Хто будує ЖК у Києві біля згорілої історичної будівлі у Пущі-Водиці: деталі проєкту

Хто будує ЖК у Києві біля згорілої історичної будівлі у Пущі-Водиці: деталі проєкту

Наприкінці березня у Пущі-Водиці сталася чергова пожежа в історичній дерев’яній дачі за проєктом архітектора Брадтмана початку 20 століття. Ми вже писали, що ця будівля належить чинному депутату Київської обласної ради. Поруч з будівлею планують звести житлову нерухомість. Подробиці про плани забудовників – дізнайтеся у матеріалі Інформатор Гроші.

29 березня 2023 року у цій дачі, якій вже понад 100 років, сталася пожежа, яка завдала суттєвої шкоди будівлі на вул. Юнкерова, 37А в Оболонському районі Києва у місцевості Пуща-Водиця. Площа пожежі у 2-поверховій будівлі склала 170 кв. м. Будівля пережила дві світові війни і російський наступ на Київ, але може не пережити традиції збереження історичної спадщини у столиці. У листопаді 2020 року вже двічі фіксували пожежі у будівлі. Як з’ясували у КМДА, будівля належить депутату Київської обласної ради від ВО «Батьківщина» Руслану Браславському. Столичні чиновники зобов’язували власника привести історичну будівлю у порядок та оберігати її, але фактично це не робиться. Через що існує загроза втрати цієї пам’ятки. Активісти створили петицію до Віталія Кличка, у якій просять забрати у власника будівлю на баланс Київради та вже силами міста відремонтувати її і охороняти як об’єкт культурної спадщини. Підписати петицію можна тут.

Палаюча дача за проєктом архітектора Брадтмана
Палаюча дача за проєктом архітектора Брадтмана

Неподалік від неї на вул. Юнкерова, 37 в Оболонському районі (хоча на офіційній мапі та за відведеною земельною ділянкою скоріше це вул. Юнкерова, 33) триває будівництво ЖК «Hvoya» від ZIM Group.В плані – 1 будинок, який буде складатися з 8 секцій. В ньому буде 4 поверхи. Загалом заплановано 173 квартири та комерційна нерухомість. І передбачається підземний паркінг на 60 місць.Зараз всі 8 секцій вже збудовані, тривають оздоблювальні роботи фасадів. Загальна площа забудови має скласти 10 тис. 26,7 кв. м. Площа квартир – 9 тис. 134,1 кв. м, площа підземного паркінгу – 1 тис. 950 кв. м. Постійно проживати тут зможуть понад 400 осіб.

ЖК Hvoya на мапі. Джерело: Lun.Ua
ЖК Hvoya на мапі. Джерело: Lun.Ua

Земельна ділянка перебуває у комунальній власності (тобто – Київської міської ради). Її площа становить 0,9727 га. Призначення ділянки – для реконструкції з розміщенням, будівництвом, експлуатацією і обслуговуванням індивідуальних малоповерхових житлових будинків. Право на будівництво має ТОВ «Пуща Білдінг». Генеральним підрядником виступає ТОВ «Альянс Профіт». Девелопер – ZIM Group, це ТОВ «ЗІМ Кепітал Груп».

ЖК "Hvoya". ФОТО: ЛУН
ЖК "Hvoya". ФОТО: ЛУН

ТОВ «ЗІМ Кепітал Груп» засновнана у 2011 році у Києві, з 2014 року носить тепершню назву. Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, фірму зараз очолює Євгеній Степанюк (з 2019 року). Власниками є кияни Євген Єрмоленко (99%) та Андрій Маційчук (1%). До листопада 2019 року з 2016 року власником і директором був Олександр Заголюк.

Візуалізація майбутнього ЖК "Hvoya".
Візуалізація майбутнього ЖК "Hvoya".

ZIM Capital Group журналісти пов’язували з колишнім народним депутатом Дмитром Андрієвським (2012-2019). Щонайменше, депутат співпрацював з цією компанією та піарив її у 279й школі у Жулянах. Також депутат у 2017 році звітував про завершення реконструкції храму великомученика Димитрія Солунського у Жулянах коштом ZIM Group. У 2021 році активісти помітили жінку, схожу на дружину екс-нардепа Андрієвського – депутатку Київради від партії «УДАР» Катерину Кириченко – поруч з «тітушками»-спортсменами, які заважали державній службі охорони у лісництві Пущі-Водиці зупинити незаконні роботи забудовника ПП «Продмарт». ПП «Продмарт» на 17% належить ТОВ «Інтеко ВК» екс-нардепа Андрієвського. Також «Продмарт» пов’язано і з «ЗІМ Кепітал Груп»: власником її є Вадим П’ятецький, який є директором ТОВ «Енерджі Карз» Заголюка.

З 2016 по 2019 рр. Олександр Заголюк був власником ТОВ «База-Урс». Після нього компанією володіє Олексій Константинов – брат колишнього заступника прокурора м. Києва Назара Константинова (2014-2015 рр), який до того у 2013-2014 рр. був прокурором Голосіївського району столиці, а перед тим – першим заступником прокурора Деснянського району. Також Заголюк та Константинов пов’язані і через іншу компанію.

ТОВ «Пуща Білдінг» зареєстровано у 2018 році у Києві. Директор – Олександр Білоус. Власник – ТОВ «Інвестиційна компанія «ЗІМ», яка належить Мар’яні Курдрявченко. Інвесткомпанію «ЗІМ» у 2016-2019 роках очолював Олександр Заголюк та був її власником.

ТОВ «Альфа Профіт» зареєстроване у 2015 році у Києві. Власник – ТОВ «Моноліт Гарант», який належить Костянтину Малуанову, до 2021 року фірма належала деякий час Мар’яні Кудрявченко. Директор – Максим Тимчишин, до нього до осені 2020 року керівником був Віталій Боруль, а ще раніше – Вадим Балабон (2015-2016). Максим Тимчишин до 2020 року був засновником ТОВ «Капітал Буд Девелопмент», яке зараз належить помічнику нардепа Миколи Галушка Армену Назаряну, Вадиму Балінському та Павлу Сергієнку.

Нагадуємо, Офіс Генпрокурора та Міністерство культури поки що змогли запобігати забудові ділянки Університету ім. Карпенка-Карого у Києві. Детальніше про дачу Брадтмана у Києві — читайте тут. Хто за 249 млн грн збудує центр соціально-психологічної реабілітації для військових та членів їхніх сімей у Бородянці — читайте тут.

[embed][/embed]

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.