Хто за 249 млн грн відбудує центр соціально-психологічної реабілітації у Бородянці

Хто за 249 млн грн відбудує центр соціально-психологічної реабілітації у Бородянці

Уряд поставив задачу відбудувати зруйнований у минулому році заклад у Бородянці на Київщині. Вже проведено тендер та визначено переможця. Підряд отримає фірма родича екс-чиновника з Донецька, якого підозрювали у сприянні проведенню росіянами референдуму у Севастополі. Детальніше – у нашому матеріалі.

Відповідно до проведеного тендера, роботи з відбудови закладу проведе ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція» за 245 млн 440 тис. 564 грн. В тендері також брала участь ТОВ «Альтіс-Констракшн» Олександра Глімбовського, яка запропонувала 237,2 млн грн, але її дешевша заявка була відхилена. Зараз цю закупівлю моніторить Держаудитслужба. Ще 3 млн 649,8 тис. грн отримає ТОВ «В.С. Проект» за послуги інженера-консультанта для будівництва. Цю фірму-проєктанта з Одеси очолює В’ячеслав Шандрик, власником є Володимир Хількевич, працювали здебільшого в Одеській області.

Згідно з пріоритетами Кабінету Міністрів України, до вересня 2023 року мають відновити Центр психологічної допомоги та адаптації для ветеранів війни та членів їх сімей у смт Бородянка з унікальною науково-практичною складовою.  Але, вірогідно, це зроблять до кінця року. Ця установа буде не лише надавати психологічну та адаптаційну допомогу ветеранам, а й здійснюватиме дослідження причин та наслідків геноциду українського народу та займатися популяризацією світі ролі українського народу в боротьбі проти рашизму, відстоюванні прав та свобод людини. У процесі відновлення закладу задіяні Мінветеранів, МОЗ та Київська обласна адміністрація. Будівля була повністю зруйнована у 2022 році. Будівлю відбудують, виконають зовнішнє і внутрішнє опорядження, влаштують інженерні мережі, а також озеленять і благоустроять територію довкола неї.

Зруйнована будівля реабілітаційного центру у Бородянці. Фото Мінветеранів
Зруйнована будівля реабілітаційного центру у Бородянці. Фото Мінветеранів

Проєкт узяв під патронат президент Володимир Зеленський, який віддав на його відбудову 100 тисяч доларів, що отримав разом з Медаллю Свободи, яку вручають у США видатним світовим діячам. Гроші для будівництва шукали і у міжнародних партнерів, наприклад у Польщі, чий уряд  підтримав ініціативу.

Так виглядав реабілітаційний центр у Бородянці до вторгнення росіян
Так виглядав реабілітаційний центр у Бородянці до вторгнення росіян

До повномасштабного наступу рф на Україну в Бородянському центрі соціально-психологічної реабілітації населення працювали 30 людей. Від початку війни в Україні з 2014 року тут надавали психологічну та фізичну допомогу ветеранам АТО/ООС, членам їхніх родин, сім’ям полеглих воїнів, а також усім жителям громади. Фахівці Центру активно співпрацювали з громадськими організаціями, волонтерами та територіальними громадами інших областей, допомагали реалізовувати державну ветеранську політику, сприяли героїзації наших Захисників. Після звільнення Київщини Центр переїхав до Бородянського академічного ліцею, де працює Центр гуманітарної допомоги. У маленькій кімнатці психологи надають допомогу постраждалим від російської агресії, переважно дітям. Засновниками Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення на чолі з Людмилою Бойко є Київська ОДА та Міністерство у справах ветеранів України.

Що відомо про підрядників

 ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція» засноване у 2015 році та зареєстроване у Броварах у Київській області. Власник і директор – Давід Олегович Кізіменко з Донецька. Заступник директора – Євген Алфьоров. Основний вид діяльності підприємства – будівництво житлових і нежитлових будівель.

За 2020-2021 роки компанія підписала договори з державними організаціями на загальну суму 482,63 млн грн. Здебільшого – від Служби автомобільних доріг Луганської області (тепер вже окупованої) – 225 млн 960 тис. 44 грн, ДП «Дороги Сумщини» – 162 млн 999 тис. грн, від міськради Первомайська на Харківщині на ремонт дороги – 38 млн 127 тис. грн. У 2022 році фірма займалася відновленням частини будинків у Гостомелі. Також в її активі – роботи для «Київводоканалу» та «Київтеплоенерго» у столиці. Зараз фірма також долає наслідки російської агресії і в інших регіонах, проводячи роботи на замовлення органів влади.

Важливо знати, що успіх фірми забезпечений частково досвідом батька її власника – Олегом Кізіменком. Одразу зазначимо, що діти не несуть відповідальність за попередню діяльність своїх батьків. У 2004 році Олег Кізіменко став начальником управління капітального будівництва Донецької обладміністрації, де пропрацював на цій посаді до травня 2012 року. У цей час управління займалося підготовкою Донецька до Євро-2012 та іншими важливими проєктами. З липня по грудень 2012 року Олег Кізіменко був начальником управління капітального будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Чиновника вважали близьким до бізнес-групи Ріната Ахметова. Міністром у цей час був донеччанин Анатолій Близнюк.

Олег Кізіменко на посаді заступника голови Севастопольської міської адміністрації
Олег Кізіменко на посаді заступника голови Севастопольської міської адміністрації

Кізіменко стає заступником голови Севастопольської міської державної адміністрації Володимира Яцуби у грудні 2012 року. У березні 2014 року під час захоплення влади у Севастополі росіянами Олег Кізіменко залишається на посаді вже в окупаційній адміністрації та де-факто сприяє проведенню референдуму про приєднання до росії (бо інакше не можна було, залишаючись на посаді). 30 червня 2014 року офіційно звільнився від посади в окупованому Севастополі. У 2016 році Олег Кізіменко залишив територію Кримського півострова та повернувся на підконтрольну Україні територію, «не бажаючи працювати в органах окупаційної адміністрації». Чим займався з 2014 по 2016 рік у Севастополі та Криму – невідомо. З поверненням з Криму зайнявся бізнесом – працював у родинних фірмах, які вигравали великі будівельні тендери.

У 2018 році Олега Кізіменка затримали українські правоохоронці у Херсоні, де він проживав. На суді він пояснював, що оскільки його начальник – губернатор Володимир Яцуба покинув Кримський півострів на початку березня 2014 року, то він сам не міг звільнитися. Сім’я Кізіменка на той час мешкала у Севастополі, та окупаційні війська їх ніби-то не випускали з Криму, чиновник турбувався про їхню безпеку. А посада заступника голови губернатора, на думку Кізіменка, була тимчасовою і була пов’язана з забезпеченням життєдіяльності міста. У вчиненому злочині щиро розкаявся. Голосіївський районний суд Києва у 2018 році врахував сімейні обставини екс-чиновника та виніс вирок – 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном в 1 рік, а також стягнення 3 тис. 718 грн на користь держави на проведення експертиз.

Нагадуємо, що частково Бородянку коштом обласного бюджету відновлювала фірма екс-заступника селищного голови Дмитра Науменка. А 13 лютого 2023 року суд поновив на посаді селищного голову Бородянки Олександра Сахарука, якого депутати селищної ради звільнили у січні 2022 року. Хто відновлював вуличне освітлення у центрі селища – дізнайтеся тут.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.