Звільнений за напад на журналістів ексголова Укрексімбанку Євген Мецгер очолив державне «Укрфінжитло»

Звільнений за напад на журналістів ексголова Укрексімбанку Євген Мецгер очолив державне «Укрфінжитло»

Близький до родини Зеленських банкір отримав нову державну посаду в Українській фінансовій житловій компанії. У жовтні 2021 року Євген Мецгер був звільнений з державного Укрексімбанку після того, як вирішив вигнати знімальну групу програми «Схеми», забрати у них техніку та зтерти запис інтерв’ю, на яке раніше погодився. Після цього прокуратурою було розпочате кримінальне провадження за перешкоджання журналістській діяльності. Вочевидь, все забулося, а цінний кадр має працювати на благо держави. Ми розкажемо, чим відомий Євген Мецгер.

Євгена Мецгера обрано головою правління в Укрфінжитло 11 листопада 2022 року. До цього виконував обов’язки Дмитро Вербицький, який став його першим заступником. Укрфінжитло забезпечує функціонування ринку іпотечного кредитування та механізму доступних кредитів на житло для населення. Згідно з укладеними договорами, Укрфінжитло має збудувати житлові об’єкти для Міністерства охорони здоров’я, Держаудитслужби, Міністерства фінансів, Національної лікарні «Охматдит», Держслужби з питань безпечності харчових продуктів і прав споживачів. УкрФінЖитло створили у грудні 2020 року, власником на 100% є держава в особі Мінекономіки.

Інцидент в Укрексімбанку

З березня 2020-го по жовтень 2021 року Євген Мецгер обіймав посаду голови правління державного «Укрексімбанку». 4 жовтня з головою правління держбанку проводили інтерв’ю журналісти програми «Схеми» від Радіо Свобода. Журналіст запитав Мецгера про великий валютний кредит під заставу проблемного активу, який банк видав бізнесмену, чия компанія сплачує податки угрупованню «ДНР». Це питання не було зазделегідь погоджено. Мецгеру не сподобалося запитання і він наказав охороні «забрати камери» в журналістів та «дістати з них касети» та видалити весь вміст з них.

Після цього наказу Мецгера співробітники банку застосували фізичну силу до оператора «Схем». Відібрали у нього дві камери та картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео. Однак журналістам потім вдалося відновити зняті відео та показати їх після інциденту на загал.

В Укрексімбанку звинуватили журналістів «Схем» у спробі протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом та додали, що планують звернутися до правоохоронців. Також додали, що всі свої питання потрібно узгоджувати заздалегідь, а журналісти «покинули будівлю без жодних перешкод із усією своєю технікою». Щоправда, це було до того, як журналісти показали видалене відео.

За результатом інциденту 6 жовтня 2021 року Мецгера було тимчасово відсторонено від виконання обов’язків керівника банку. 11 жовтня 2021 року він написав заяву про звільнення та був звільнений того ж дня. Було відкрито кримінальне провадження, яке взяв під контроль Офіс Генпрокурора.

14 вересня 2022 року Голосіївський районний суд Києва визнав Євгена Мецгера винуватим та присудив йому сплатити штраф у 3400 гривень без обмеження права займати певні посади. Так само винуватими суд визнав колишніх директора департаменту банківської безпеки «Укрексімбанку» Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки установи Олега Осіпова. Їх оштрафували на 1700 гривень кожного. А відео журналістів з розслідуванням про кредит сумнівному бізнесмену, пов'язаному з ДНР, можна подивится нижче:

Чим ще відомий Євген Мецгер

Народився майбутній банкір у 1977 році в місті Кривий Ріг. Він майже однолітка Володимира Зеленського. Навчався у Криворізькому національному університеті та у Київському національному економічному університеті.

У 2001-2003 роках працював у банку «Фінанси та Кредит» у Дніпропетровській області. Потім перейшов до головного офісу, де працював до 2006 року та згодом обіймав посаду заступника начальника управління кредитних ризиків. У 2006-2015 роках працював у державному «Укрексімбанку», де дійшов кар'єрними сходами до начальника управління малого та середнього бізнесу. А у 2015-2020 роках був на керівних посадах у державному «Укргазбанку», закінчивши на посаді заступника голови правління.

Як пишуть ЗМІ, дружина Євгена Мецгера, Юлія, є подругою актриси Олени Кравець із 95 кварталу. До речі, у серіалі «Слуга народу» Олена Кравець відігравала роль голови Нацбанку України. Юлія Мецгер – юрист, член наглядової ради «ПриватБанку». До 2019 року працювала в Укрексімбанку. Раніше обіймала посаду начальника відділу корпоративного права у компанії LegAlto.

Журналістка Наталія Влащенко згадує, як у 2020 році на одному із форумів президенту Зеленському поскаржилися підприємці з Хмельницької області, що мають проблеми з кредитами в «Укрексімбанку». Тоді Володимир Зеленський прямо з прес-конференції зателефонував Євгену Мецгеру і сказав: «Жень, послухай мене, тут не питання однієї компанії, це різні компанії. Значить, це відбувається у вас по всій країні. Це глобально вирішуєте ви». Про статки родини Мецгерів – читайте тут.

Нагадаємо, екс-міністр екології часів Януковича Микола Злочевський під час обстрілів Києва росіянами придбав у держави головний офіс банку «Аркада» у центрі Києва за 351 млн грн, що втричі нижче за ринкову вартість.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.