У Пущі-Водиці згоріла історична будівля: кияни вимагають у Кличка повернути її місту

У Пущі-Водиці згоріла історична будівля: кияни вимагають у Кличка повернути її місту

Наприкінці березня у Пущі-Водиці горіла дерев’яна дача архітектора Едуарда Брадтмана (також відома як садиба Сніжка), зведена на початку 20 століття. Це чергова історична будівля, яку може втратити Київ через плани будівельного бізнесу. Щоб цього не сталося – кияни створили петицію до міської влади з вимогою повернути будівлю у Пущі-Водиці у власність міста. Детальніше – у матеріалі Інформатор Гроші.

31 березня на сайті Київради з’явилася петиція, в якій вимагають повернути унікальну історичну будівлю дачі Брадтмана місту та привести її до належного стану. Її автор – активіст і юрист Дмитро Перов. Наразі її підтримали 877 людей. Необхідно зібрати 6000 підписів, щоб документ розглянула столична влада. Дача архітектора Брадтмана є унікальним зразком дерев’яного архітектурного мережива. Якщо не повернути будівлю місту, то вона може бути втрачена назавжди. Підписати петицію можна за посиланням.

Будівля садиби після останньої пожежі. Фото Сергія Ковальова
Будівля садиби після останньої пожежі. Фото Сергія Ковальова

29 березня 2023 року у цій дачі, якій вже понад 100 років, сталася пожежа, яка завдала суттєвої шкоди будівлі на вул. Юнкерова, 37А в Оболонському районі Києва у місцевості Пуща-Водиця. Площа пожежі у 2-поверховій будівлі склала 170 кв. м. Будівля пережила дві світові війни і російський наступ на Київ, але може не пережити традиції збереження історичної спадщини у столиці. У листопаді 2020 року вже двічі фіксували пожежі у будівлі.

У Пущі-Водиці згоріла історична будівля: кияни вимагають у Кличка повернути її місту 2

Пожежники гасять дерев'яну садибу
Пожежники гасять дерев'яну садибу

Наказом Мінкульту №869 від 15 жовтня 2014 року будівля поставлена на облік пам'яток архітектури. Втім, будівля перебувала у занедбаному стані. У березні 2021 року, прокуратура Києва зверталася до адмінсуду з вимогою привести дачу до належного стану. Але це не допомогло. А ще відомо про те, що поруч збираються збудувати ЖК «Hvoya» на 173 квартири. Дмитро Перов наводить приклад міста Чернігова, де відремонтували дерев'яну будівлю схожого типу.

приклад відновленої дерев’яної пам’ятки із проекту «Дерев‘яне мереживо» у м. Чернігів
приклад відновленої дерев’яної пам’ятки із проекту «Дерев‘яне мереживо» у м. Чернігів

У 2020 році Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації зазначав, що будівля не використовується та частково зруйнована. Відсутнє скління вікон, на фасаді відсутні елементи оздоблення, стіни фасаду вражені грибком. Облущена фарба. Приміщення захаращені сміттям, а ще почали руйнуватися перекриття між поверхами.

Документ КМДА про стан будівлі
Документ КМДА про стан будівлі

За даними КМДА станом на 2020 рік будівля садиби Сніжка перебувала у власності ТОВ «Пуща-Парк». Власник мав отримувати її у належному санітарному, протипожежному та технічному стані. Також власник був зобов’язаний вчасно проводити поточні та капітальні ремонти пам’ятки по впорядкуванню території. За неналежне виконання цих норм накладається штраф. У серпні 2020 року Департамент охорони культурної спадщини КМДА вимагав протягом 30 днів привести до належного стану територію довкола дачі та протягом 10 днів надати документацію щодо проведення робіт для збереження пам’ятки. Чи надали ці документи – невідомо. Оскільки ці вимоги, схоже, були проігноровані, департамент може через суд повернути будівлю місту. Цей департамент з 2018 року очолює Дмитро Никоряк.

Вимоги до власника будівлі від КМДА
Вимоги до власника будівлі від КМДА

Депутатка Київради Ксенія Семенова так прокоментувала подію: «Взагалі, це вже для Києва системна практика – доводити історичні будівлі до руйнування, причому різними способами. Тут необов’язково може бути пожежа. Найчастіше власники знімають з будинку дах і вікна. За п’ять років будівля починає руйнуватися. А власник через суд скасовує статус пам’ятки, бо втрачається предмет охорони. А далі все – нове будівництво». Вона додала, що така практика існуватиме, доки власників історичних будівель не будуть нести сувору відповідальність за подібні дії. Адже більшість із них не зацікавлені в самій будівлі, а лише мають інтерес до землі, яка розташована під нею.

Ліквідація пожежі. ФОТО: ДСНС
Ліквідація пожежі. ФОТО: ДСНС

Зазначене ТОВ «Пуща-Парк», за даними YouControl, зареєстроване за сусідньою адресою – вул. Юнкерова, 37. Щоправда, невідомо, чи досі належить йому будівля. Очолює фірму Євген Отцевич. Власником є Руслан Браславський.

Руслан Браславський – адвокат, виходець з Донецька. З 2020 року – депутат Київської обласної ради від ВО «Батьківщина», член партії. А ще у 2019-2021 роках він очолював міську організацію «Батьківщини» у Білій Церкві. У ЗМІ писали, що Браславський мав зв’язки з оточенням скандального екс-судді Вищого Господарського суду Артура Ємельянова і екс-головою Вищого господарського суду Віктором Татьковим. А ще київські ЗМІ писали, що нібито Браславський розробляв «конституцію ДНР» у 2014 році, але жодних доказів цьому не наводили.

Руслан Браславський — депутат Київської обласної ради від ВО "Батьківщина" та власник будівлі
Руслан Браславський — депутат Київської обласної ради від ВО "Батьківщина" та власник будівлі

Що відомо про цю будівлю

Двоповерхова будівля споруджена на початку ХХ століття (у період 1910-1915), ймовірно, за проєктом колишнього головного архітектора Києва Едуарда-Фердинанда Брадтмана (1856-1926). За визначенням дослідників, будинок – один із цікаво вирішених зразків дерев’яної дачної забудови. Дача має цегляний цоколь, стіни з брусу, різьблене оздоблення та вежу зі шпилем. Двоповерхова садиба на вулиці Миколи Юнкерова, 37, що в Оболонському районі Києва, є памʼяткою архітектури місцевого значення.

Дача архітектора Брадтмана. Фото Антона Короба 2021 року
Дача архітектора Брадтмана. Фото Антона Короба 2021 року

Станом на 1913 рік, за даними краєзнавця Антона Короба, ця ділянка у Пущі-Водці була здана у довгострокову (на 50 років) оренду у такий собі Новіковій Анні Іванівні. Можливо, це - Анна Новікова (1855-?) - дружина купця 2-ої гільдії Миколи Ігнатовича Новікова. Підприємець займався продажем бакалії у власних крамницях на Житньому базарі. Був торговим депутатом та керуючим Київським комерційним агентством. Окрім того активно був залучений до громадського життя у різних його царинах: Новіков був членом опікунства над виправним арештанським відділенням та почесним старшиною Київського губернського опікунства над дитячими притулками, а також був головою Добровільного флоту Товариства пароплавства на Дніпрі. Володів прибутковими будинками на Подолі та Печерську.

У Пущі-Водиці згоріла історична будівля: кияни вимагають у Кличка повернути її місту 10

У радянський час будівля була корпусом санаторія. Остання організація, що займала приміщення – «Київкурорттеплосервіс». Майновий комплекс санаторію за сумнівних обставин був розділений та приватизований разом із садибою. Понад 10 років тому органи прокуратури досить успішно намагалися повернути майновий комплекс державі, оскільки його відчуження відбулося без згоди Фонду держмайна України. Але в загальну ситуацію подібних оборудок несподівано втрутилися європейські судові інституції, які визначили несприятливу на той час судову практику з повернення протиправно приватизованого майна профспілок. І на той час майновий комплекс ДП «Санаторій імені Першого травня» так і залишився в руках «бізнесменів». У  2016 році Київрада незаконно з порушенням ДПТ передала ділянки поруч з дачею Брадтмана під забудову ЖК. На цьому відео показують дачу, коли її не пошкодили ще останні три пожежі (перші 5:45 хвилини):

[embed][/embed]

Нагадуємо, у Пущі-Водиці пов'язана з росіянами фірма будувала котеджі. А ще в отриманні в оренду землі у Пущі-Водиці зацікавлений екс-нардеп Дмитро Андрієвський. А столична влада у цій місцевості відкрила Маріупольський ліцей, який переїхав з окупованого міста.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.