Уряд Шмигаля створює Фонд розвитку України: чим він буде займатися

Уряд Шмигаля створює Фонд розвитку України: чим він буде займатися

У Кабінеті Міністрів України оголосили про плани створити національний фінансовий інститут розвитку, який матиме назву Фонд розвитку України. Ця організація має стати однією з ключових для повоєнного відновлення України та залучати кошти інвесторів для цього. Президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками найбільшої міжнародної інвестиційної компанії BlackRock,  яка виступить партнером Фонду. Детальніше – у матеріалі.

5 травня на сайті Президента України повідомили, що Володимир Зеленський зустрівся з керівництвом найбільшої у світі інвестиційної компанії BlackRock (офіс знаходиться у Нью-Йорку). За підсумками зустрічі Міністерство економіки України підписало договір із BlackRock Financial Market Advisory про надання послуг із супроводу Фонду розвитку України. Основною метою створення фонду є залучення приватного та публічного капіталу для реалізації масштабних бізнес-проєктів в Україні.

Володимир Зеленський та Філіпп Хільдебрандт з BlackRock
Володимир Зеленський та Філіпп Хільдебрандт з BlackRock

На сайті Мінекономіки повідомляється, що діяльність Фонду буде спрямована на ключові сектори української економіки, включаючи енергетику, інфраструктуру, сільське господарство, виробництво та ІТ. Консультації BlackRock буде надавати Україні безкоштовно.

BlackRock – міжнародна інвестиційна компанія зі штаб-квартирою в Нью-Йорку. Одна з найбільших інвестиційних компаній світу і найбільша в світі за розміром активів під управлінням. Розмір активів під її управлінням станом на кінець 2022 року становив 8,59 трлн доларів.

Володимир Зеленський підкреслив, що початок і запуск Фонду дозволить залучити капітал і почати відновлення економіки країни і створення нових підприємств відразу після припинення активних бойових дій. «Ми зможемо запропонувати цікаві проекти для інвестицій в енергетиці, безпеці, сільському господарстві, логістиці, інфраструктурі, медицині, ІТ, а також у багатьох інших галузях. Ми хочемо, щоб приходили глобальні партнери, які можуть давати нам великі інвестиції», - зазначив Зеленський. Також він повідомив, що для реалізації цього проєкту Фондом також будуть залучені JP Morgan, McKinsey та інші світові консалтингові та фінансові компанії.

Чарльз Хатамі, який курує роботу BlackRock FMA як глобальний керівник групи фінансових та стратегічних інвесторів (FSIG), заявив: «Ми пишаємося тим, що допомагаємо уряду України у створенні Фонду розвитку України. Для BlackRock велика честь допомагати українському народу, консультуючи уряд щодо запуску Фонду розвитку України. Відновлення країни створить значні можливості для інвесторів взяти участь у відновленні економіки. Інвестиційний виклик, що стоїть перед Україною в найближчі роки, буде величезним. І лише завдяки тісній співпраці державного та приватного капіталу ми зможемо вирішити проблему необхідного фінансування».

У лютому 2023 року Зеленський вже обговорював питання залучення приватного капіталу для відновлення України з командою топ-менеджменту найбільшого у світі інвестиційного банку JP Morgan. Представники цього банку будуть залучені до групи радників та представників фінансово-економічного сектору разом з BlackRock. А ще JP Morgan буде консультувати Україну для досягнення фінансової стабілізації, диджиталізації економіки, кращого управління державними активами тощо.

JPMorgan Chase & Co – американський транснаціональний фінансовий конгломерат, один з найбільших банків світу. Один з 4 найбільших банків США. Розмір активів банку на кінець 2022 року складав 2,5 трлн дол.

Чому Верховна Рада України наразі провалила націоналізацію "Сенс-Банку" (колишній "Альфа-Банк Україна"), який належить російським мільярдерам — читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.