол.

У той же час, вірогідно з 1990х років, Віктор Пономарчук був громадянином російської федерації. Також він вів бізнес у росії, зокрема, експортував туди продукцію зі своїх українськи підприємств. І прописаний був підприємець у москві. Про те, що він мешкає з родиною у столиці росії переважну кількість часу, він розповідав у 2015 році в інтерв’ю виданню Landlord.

Депутати Київради хочуть позбавити землі російського мільйонера 2

У частині компаній, які належать Пономарчуку в Україні, вказується, що він є громадянином росії. У частині компаній – вказано, що він громадянин Кіпру. До війни Кіпр надавав право отримати своє громадянство бізнесменам за інвестиції в країну.

Депутати Київради хочуть позбавити землі російського мільйонера 3

У цей же час російське законодавство не забороняє мати подвійне громадянство. Невідомо, чи відмовився Віктор Пономарчук від громадянства росії - як це зробила частина російських бізнесменів, не згодних з діяльністю преступного режиму путіна. Але точно у цього "українського" бізнесмена немає громадянства України.

Депутати Київради хочуть позбавити землі російського мільйонера 4

У цей же час бізнесмен має проблеми з українськими правоохоронними органами. Наприклад, його масложировий комбінат арештовували у цьому році. Підприємство підозрювали у тому, що прибуток з нього осідав у росії та відповідно йшов на сплату податків там. У серпні юристи Пономарчука зняли арешт у Печерському районному суді Києва та запевнили, що з кінця лютого компанія передала майна та продукції для підтримки сил оборони України майже на 28,5 млн грн. Додамо, що якщо за вказаною адресою, за якою депутати Київради хочуть розірвати договір оренди землі з бізнесменом, дійсно є житловий будинок, то це аж ніяк не вплине на сам будинок і власників.

Як росіяни втрачають готельний бізнес в Україні - читайте тут.

 

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.