До осені зруйноване житло українців не встигнуть відновити – поселять у гуртожитках

До осені зруйноване житло українців не встигнуть відновити – поселять у гуртожитках

Про це Інформатор Гроші повідомляє з посиланням на інтерв’ю голови партії «Слуга народу», народної депутатки України Олени Шуляк.

«Вже йде оперативне відновлення інфраструктури у звільнених районах, які були практично зруйновані російською окупацією. Відновлюється газопостачання, водопостачання, електрика, здійснюється розмінування, відбудова мостів та доріг – все, щоб люди змогли повернутися до нормального життя.

Зокрема це стосується невеликих ремонтів у помешканнях – вікон, дахів тощо. На це Кабмін виділив громадам на деокупованих територіях із резервного фонду понад 1 млрд грн. Наприклад, на ліквідацію наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури для Київської області ця сума сягає 400 млн грн.

Це велике комплексне відновлення, частина якого – відбудова зруйнованого та пошкодженого росією житла людей. Інформаційні заявки з «Дії» стануть основою для заявок на компенсацію. Станом на 3 червня ми отримали майже 200 тис. повідомлень і знаємо про 14 млн знищених квадратних метрів», – каже Олена Шуляк.

За даними Київської школи економіки, станом на 25 травня загальна сума збитків житлового фонду становить 39,3 млрд доларів. Тобто зруйновано чи втрачено понад 44 млн квадратних метрів житла українців. Раніше держава обіцяла відновити пошкоджене житло до початку опалювального сезону. Проте, враховуючи завдані збитки та продовження активної фази війни з росією, відбудувати житло українців вчасно не вдасться. Натомість українців забезпечать місцями у гуртожитках та іншим житлом.

Наприклад, ми писали, що у Ірпені «Укрзалізниця» наразі створила «Залізне містечко» з купейних вагонів для тих сімей, хто залишився без житла. Водночас Олена Шуляк розкритикувала цю ініціативу. Також в Ірпені постраждалі живуть у санаторію «Дубки», у майбутньому завезуть ще модульні містечка з Польщі та Китаю. У Бородянці і Гостомелі встановлюється модульне житло. Разом з тим у населених пунктах, де постраждала значна частина житлових будинків, за кошти держави будуть будувати для мешканців нові багатоповерхівки.

Уряд також передбачив допомогу тим власникам житла та домогосподарствам, які приймають у себе переселенців, – їм компенсують витрати на комунальні послуги. Нагадаємо, ми писали, як отримати компенсацію від держави за розміщення у себе вимушених переселенців або людей, які залишилися без житла.

Хто і як отримає компенсацію за зруйноване житло?

Наразі у Верховній Раді України зареєстрований законопроект №7198, який передбачає компенсації українцям за пошкодження та знищення житла, спричинені військовою агресією російської федерації.

За словами Олени Шуляк, надання компенсації може бути у вигляді грошових коштів на ремонт або у вигляді квадратних метрів у новозбудованому об’єкті. Громади стануть активними учасниками реалізації законопроєкту: будуть створені комісії, які розглядатимуть заяви людей щодо отримання компенсації.

Вартість 1 кв. м площі рахуватимуть за методикою, яку розробить Кабмін. У свою чергу, оцінювати вартість пошкоджень будуть комісії на місцях.

«Квадратура буде компенсуватися тій кількості, яка була у власників житла до знищення об’єкта, але не більше ніж 150 квадратних метрів», – зазначає народна депутатка. Проте, ще буде обговорюватися питання, яку площу компенсувати, враховуючи, що приватні будинки зазвичай більше цієї площі.

Враховуватиметься також місце розташування житла. Тобто людина матиме вибір: жити там, де був її дім, чи обрати нерухомість, відповідно до втрачених квадратних метрів, у населеному пункті, за параметрами тотожньому тому, в якому вона жила.

«Жителі Ірпеня зможуть обрати заміну, наприклад, у Пролісках. Втім, якщо вони захочуть квадратні метри у Києві, доведеться доплатити», – вказує депутатка.

Загалом же на отримання компенсації матимуть право:

- всі громадяни України, які є власниками пошкоджених або знищених об’єктів нерухомого майна;

- особи, які здійснили інвестування та фінансування об'єктів житлового будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію;

- члени житлово-будівельних кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;

- спадкоємці житла.

Перевага буде надаватися багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю І та ІІ груп, учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, сім’ям загиблих ветеранів війни.

При цьому кількість прописаних людей не матиме значення. Буде передбачена компенсація для власників житла або їхніх спадкоємців (якщо власники загинули).

Як подати заявку на отримання компенсації за пошкоджене чи зруйноване житло – ми розповідали тут.

Які країни долучаться до відновлення України

За словами Олени Шуляк, зараз ведеться робота над тим, щоб конфіскувати російські активи за кордоном та спрямувати їх на відновлення інфраструктури України, але це довгий процес, який може зайняти багато років.

До осені зруйноване житло українців не встигнуть відновити – поселять у гуртожитках 1

У той же час Польща готує свої пропозиції для відбудови України. Естонія має намір залучити інші країни для спільного відновлення Житомирщини, Данія займеться відновленням Миколаєва, Велика Британія після війни допомагатиме відновлювати Київ і Київщину, Португалій допоможе відновити школи і дитячі садочки, Норвегія сприятиме відновленню енергетичної інфраструктури.

Греція долучиться до відновлення Одеси. Італійська гуманітарна організація «Cesvi» спрямує 0,5 млн євро на відновлення Бучі і збиратиме благодійні внески для допомоги, ще 0,5 млн євро для відновлення Бучі виділить Тайвань. За словами Олени Шуляк, постійно ведуться перемовини з іноземними партнерами для їх залучення до подолання наслідків війни.

Звичайні громадяни України та інших держав, юридичні особи можуть пожертвувати кошти на сайті фонду Ukraine 24, створеного Президентом України Володимиром Зеленським. Наразі можна обрати, на що має витрачатися ваша пожертва – на оборону та розмінування, медичну допомогу чи на відбудову України. До цього фонду зібрали вже понад 58,6 млн доларів.

А куди звертатися за інформацією та допомогою мешканцям постраждалих від війни Гостомеля, Димера, Бородянки і Макарова - читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.