Арахамія пояснив, чому Верховна Рада провалила націоналізацію Сенс-Банку

Арахамія пояснив, чому Верховна Рада провалила націоналізацію Сенс-Банку

Народні депутати України не змогли зібрати необхідну кількість голосів, потрібну для націоналізації приналежного росіянам «Сенс-Банку» (колишній «Альфа-Банк Україна»). Можлива націоналізація українського банку російських власників Михайла Фрідмана, Петра Авена та інших обговорюється вже багато місяців. Керівник парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія пояснив, у чому проблема.

За словами Давида Арахамії, відсутність голосів 2 травня для ухвалення законопроєкту (№9107-1) про виведення з ринку або націоналізацію банків, акціонери яких потрапили під санкції, пов`язана з недосконалістю його норм, яку заплановано усунути під час доопрацювання. "Ніхто абсолютно не проти забирати Альфу, Пін і Моторбанк. Зал бентежить майбутнє інших норм. Згідно із законом, якщо накладено санкції РНБО навіть на міноритарного акціонера-українця, банк одразу виводять із ринку. Дивна норма, тобі не здається?", - написав депутат. Арахамія, який сам проголосував "за" ухвалення закону в цілому, уточнив, що сформував думку про недосконалість законопроєкту після розмов із тими, хто не голосував.

"Запропоновано повторити шлях, як і за спецконфіскацією: позов - рішення ВАКС - конфіскація ЧАСТКИ проблемного акціонера. Для несистемних банків цілком рішення обґрунтоване. Впевнений, до нього і прийдемо до другого читання", - додав глава фракції "Слуга народу". За його словами, помилково звинувачувати Раду в тому, що законопроєкт напередодні було відправлено на повторне друге читання, оскільки рішення потрібно готувати більш опрацьовані.

"Щоб доопрацювати на комітеті – потрібна була згода замовника (НБУ) на цей компроміс – її не було. Я попереджав, що продавити навряд чи вийде, потрібно шукати компроміс", – зазначив, зокрема, Арахамія. Щодо Альфа-Банку (перейменований на Сенс Банк), він нагадав, що "вночі терміново 5 місяців тому ми вже ухвалили один закон "про націоналізацію Альфи", якось не сталося потім".

Як повідомлялося, законопроєкт №9107-1 у другому читанні підтримали 2 травня 212 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів, хоча за ухвалення його за основу проголосували 274 народні депутати. У результаті його 264 голосами було відправлено на повторне друге читання. Документ надає Нацбанку право на заборону підсанкційній особі набувати або збільшувати істотну участь у банку, а також відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банк, якщо він не є системно важливим, або націоналізувати його за спрощеною процедурою без докапіталізації, якщо банк є системно важливим.

Запроваджується можливість виведення системно важливого банку з ринку (націоналізація) за відсутності в нього ознак неплатоспроможності (у разі застосування до банку чи власника істотної участі у ньому блокувальних санкцій). Крім того, закріплюється норма, згідно з якою передбачено можливість відшкодування особам збитків, яких вони зазнали внаслідок ліквідації банку або його націоналізації, виключно за рахунок коштів держави-агресора. Як уточнював раніше голова профільного парламентського комітету Данило Гетманцев, законопроєкт направлений на Сенс Банк, оскільки його контрольним пакетом акцій володіють підсанкційні росіяни Андрій Косогов, Михайло Фрідман та Петро Авен, хоча у структурі акціонерів опосередковано є й італійський Unicredit s.p.a. та The Mark Foundation for Cancer Research. На початок березня цього року банк із активами 96,88 млрд грн посідав 9-е місце серед усіх 65 банків в Україні.

Цей документ також стосуватиметься підсанкційного співвласника Мотор-Банку В`ячеслава Богуслаєва, якому Нацбанк ще в листопаді заборонив право голосу на 100% акцій банку. На початок березня Мотор-Банк за розміром загальних активів – 1,64 млрд грн – посідав 21 місце серед 65 українських банків, тоді як на початок вересня з активами 2,27 млрд грн він був 45-м серед 67 українських банків. Його чистий збиток за 2 місяці цього року становив 25,7 млн грн, за минулий рік – 9,7 млн грн.

Ще один банк, в якому 88,890583% належало підсанкційному росіянину Євгену Гінеру – Перший інвестиційний банк (PINbank) – вже фактично націоналізовано після того, як у середині березня цього року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) підтвердила рішення про направлення цього пакета до прибутку держави. PINbank став п`ятим банком, підконтрольним державі. Згідно з нещодавно затвердженою програмою розширеного фінансування EFF, враховуючи підвищені ризики подальшої націоналізації банків, українська влада зобов`язується приймати рішення, що відповідають загальній стратегії скорочення державної власності у банківському секторі. Ми писали, що днями на рахунках у PINbank суд заарештував 3 млн доларів, які належали компанії росіянина Міхаіла Воєводіна – бізнес-партнера Євгена Гінера.

Сьогодні стало відомо, що власники «Альфа-Банку» / «Сенс-Банку» нібито продає свій бізнес у росії. Член ради директорів ABH Holding (до якого входить у «Сенс-Банк») Ендрю Бакстер підкреслив, що відповідно до європейського законодавства акціонери холдингу, які перебувають під санкціями ЄС, жодним чином не беруть участі у роботі холдингу і активів, що належать холдингу, а також не можуть розпоряджатися своїми частками володіння в холдингу, адже вони заморожені. Бакстер також підтвердив, що очевидно, що займатися одночасно бізнесом у Росії та на Заході, в тому числі й в Україні – абсолютно неможливо, тому всі інвестори, які працювали і в Росії, і в Україні, і в Європі, і в Америці, мають зробити свій вибір.

Михайло Фрідман – один з найбагатших людей росії, чиї статки Forbes оцінював минулого року у 11,8 млрд дол. При цьому Михайло народився у Львові та провів там дитинство. За останні 35 років разом з партнерами він побудував одну з найпотужніших бізнес-груп у колишньому СРСР з активами у банківському секторі, ритейлі, телекомі та енергетиці. Бізнесмен має громадянство росії та Ізраїлю, а мешкає у Великобританії. Детальніше про бізнесмена можна дізнатися в матеріалі Інформатор Україна.

Раніше ми вже писали, що компанії з групи «Альфа», які в Україні, серед іншого, володіють мобільним оператором «Київстар», дозволили продати акції свого російського мобільного оператора місцевим менеджерам. Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт, згідно з яким планується націоналізація активів групи «Альфа». Туди входять частки у «Київстарі», «Альфа-банку» (тепер – Sense Bank), заводів мінеральних вод «Миргородська» та «Моршинська». Але у вказаних компаніях російські власники не контролюють їхню діяльність.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.